Otroški metabolizem – miti proti dejstvom

Otroški metabolizem - miti proti dejstvom

Vsakokrat, ko ugriznete v sendvič ali spijete požirek soka, sprožite v vašem telesu procese, s katerimi se ta loti hranljivih snovi. Te snovi postanejo gradniki in nam služijo kot gorivo za naše telo, da lahko izvajamo različne aktivnosti. Temu procesu pravimo tudi metabolizem.

Istočasno se dogaja na stotine metaboličnih procesov, ki naše celice ohranjajo zdrave in delujoče.

Metabolizem delimo na anabolizem in katabolizem

Anabolizem: je del presnove, ki zajema izgradnjo telesu lastnih snovi iz manjših molekul, pri čemer se porablja energija.

Katabolizem:  pomeni razgradnjo presnovnih produktov do enostavnejših molekul. Telo uporablja katabolne procese zlasti za razstrupljanje in pridobivanje energije. Katabolizem je energetsko sklopljen z anabolizmom; energija, ki nastaja med katabolnimi procesi, se porablja za izgradnjo kompleksnejših molekul v procesih anabolizma.

Metabolizem igra pomembno vlogo pri otrokovem zdravju

Metabolizem igra zelo pomembno vlogo pri pravilni rasti otroka. Osnovne enote metabolizma se tvorijo iz naslednjih treh glavnih elementov

 1. Aminokisline

Igrajo pomembno vlogo pri vseh bioloških procesih, gre za osnovo teh procesov. Velika večina naših celic, mišic in tkiv je ustvarjena iz aminokislin.

 1. Glukoza

Večinoma glukozo potrebujejo za delovanje možgani in rdeče krvne celice, hrani pa se v obliki glikogena v jetrih.

 1. Maščobne kisline

Pomembne maščobne kisline omega-3 in omega-6 so v neposredni povezavi s nadzorovanjem vnetnih procesov v telesu. Obenem pa proizvajajo osnovne gradnike, ki jih naše telo potrebuje, kot so prostaglandini, elementi, ki povečujejo ali znižujejo vnetja v telesu.

Metabolizem je zelo pomemben za dobro delovanje črevesja (odvajanje blata), ledvic (uriniranje), kože (potenje) in pljuč (dihanje).

Miti proti dejstvom o metabolizmu otrok

Mit: Metabolizma se ne da spremeniti

Dejstvo: ne glede na to, da ta mit do neke mere drži, pa vseeno lahko svoj metabolizem spodbudimo s povečanjem mišične mase in vnašanjem majhnih in pogostih obrokov v našo prehrano v rednih intervalih. S staranjem se metabolični procesi upočasnjujejo, a vseeno jih lahko s pravilno prehrano spodbudimo.

Mit: Spuščanje obrokov je idealen način za spodbujanje metabolizma

Dejstvo: uživanje rednih obrokov spodbuja metabolizem. Naše telo, predvsem možgani, potrebuje stalno dovajanje glukoze iz hrane. Kadar ste lačni in čakate na hrano, telo ne deluje več z normalno porabo energije. Ko se končno odločite jesti, pa vaše telo hrani vse, kar le lahko, da bi se v prihodnosti izognilo podobnim težavam, kar pa se odrazi v višanju telesne teže. Na dolgi rok pa to privede k popolnoma porušenemu ravnovesju telesa.

Prehranjevanje vašega otroka ima velik vpliv na njegovo zdravje in zmožnost boriti se proti boleznim. Glede na otrokovo starost mu ponudimo hrano, ki se za to starostno skupino priporoča.

Mit: Določena hrana spodbuja metabolizem

Dejstvo: zeleni čiliji ali zeleni čaj bi že lahko pospešila vaš metabolizem za neko določeno obdobje, ampak nikakor pa ne gre za stalni učinek. Da bi povsem prenovili svoj metabolizem, se moramo držati posebno uravnovešene prehrane, ki vključuje vse vrste zelenjave in sadja.

Mit: Preskočite zajtrk, da boste zgubili odvečno telesno težo

Dejstvo: Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Ko dan začnete z dobrim zajtrkom, se vaš metabolizem prebudi takoj in vaše telo je na ta račun polno energije skozi dan, tudi občutek lakote bo občutno manjši in tako boste veliko lažje kontrolirali svojo telesno težo.

Vpliv življenjskega sloga na metabolizem

Poznamo ogromno dejavnikov, ki lahko negativno vplivajo na metabolizem:

 1. Premalo gibanja.
 2. Življenje v prevelikem stresu.
 3. Pomanjkanje spanca.
 4. Redno kajenje ali uživanje alkohola.
 5. Motnje hranjenja.
 6. Uživanje premajhnih količin hrane ali predolgi premori med obroki.

Po drugi strani pa lahko sledimo naslednjim zdravim navadam, da bi ohranili zdrav metabolizem:

 • Vsak dan si privoščite zdrav zajtrk.
 • Uživajte manjše obroke na vsake dve do tri ure.
 • Izogibajte se močni, začinjeni ali mastni hrani.
 • Izogibajte se stresu.
 • Poskusite voditi dnevnik zaužite hrane.

 

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor