Kim: “Sijajne stvari še vedno so!”

Sijajne stvari še vedno so!

»Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj,« pravi protagonist gledališke predstave Vse sijajne stvari, ki sem si jo preko programa Zoom ogledala danes. Preživela sem večer, ki mi je dal misliti.

Najprej zato, ker ob vsem trenutnem dogajanju nisem pričakovala, da bom letos še imela možnost spremljanja gledališke predstave v živo. In kakšna predstava je to bila! Tema gledališke predstave je bilo odkrivanje milijona vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti, skozi oči igralca v monodrami. Kako aktualna tema danes, kajne?

Potem pa tudi zato, ker me je spomnila, da sijajne stvari še vedno so. Ne glede na vse česar v tem trenutku ne moremo doživeti – sijajnih stvari še vedno so. Sestavljajo naš vsakdan – od vonja po gozdu, ptičjega petja, sončnih zahodov, smeha nam dragih ljudi, pogovorov, najljubše glasbe, časa za branje knjig, skupnega zajtrka, do spremljanja gledališke predstave prek programa Zoom, kar je prav posebno doživetje.

Vedno, ko v pogovoru z drugimi zaznam, da so nemočni, da ne vidijo smisla in da izgubljajo dragoceno energijo za ukvarjanje s stvarmi na katere ne morejo vplivati, jim rada povem zgodbo o treh balonih.

V življenju imamo tri balone. Prvi balon predstavlja vse tiste stvari, na katere mi sami, ko se enkrat zgodijo, nimamo neposrednega vpliva. Ja, sem sodi trenutna situacija s covid-19. Pa tudi vse druge bolezni, gospodarske krize, … Drugi balon predstavlja vse tiste stvari, na katere lahko vplivamo posredno. Recimo na politično dogajanje – posredno lahko vplivamo tako, da gremo ob petkih v Ljubljano protestirati. Ali pa gremo na volitve. Ali pa se v neki drugi situaciji pogovorimo z nekom, ki nam lahko pomaga. Tretji balon pa predstavlja vse tiste stvari, na katere imamo neposreden vpliv. Nanje vedno lahko vplivamo. Sem sodijo naše misli, naše aktivnosti, zdrava prehrana, gibanje, hobiji, … Torej vse tisto, kar lahko mi sami naredimo, da bi bilo naše življenje vsaj malenkost bolj sijajno.

In če vas zdaj vprašam – kateri balon najpogosteje napihujete?

Večina ljudi seveda prvega. In zapomnite si, nimate dovolj sape, da bi naenkrat napihnili tri balone. Če se najprej lotite napihovanja prvega, vam bo zmanjkalo sape za napihovanje drugih dveh.

Če napihujemo prvi balon to pravzaprav pomeni, da se bomo pogosto počutili neučinkovite. V tem primeru gre za »boj z mlini na veter«. Borimo se in borimo, da bi sami in svetu nekaj dokazali, a rezultata ni. Občutimo nemoč, izgubljamo energijo in v svoji akciji ne vidimo smisla. Stvari se itak ne spreminjajo.

Če napihujete prvi balon dajete moč okolici. Moči ne dajete sebi. Ne dojemate se kot tistega, ki je sposoben iz vsake situacije izvleči kar se da največ. Ali kot tistega, ki je iznajdljiv in se je pripravljen boriti do konca.

Če pa napihujete tretji balon, ste kreator svoje realnosti. Ste tisti, ki riše svoj svet, ne glede na to, katere barve ima na voljo. Ste tisti, ki pozna razliko med stvarmi, ki jih lahko spremeni in stvarmi, ki jih ne more spremeniti. Ste upravljalec s svojo energijo in ste tisti, ki zna postaviti mejo črnim scenarijem, ki obvladujejo našo trenutno realnost. Kot pravi kitajski pregovor: »Ne moreš preprečiti, da bi ptice žalosti letele nad tvojo glavo, lahko pa preprečiš, da se ugnezdijo v tvojih laseh«.

Zato, dragi bralec, razmisli, kateri balon napihuješ v tem sijajnem svetu. Če potrebuješ nekaj nasvetov glede tega, beri dalje …

  • Najprej omejite spremljanje novic, komentarjev, poročil in pogovorov v zvezi s trenutno situacijo. Vsaka novica in vsak komentar v vašem telesu sprožita takšno ali drugačno reakcijo. Pravzaprav so to vse mikro stresorji, ki v tem trenutku delujejo na nas. V naši moči je, da jih omejimo na minimum. Komu zaupate in koliko je nujno, da boste imeli občutek, da ste na tekočem s tistim, kar morate nujno vedeti? Spremljajte točno toliko in nič več.
  • Vzemite si 10 minut za skrbi. Omejite čas, ki ga boste namenili skrbem, črnim scenarijem, strahu, … Vse to so stvari, na katere ne moremo vplivati. Prav je, da tudi temu namenimo čas in prostor, ampak naj bosta omejena. V družini se lahko dogovorite, da boste 10 minut dnevno namenili pogovoru o tem, potem pa boste govorili o drugih stvareh.
  • Če ste v trenutni situaciji črnogledi, poskusite s pisanjem lepih stvari. Če imate otroke, v to vključite tudi njih. Vsak večer pred spanjem na listek zapišite vsaj eno lepo stvar, ki se vam je zgodila ta dan. Na koncu tedna ali meseca si vzemite čas in listke skupaj preberite.
  • Vzpostavite rutino. Rutina ni nujno slaba, ker z rutino precej prihranimo z energijo. Pravijo celo, da so družine, ki imajo veliko ritualov, srečnejše. Zbujajte se ob isti uri, naj bo vsem v vašem gospodinjstvu jasna struktura dneva in naloge vsakega od članov. Tako bo preživljanje teh dni lažje, hkrati pa boste vsi skupaj veliko bolj produktivni.
  • Postavite si meje na vseh področjih. Razmislite do kje lahko greste na vsakem področju, da boste vi še vedno O.K. Jasno naj vam bo, kje greste predaleč in kje izgubljate stik s seboj.

Kim Pletikos Pucer, mag. psih. (UN), specializantka psihoterapije, Center za osebnostno rast.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor