Starši, pozor, otroci vas opazujejo!

Starši, pozor, otroci vas opazujejo!

Vzgoja otrok je zapletena stvar – starši moramo svoje otroke vzgojiti na številnih področjih, če želimo, da bodo odrasli v samostojno in uspešno osebo. Pomemben del vzgoje je tudi pametno upravljanje denarja – pri tem ne smemo pozabiti, da nas otroci raje opazujejo, kot poslušajo. Imajo nas na muhi in gledajo, kaj s svojim denarjem počenemo sami.

Ste se nekoliko zamislili? Je vaše znanje o finančni pismenosti dovolj dobro, da bi bili ponosni na svoje otroke, če bi z denarjem delali enako kot vi? Se nenehno pritožujete, da ste brez denarja? Živite iz meseca v mesec? Plačila za počitnice, avtomobil, televizor, telefon in druge večje transakcije pa opravite z obročnim plačevanjem?

5 primerov prenašanja vzorcev odnosa do denarja s staršev na otroke

1. Skopi starši

»Tako stiskate z družinskim proračunom, da otrokom ne kupite ničesar, kar si zaželijo.«

Posledica: Otroci bodo v odraslosti to nadomeščali s pretiranim zapravljanjem, svojim otrokom pa kupili več, kot bo njihov družinski proračun sploh dovoljeval.

2. Starši, ki razvajajo

»Svojemu otroku privoščite čisto vse – nešteto igrač, oblačil … skratka, vse, kar si zaželijo.«

Posledica: Vaši otroci bodo navajeni dobiti vse, kar si zaželijo. Od kod in zakaj pride denar, jim ne bo čisto jasno. Ker bodo navajeni visokega standarda, si bodo tega želeli tudi takrat, ko njihov lastni proračun tega ne bo dopuščal. Sledi zadolževanje.

3. Starši, ki otroke o denarju ne naučijo ničesar

»O družinskih bilancah, služenju in upravljanju denarja se s svojimi otroki nikoli ne pogovarjate.«

Posledica: Ko se bo vaš otrok soočil z odraslim življenjem – plačevanjem položnic, obveznostmi, posojilom in stroški bivanja –, ga bo udarilo po glavi, saj si ne bo znal preračunati in načrtovati svoje porabe.

4. Starši, ki ne zaupajo borznemu trgu

»Svoj denar hranite v domačen sefu ali na banki.«

Posledica: Zaradi nepoznavanja borznega trga in vaše nezaupljivosti se utegne zgoditi, da borznemu trgu ne bodo zaupali tudi vaši otroci. S tem pa ne bodo izkoristili možnosti donosov, ki jih vlaganje denarja ponuja.

5. Finančno nesamostojna mati ali finančno nesamostojen oče

»Poročite se (ali pa se ne ločite) zgolj zaradi finančne preskrbljenosti, ki jo ponuja partnerska zveza z dvema rednima plačama.«

Posledica: Odnos otrok se lahko v tem primeru razvije v dve skrajnosti – ali v popolno finančno nesamostojnost ali v pretirano samostojnost, ko ne bo dovolil nikakršne finančne pomoči, tudi če jo bo potreboval.

Finančno opismenjevanje staršev in učiteljev; Naučite se učinkovito upravljati z denarjem in hkrati znanje o finančni pismenosti prenesti na vaše otroke ali učence. Pet mesecev, pet predavanj, pet finančnih strokovnjakov. Več informacij »
Marja Milič

Marja Milič

Marja Milič, odgovorna urednica revije in portala Moje finance in vodja projekta finančnega opismenjevanja Mladi in denar.

Preberi več

Sem avtor več tisoč člankov, predvsem na temo osebnih financ, večina je bila objavljena v publikacijah Časnika Finance, največ pa v reviji Moje finance, katere urednica sem tri leta. S preučevanjem osebnih financ se ukvarjam že 15 let. Sem diplomirani ekonomist.

Svoja znanje sem zbrala kot soavtor v dveh knjigah Kaj moramo starši naučiti otroke o denarju, preden gredo od domater Kriptovalute in kriptožetoni. 109 vprašanj in odgovorov. Sem avtor več raziskav, ena bolj odmevnih je denimo Kje v Sloveniji se najbolje živi?

Dneve mi bogatita sinova – 11—letni Mark in 7-letni Nikolas ter 12-letna psička Mimi. Prepričana sem, da je otroke potrebno že od malih nog finančno izobraževati. To znanje je eno najbolj uporabnih znanj, ki jim ga kot starši lahko predamo. Prinaša pa finančno svobodo in posledično lahko tudi lepše življenje.

Revija Moje finance je pobudnik finančnega izobraževanja mladih, starih od 13 do 19 let, prek krožka Mladi in denar. Skozi »to šolo« je šlo že preko 250 učiteljev iz 150 šol in 1.000 mladih. Več o projektu pa www.mlad-denar.si. Z marcem v šolo finančnega opismenjevanja vabimo tudi starše –5 predavanj, 5 mesecev, 5 vrhunskih predavateljev. Več o tem pa na www.odrasli-denar.si.

V primeru finančnih vprašanj, mi pišite na marja.milic@finance.si.
Marja Milič
Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor