Slastni recepti za najboljše praznične sladice

December je tu in kljub težkemu in nenavadnemu letu, je še toliko bolj pomembno, da si zaključek poskusimo pričarati v čim lepši luči kot lahko. Ena od teh spodbudnih dejanj je tudi praznično obložena miza. Tudi če se nimate ravno za strokovnjaka za sladice, je zdaj čas, da se preizkusite, presenetite sebe in razveselite svoje najdražje. Za vas smo izbrali najprivlačnejše in najbolj slastne sladice za praznično sladkanje. Vabljeni!

Klikni na sličico recepta in odpeljalo te bo k postopku priprave.

December je tu in kljub težkemu in nenavadnemu letu, je še toliko bolj pomembno, da si zaključek poskusimo pričarati v čim lepši luči kot lahko. Ena od teh spodbudnih dejanj je tudi praznično obložena miza. Tudi če se nimate ravno za strokovnjaka za sladice, je zdaj čas, da se preizkusite, presenetite sebe in razveselite svoje najdražje. Za vas smo izbrali najprivlačnejše in najbolj slastne sladice za praznično sladkanje. Vabljeni!

***

Slastni mandljevi piškoti

slastni mandljevi piškoti

Sestavine za slastne mandljeve piškote:

  • 300 g gladke moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 jajce
  • 200 g  sladkorja
  • 200 g margarine ali masla
  • 80 g mandljev v lističih
  • 1 žlica mleka
  • 1 zamašek ruma
  • 200 g jedilne čokolade
  • jedilne perlice

Postopek za slastne mandljeve piškote:

V skledo vsujemo moko, sodo bikarbono in sladkor. Dodamo še lističe mandljev in jajce. Margarina ali maslo naj bo sobne temperature. Narežemo ga na na manjše kose, da bomo lažje mesili. Prilijemo še mleko in rum. Zamesimo testo, ki je precej mehko in lepljivo.

Iz testa izdelamo tri dolge svaljke, ki naj imajo premer približno 3 cm.

Zavijemo jih v papir za peko in položimo čez noč v zamrzovalnik.

Ventilatorsko pečico ogrejemo na 180°C, pekač pa obložimo s papirjem za peko. Svaljke iz testa vzamemo iz zamrzovalnika in počakamo približno pet minut, da se testo malo odpusti. Nato jih odvijemo iz papirja in narežemo na rezine. Te naj bodo debele približno pol centimetra. Če se rezine med rezanjem drobijo, je testo še preveč zamrznjeno. Zato si lahko v miru privoščimo požirek kave ali čaja.

Rezine polagamo na pekač precej narazen, saj se med peko piškoti zelo razlezejo. Pečemo približno 8 minut, oziroma dokler niso rahlo rjave barve. Poberemo jih s pekača in pustimo, da se ohladijo.

V kozico ali džezvo nalijemo vodo in segrevamo. V manjšo posodo nalomimo čokolado in jo postavimo nad soparo. Ko se čokolada začne taliti, posodo umaknemo s štedilnika in mešamo, dokler se čokolada ne stopi.

Del piškota namočimo v čokolado, malo otresemo, da odvečna čokolada odteče in po želji posujemo še s perlicami. Piškote odlagamo na rešetko ali papir za peko in pustimo, da se čokolada strdi.

Če želimo hitrejšo in enostavnejšo različico, pa lahko piškote le popišemo z manjšo količino stopljene čokolade. Brbončice vam bodo hvaležne.

Avtorica recepta: sladkosnedka

***

Slastni čokoladni razpokančki

Slastni čokoladni razpokančki

Sestavine za slastne čokoladne razpokančke

  • 210 gramov ostre moke (lahko tudi gladke, a vam priporočam uporabo ostre)
  • 55 gramov masla
  • ščepec soli
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 1 vanilijev sladkor z burbonsko vaniljo (lahko tudi navadnega)
  • 2 jajci (celi)
  • 230 gramov čokolade za kuhanje (čokoladni razpokančki bodo odlični, če boste uporabili čokolado, ki vsebuje kandirano pomarančo)
  • 80 gramov sladkorja v prahu

In še:

  • sladkor v prahu, v katerega boste povaljali čokoladne razpokančke še pred pečenjem.

Postopek za slastne čokoladne razpokančke

Čokolado nalomimo na manjše koščke in jo skupaj z maslom stopimo nad paro. Ohladimo do mlačnega. Medtem, ko se čokolada in maslo ohlajata, razžvrkljamo jajca, skupaj z vanilijevim sladkorjem, sladkorjem in ščepcem soli. Posebej si pripravimo tudi moko, v katero vmešamo pecilni prašek. Dodamo stopljeno čokolado z maslom in dobro premešamo.

Na koncu zmesi za čokoladne razpokančke dodamo še moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Moko s pecilnim praškom dodajamo postopoma. Vse skupaj dobro zmešamo.

Ko je masa za čokoladne razpokančke dobro premešana, jo za nekaj časa postavimo v hladilnik. Vsaj za 4-5 ur. Še bolje pa bo, če jo boste v hladilniku pustili kar čez noč. Če jo boste v hladilniku pustili čez noč, jo pred nadaljnjim oblikovanjem za cca.10-15 minut pustite na sobni temperaturi.

Opomba
Ne skrbite, ko bo masa za čokoladne razpokančke gotova, bo tekoča, kot za biskvit. Kasneje, v hladilniku, se bo strdila.

Maso za čokoladne razpokančke vzamemo iz hladilnika, in pričeli bomo z oblikovanjem. Še prej pa si pripravimo nizek pekač, na katerem bomo čokoladne razpokančke pekli in ga obložimo s peki papirjem. Prav tako, si vnaprej pripravimo posodo, v katero stresemo nekaj mletega sladkorja.

Umijemo roke in s prsti zajamemo nekaj mase za čokoladne razpokančke in z dlanmi oblikujemo kroglico (v velikosti oreha). Kroglico povaljamo v mletem sladkorju, nikar ne bodite preveč skopi z valjanjem v mletem sladkorju, mleti sladkor naj dobro prekrije čokoladno kroglico.

Kroglico položimo na pekač, obložen s peki papirjem. In tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vse mase za čokoladne razpokančke.

Ker bodo čokoladni razpokančki med peko narasli, vam svetujem, da na pekaču med njimi pustite približno 1,5 – 2 centimetra prostora.

Pečemo jih na 180 stopinjah Cezija, približno 10 minut. Lahko tudi minuto ali dve manj, odvisno od moči vaše pečice. Ko jih boste vzeli iz pečice morajo biti čokoladni razpokančki še mehki, strdili se bodo na zraku med ohlajevanjem.

Nasvet avtorice
Da bodo lepše razpokali, lahko pekač z oblikovani kroglicami za nekaj minut (npr.10 minut) postavite na hladno (hladilnik, v zimskem času lahko kar ven, na okensko polico …), da se masa ponovno nekoliko ohladi).

Avtorica recepta: Irena Trojar

***

Slastna potratna potica

Slastna potratna potica

Sestavine za pripravo slastne potratne potice:

Biskvitno testo (sestavine so za en biskvit):

  • 2 jajci
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 žlici ruma
  • 3 žlice vode
  • 4 žlice moke
  • 1 žlica kakava-za temen biskvit

Kvašeno testo:

  • 1/2 svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 35 dag moke
  • 5 dag masla
  • 1,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • limonina lupinica 1 limone
  • 1 žlica ruma
  • ščepec soli

Skutin nadev:

  • 50 dag pasirane skute
  • 1 jajce
  • 1 mala kisla smetana
  • cimet
  • limonina lupinica 1 limone
  • 6 žlic sladkorja

Nadev iz oreškov:

  • 40 dag orehov ali lešnikov ali mandljev
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • šilce ruma
  • cca 250 ml mleka
  • 1 jajce
  • cimet

Postopek za pripravo slastne potratne potice

Biskvitno testo:

Za slastno potratno potico potrebujemo 2 svetla biskvita in en temen biskvit. Za svetel biskvit v posodo ubijemo 2 celi jajci, dodamo 4 žlice sladkorja in vanilin sladkor ter stepamo cca 5-10 minut, da vse skupaj lepo naraste. Dodamo 2 žlici ruma in 3 žlice vode in zmešamo. V to maso dodamo še 4 žlice moke in narahlo premešamo. Maso vlijemo v pomaščen pekač in pečemo na 180°C približno 10 minut, oziroma toliko, da je biskvit lepo zlato rjav. Po enakem postopku spečemo še en svetel biskvit. Temen biskvit naredimo enako, le da nadomestimo 1 žlico moke z 1 žlico kakava.

Kvašeno testo:

V posodo damo moko, naribano limonino lupinico in ščep soli. Če uporabljamo suhi kvas, ga dodamo v posodo. Če pa uporabljamo sveži kvas, pripravimo kvasec. V manjšo posodico nadrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja, žlico moke ter malo mlačnega mleka. Premešamo in pustimo vzhajati. Vzhajano dodamo v posodo z moko. Prelijemo še s toplim mlekom v katerem smo stopili maslo. Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati. Medtem pripravimo nadeve.

Skutin nadev:

V posodi damo 50 dag pasirane skute, 1 jajce, 1 malo kislo smetano, cimet, naribano limonino lupinico in 6 žlic sladkorja. Vse skupaj dobro premešamo. Mešanica je precej tekoča.

Nadev iz oreščkov:

V posodo damo 40 dag orehov ali lešnikov ali mandljev, 6 žlic sladkorja, 1 vaniljev sladkor, šilce ruma, cca 250 ml mleka, 1 jajce in cimet. Vse skupaj premešamo. Mešanica je bolj tekoča, kot pri klasični orehovi potici.

Sestava potice

Najprej si pripravimo pekač in ga namastimo. Pekač naj bo isti, kot tisti v katerem smo pekli biskvitno testo. Na pomokani površini razvaljamo kvašeno testo in ga damo v pekač (glej spodnjo sliko). Na testo vlijemo polovico nadeva iz oreščkov.

Na nadev iz oreščkov damo 1 svetel biskvit in ga narahlo pritisnemo. Na svetel biskvit vlijemo polovico skutinega nadeva.

Na skutin nadev damo temen biskvit in ga narahlo pritisnemo.

Na temen biskvit vlijemo drugo polovico skutinega nadeva. Na skutin nadev damo drugi svetel biskvit in narahlo pritisnemo. Na svetel biskvit damo še drugo polovico nadeva iz oreščkov. Zaključimo tako, da pokrijemo s kvašenim testom in dobro stisnemo robove.

Pečemo v ogreti pečici na 170°C cca. 30 minut. Če se vam začne biskvit na zgornji strani žgati, ga pokrijte s peki papirjem. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in pustimo v modelu, da se ohladi.

Nato zvrnemo na krožnik na glavo, tako da je del ki je bil v pekaču spodaj, na krožniku zgoraj. Posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.

Dober tek.

Avtorica recepta: Dunja

***

Slastni čokoladni trikotniki brez peke

Slastni čokoladni trikotniki brez peke

Sestavine za snežene čokoladno – kokosove kroglice:

Za 45 do 50 kroglic:

Bela notranjost:

  • 150 g riccote
  • 150 g mascarpone
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g kokosa
  • 50 g mletih mandljev (lešnikov)
  • 1 žlica ruma (opcijsko)

Preliv:

  • 300 g temne čokolade
  • 1 dl sladke smetane
  • 2 žlici kokosove moke za posip

Postopek za slastne snežene čokoladno – kokosove kroglice:

Vse sestavine za “belo notranjost” damo skupaj v posodo (riccoto, mascarpone, sladkor v prahu, vanilin sladkor, mlete mandlje ali lešnike ter rum) in dobro premešamo. Dobiti moramo kompaktno zmes, ki bo ohranila obliko, ko bomo iz nje delali kroglice. Če je masa premehka, dodamo še malo kokosa ali mletih mandljev. Nato maso vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik. Ko je dobro ohlajena iz nje oblikujemo kroglice v velikosti manjšega oreha in jih polagamo na pladenj, na katerega smo položili papir za peko.

Kroglice dobro ohladimo, drugače so bodo topile in packale, ko jih bomo pomakali v čokolado. Potrebujejo vsaj 3 do 4 ure v hladilniku, najbolje je, da jih pustimo ohlajati čez noč. Ko so dobro ohlajene nad paro stopimo čokolado s sladko smetano in s pomočjo vilice pomakamo vsako kroglico posebej v stopljeno čokolado ter odlagamo nazaj na pladenj.

Dokler je čokolada še mehka, jih posujemo z malo kokosove moke, da dobimo videz snežink na kroglicah.

Sedaj snežene čokoladno – kokosove kroglice damo še zadnjič ohladiti, da se čokolada strdi in nato jih lahko takoj postrežemo. Prav tako pa jih lahko imamo shranjene v hladilniku tudi do tedna dni ali še kak dan več.

Sestavine za izdelavo slastnih čokoladnih trikotnikov brez peke:

za približno 800 g trikotnikov:

  • 100 g mletih maslenih keksov (recimo blagovne znamke Plazma)
  • 100 g na manjše koščke zdrobljenih maslenih keksov (recimo blagovne znamke Plazma)
  • 3 rumenjaki
  • 200 g masla
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 200 g čokolade za kuhanje

za čokoladni preliv:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 čajna žlička masla

Priprava slastnih čokoladnih trikotnikov brez peke:

Najprej vzamemo posodo za mešanje sestavin in vanjo damo maslo, ki smo ga pred tem pustili na sobni temperaturi. Maslu dodamo 3 rumenjake, odtehtan sladkor in vanilijev sladkor. Vzamemo električni mešalnik in sestavine zmešamo, tako da dobimo enotno maso.

Sedaj vzamemo posodo za kuhanje in vanjo damo 1 čajno žličko masla ter na kocke nalomljeno čokolado za kuhanje. Posodo postavimo na ogenj in na nizki temperaturi raztopimo čokolado. Med segrevanjem na nizki temperaturi, čokolado nenehno mešamo in pazimo, da se ne prime.

Takoj, ko je čokolada stopljena in še topla, jo vlijemo v maso, ki smo jo pripravili v posodi, in ponovno zmešamo ter združimo sestavine.

Sedaj vzamemo 200 g maslenih keksov (uporabila sem kekse blagovne znamke Plazma). Od tega 100 g zmeljemo in 100 g nalomimo na manjše koščke. Pri izdelavi čokoladnih trikotnikov svetujem, da ne uporabljamo drugih keksov, ker okus ne bo niti približno enak. Zmlete in nalomljene kekse skupaj stresemo v maso ki, smo jo naredili.

Vzamemo veliko jušno žlico in vse skupaj premešamo ter dobro združimo. Dobiti moramo gosto kremo, v kateri so vidni koščki keksa.

Tako narejeno maso položimo v trikotni model, jo zravnamo s pomočjo žlice ter postavimo v hladilnik za 3 ure.

Čokoladne trikotnike brez peke lahko izdelamo tudi brez čokoladnega preliva, kar je še preprosteje. Če pa želimo, da so trikotniki po robovih obliti s čokoladnim prelivom, ga naredimo po spodaj napisanih navodilih.

Ponovno vzamemo posodo, v kateri smo topili čokolado, in vanjo vlijemo 1 dl smetane. Posodo postavimo na ogenj in počakamo, da smetana zavre. Takoj ko smetana zavre, jo odstranimo z ognja in ji primešamo 100 g čokolade za kuhanje.

Sestavine pustimo nekaj minut, da se malo ohladijo in jih medtem večkrat premešamo.

Ko je čokoladni preliv nekoliko ohlajen, iz hladilnika vzamemo ohlajeno maso, ki se je po 3-urnem počivanju na hladnem dobro strdila, in jo položimo na krožnik ter odstranimo narejen model. Nato vzamemo žlico in trikotnik polijemo s čokoladnim prelivom.

Čokoladni trikotnik, ki smo ga oblili s čokoladnim prelivom, ponovno vrnemo v hladilnik za približno 1 uro, nato pa narežemo trikotnike na debelino 1 cm in postrežemo.

Prijetno sladkanje!

Avtorica prispevka: Leonora

***

Slastne snežene čokoladno – kokosove kroglice

Slastne snežno čokoladno-kokosove kroglice

Sestavine za snežene čokoladno – kokosove kroglice:

Za 45 do 50 kroglic:

Bela notranjost:

  • 150 g riccote
  • 150 g mascarpone
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g kokosa
  • 50 g mletih mandljev (lešnikov)
  • 1 žlica ruma (opcijsko)

Preliv:

  • 300 g temne čokolade
  • 1 dl sladke smetane
  • 2 žlici kokosove moke za posip

Postopek za pripravo snežene čokoladno – kokosove kroglice:

Vse sestavine za “belo notranjost” damo skupaj v posodo (riccoto, mascarpone, sladkor v prahu, vanilin sladkor, mlete mandlje ali lešnike ter rum) in dobro premešamo. Dobiti moramo kompaktno zmes, ki bo ohranila obliko, ko bomo iz nje delali kroglice. Če je masa premehka, dodamo še malo kokosa ali mletih mandljev. Nato maso vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik. Ko je dobro ohlajena iz nje oblikujemo kroglice v velikosti manjšega oreha in jih polagamo na pladenj, na katerega smo položili papir za peko.

Kroglice dobro ohladimo, drugače so bodo topile in packale, ko jih bomo pomakali v čokolado. Potrebujejo vsaj 3 do 4 ure v hladilniku, najbolje je, da jih pustimo ohlajati čez noč. Ko so dobro ohlajene nad paro stopimo čokolado s sladko smetano in s pomočjo vilice pomakamo vsako kroglico posebej v stopljeno čokolado ter odlagamo nazaj na pladenj.

Dokler je čokolada še mehka, jih posujemo z malo kokosove moke, da dobimo videz snežink na kroglicah.

Sedaj snežene čokoladno – kokosove kroglice damo še zadnjič ohladiti, da se čokolada strdi in nato jih lahko takoj postrežemo. Prav tako pa jih lahko imamo shranjene v hladilniku tudi do tedna dni ali še kak dan več.

Avtorica prispevka: Maya

***

Slastno pecivo lene gospodinje

Slastno pecivo lene gospodinje

Sestavine za slastno pecivo lene gospodinje

Za pecivo:

  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 200 ml kisle smetane
  • 200 ml navadnega jogurta
  • 7 žlic olja
  • 7 žlic sladkorja
  • 7 žlic moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlica olja za premaz pekača
  • 1 žlica moke za potrest pekač za pecivo

Za preliv:

  • 200 ml kisle smetane
  • 1 jajce

Postopek priprave slastnega peciva lene gospodinje

Najprej pripravimo sestavine in mešalnik s skledo. Najprej damo v skledo skuto, zraven vbijemo jajca, dodamo kislo smetano in jogurt. Z žlico odmerimo olje, sladkor in dodamo pecilni prašek. Takoj nato dodamo še vaniljin sladkor in z žlico odmerimo moko. Vse sestavine dobro zmešamo tako, da ni več grudic moke in postane masa gladka. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke in vanj zlijemo maso in si z žlico pomagamo, da maso postrgamo iz sklede.  Z žlico poravnamo maso v pekaču.

Skledo, v kateri smo pripravili maso (umivanje ni potrebno) sedaj uporabimo za pripravo preliva. V skledo damo kislo smetano in jajce in oboje dobro premešamo, ko preliv postane enakomerno premešan in tekoč, je narejen.

Preliv prelijemo preko vse mase za pecivo lene gospodinje. Segrejemo ventilatorsko pečico na 200 °C in v ogreti pečici pecivo pečemo 50 minut. Ko robovi postanejo rjavkasti in lepo zadiši, je pecivo lene gospodinje pečeno. Pecivo pustimo, da se ohladi, potem ga narežemo in postrežemo. Domače, preproste sladice so najboljša popestritev pri popoldanski kavi ali čaju.

Avtorica recepta: Glaser Lučka

***

Slastno rolada – Praznično deblo

Slastna rolada – Praznično deblo

Sestavine za slastno rolado – Praznično deblo:

Biskvit:

  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 90 g bele moke
  • 4 jajca
  • 25 g kakava

Kreme (3 različne barve):

  • 500 g sladke smetane
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 2-3 žlice ruma

Čokoladni obliv:

  • 100 g temne čokolade
  • 100 g sladke smetane

Postopek za slastno rolado – Praznično deblo:

Najprej pripravimo 3 kreme, da jih lahko potem pustimo počivati v hladilniku. V kozici segrejemo 250 g sladke smetane (ne sme zavreti), odstavimo in dodamo 200 g čokolade za kuhanje in mešamo, da se čokolada stopi. Ko se masa malo ohladi, dodamo še 2-3 žlice ruma. To je temna krema.

Nato naredimo belo kremo. V drugo posodo damo 250 g sladke smetane in 50 g kristalnega sladkorja in zmiksamo.

Iz dveh krem (bele in temno rjave kreme) naredimo še tretjo; svetlo rjavo kremo. To naredimo preprosto tako, da 1/3 sladke smetane (bela krema) zmešamo z 1/3 prej pripravljene temne kreme. Vse tri kreme damo v hladilnik.

Medtem ko kreme počivajo v hladilniku se lotimo priprave rolade. V posodo damo 4 cela jajca in 100 g kristalnega sladkorja in penasto umešamo. V skodelici zmešamo 90 g bele moke in 25 g kakava v prahu. Ko masa lepo naraste začnemo postopoma dodajati presejano moko, pomešano s kakavom in nežno mešamo z lopatko.

Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlijemo čokoladno maso za biskvit rolade. Pečemo 7 minut. Pečen biskvit hitro zvrnemo na vlažno krpo, odstranimo peki papir. Biskvit skupaj z vlažno krpo zvijemo v rolado in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno rolado odrolamo in nanjo najprej namažemo belo kremo (sladko smetano), nato temno kremo in na koncu še svetlo rjavo kremo. Zvijemo nazaj v rolado in prelijemo s čokoladno glazuro. Čokoladni preliv pripravimo tako, da segrejemo 100 g sladke smetane in v njej stopimo 100 g temne čokolade. Rolado prerežemo kot prikazuje slika in oblikujemo deblo. Lahko pa ga oblikujete tudi po svoje. Z vilico po čokoladni plasti “narišemo” skorjo debla. Praznično deblo dekoriramo s kakšno vejico smreke, jelke ali s čim drugim, kar imamo pri roki. Postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro.

Veliko užitkov ob razvajanju brbončic vam želim.

Avtorica recepta: Monique

***

Slastni sladki panji

Slastni sladki panji

Sestavine za slastne sladke panje:

Sestavine zadoščajo za 20 sladkih panjev. Če potrebujete več panjev, količine povečajte.

Orehova masa:

  • 75 g mletih keksov (Albert ali podobnih)
  • 100 g mletih orehov
  • 120 g sladkorja v prahu (obvezno v prahu)
  • 1 beljak

Čokoladna krema:

  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 rumenjak
  • 75 g temne čokolade
  • 1 žlica ruma (ali 1 žlica mleka)
  • 50 g masla

In še:

  • 20 okroglih piškotov
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Postopek za pripravo slastnih sladkih panjev:

Najprej se lotimo kreme. Temno čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo. To lahko storimo v mikrovalovni pečici, kar je tudi najhitreje in najlažje ali nad vodno kopeljo.

Rumenjak in sladkor z mikserjem stepamo do kremne jajčne kreme. To storimo na vodno paro, da se rumenjak termično obdela. Nato dodamo stopljeno čokolado in rum ter ponovno z mikserjem združimo v homogeno kremo. Če bodo sladke panje jedli otroci, namesto ruma dodajte žlico mleka. Če je masa presuha in se noče povezati, dodajte še par kapljic ruma ali mleka.

Na koncu v kremo zmešamo še maslo. Mešamo tako dolgo, da se maslo popolnoma vmeša v kremo.

Beljak stepemo v sneg in mu postopoma vmešamo sladkor v prahu. Posodico s snegom damo na stran.

 

Orehe in kekse zmeljemo. To lahko storimo že dan prej. Pazimo, da uporabimo dobre orehe, takšne da ne pečejo. Namreč od dobrih orehov je odvisno, da je tudi sladica dobra. V beljak, kateremu smo primešali sladkor, primešamo mlete orehe in kekse. Sestavine premešamo z mikserjem. Na koncu maso z roko oblikujemo v kepo.

Preden začnemo z izdelavo panjev, si pripravimo še piškote. Izberemo takšne, da imajo primerno velikost premera modelčka za panje. Moji piškoti so na vrhu bili izbočeni, zato sem jim s pomočjo noža, izboklino odrezala.

Za polnjenje kreme lahko uporabimo dresirno vrečko ali tako kot sem jaz, uporabimo kar večjo injekcijsko brizgo. Slednja se odlično obnese tudi pri polnjenju krofov. Brizgo napolnimo s čokoladno kremo.

Sedaj nam preostane samo še, da se lotimo izdelave panjev. Od mase odvzamemo košček mase in med dlanmi oblikujemo kroglico. Kroglica naj tehta 15 g. Nato jo povaljamo v sladkor v prahu in nato še enkrat med dlanmi.

Kroglico mase vstavimo v panj in jo s prsti pritisnemo ob stene modelčka. Na sredini naredimo luknjo in jo zapolnimo s čokoladnim polnilom. Nato zapremo s piškotom. Piškot nežno pritisnemo na maso.

Modelček za panje odpremo in narejeni sladki panj odložimo na pladenj. Masa najverjetneje ne bo kar padla iz modelčka, zato si pomagamo z rahlim tresenjem. Ker je masa še mehka, se trudimo, da bi se čim manj dotikali že narejenih panjev, zato da bi obdržali lepo obliko.

Sladke panje shranimo na suho in hladno mesto, da se strdijo in da se masa in krema lepo povežeta. Najboljši so šele kakšen dan kasneje. Zato, če smo kdaj s časom na tesnem, lahko sladke panje naredimo že kakšen dan, dva prej, preden jih potrebujemo.

Naj vam teknejo!

Avtorica prispevka: Marianna

***

Slastni veganski linški piškoti

Slastni veganski linški piškoti

Sestavine za slastne veganske linške piškote:

  • 70 g zmletih mandljev
  • 200 g pirine moke
  • pol žličke vanilje v prahu
  • 1 žlička vinskega kamna
  • ščepec soli
  • 70 g kokosovega olja
  • 100 ml mlačnega ovsenega napitka
  • 2 žlici riževega sirupa ali sladilo po izbiri
  • marmelada

Za okras:

  • drobno mleta kokosova moka (za dekoracijo)
  • ali sladkor v prahu

In še:

  • 2-3 pesti moke za razvaljanje testa

Postopek za pripravo slastnih veganskih linških piškotov:

Najprej v posodo odtehtam suhe sestavine, potem dodam kokosovo olje, rižev sirup ter mlačni ovsen napitek (tisti, ki niste vegani, a bi recept za linške piškote brez jajc vseeno radi preizkusili, lahko uporabite tudi navadno, kravje mleko). Vse skupaj zmešam z ročnim mešalnikom z nastavkom za testo. Na pult razgrnem folijo in nanjo dam testo (pomagam si z žlico). Testo zavijem v folijo in ga postavim v hladilnik za približno eno uro.

Testo vzamem iz hladilnika in počakam, da se malo zmehča ter ga na pomokani podlagi razvaljam (testo se prvič valja malo težje, ker je hladno). Testo razvaljam na približno 3 – 5 mm debeline oz. po želji. Pazim na to, da izrežem enako število piškotov, ki bodo dno in piškotov z luknjo, ki bodo predstavljali vrhnji del. Ko izreževa vse piškote, testo, ki je ostalo, ponovno pregnetem in naredim nove piškote.

Piškoti se pečejo 10 minut v ventilacijski pečici na 180 °C (jaz jih še pustim par minut v ugasnjeni pečici). Piškoti morajo dobiti lepo zlato rumeno barvo. Ko se piškoti malo ohladijo, spodnje dele piškotov namažem z marmelado. Čez njih položim piškote, ki imajo v sredini različne oblike. Namesto s sladkorjem v prahu, sem linške piškote posula s kokosovo moko in nastali so zasneženi linški piškoti. 🙂

Uživajte v okusnih veganskih linških piškotih!

Avtorica prispevka: Špela

***

Slastne mini rožičeve potičke vrtnice

Slastne mini rožičeve potičke vrtnice

 

Sestavine za slastne mini rožičeve potičke vrtnice:

  • 500 g moke za domači kruh
  • 1 dl rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 zavoj suhega kvasa (7 g)
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička limonine lupinice (ali lupinice iz sladkorja)
  • 3,5 dl toplega mleka
  • 0,5 dl sezamovega olja (lahko tudi kokosovega)

Sestavine za nadev:

  • 3 dl sladke smetane
  • 200 g rožičeve moke
  • 1 dl mleka (če je nadev pregost lahko tudi malo več)

Preliv:

  • 50 g masla
  • 4 do 5 žličk kristalnega sladkorja

Za valjanje testa potrebujete še moko za posip proti prijemanju.

Postopek priprave za mini rožičeve potičke vrtnice:

Odtehtajte suhe sestavine za testo ter jih premešajte. Dodajte jajci, mlačno mleko ter sezamovo olje. Testo gnetite tako dolgo, da se dobro poveže in odlepi od posode. Pokritega pustite na toplem vzhajati toliko časa, da podvoji svoj volumen.

Medtem, ko testo vzhaja pripravite nadev. Segrejte sladko smetano in dodajte rožičevo moko. Premešajte in dodajte še sladkor. Postopoma prilijte še 1 dl mleka. Postopoma zato, ker nikoli ne veste koliko tekočine bo nadev popil in se lahko zgodi, da bo na koncu preredek. Lahko se zgodi tudi obratno, da bo nadev pregost. Takrat malo mleka po potrebi le še dolijete in premešate.

Vzhajano testo stresite na pomokan prt ter ga tanko razvaljajte. Premažite ga z nadevom (če je nadev pregost po potrebi dodajte še malo mleka). Zvijte majhno rolico ter jo z ostrim nožem odrežite od ostalega testa. Postopek ponovite še dvakrat, tako, da dobite tri tanke potičke.

Rolice razrežite na majhne blazinice. Vsako posebej stisnite na eni strani in jo s stisnjeno stranjo navzdol položite v pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Blazinice bodo med stiskanjem spodaj na zgornji strani zacvetele kot vrtnice.

Med vrtnicami naj bo pol centimetra presledka saj bo testo še enkrat vzhajalo. Vzhajane vrtnice postavite v ogreto ventilacijsko pečico in pecite na 170 °C 30 minut. Met tem, ko se potičke vrtnice pečejo stopite maslo in mu primešajte kristalni sladkor. Po 15 minutah peke pekač na hitro vzemite iz pečice, prelijte s pripravljenim prelivom ter položite nazaj v pečico. Pecite še 10 do 15 minut. Ko imajo potičke vrtnice lepo barvo so pečene. Rožičeve potičke vrtnice pustite, da se nekoliko ohladijo. Ponudite jih lahko kar nalomljene kot buhteljne ali pa narežite na rezine.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Zimzeleno drevo rožičevca, ki raste v sredozemskih deželah bogato obrodi mesnate temno rjave stroke dolžine 10 do 15 cm. Stroki vsebujejo veliko škroba, petdeset odstotkov sladkorja, veliko beljakovin ter vitaminov A, B, B2, B3 in vitamina D. Vsebujejo tudi veliko mineralov kot so kalcij, fosfor, kalij, magnezij, cink, železo, mangan, barij in baker. Visoka vsebnost vlaknin z močnim antioksidativnim delovanjem pomaga pri prebavi in znižuje glikemični indeks potičk zato so rožičeve potičke vrtnice primerne tudi za diabetike. Diabetiki dodajte le manj sladkorja kot je navedeno v receptu.

Avtroica recepta: Irena Franić

***

Slastna babka

Slastna babka

Sestavine za pripravo slastne babke

za 10 kosov

za kvasec

  • 1,5 dl mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 20 g kvasa

za testo

  • 330 g + 20 g moke
  • ščepec soli
  • 60 g masla
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja

za nadev

  • 220 g lešnikovega/čokoladnega namaza

za sladkorni premaz

  • 3 žličke sladkorja
  • 2 žlički vode

in še

  • 10 g masla za namastitev pekača

Postopek priprave sladke babke

Peko babke začnemo s pripravo kvasca. Lonček z mlekom postavimo na kuhalno ploščo in segrejemo do mlačnega. Dodamo žličko sladkorja in kvas. Na toplem pustimo 10 minut, da kvas naraste. V posodico, primerno za uporabo v mikrovalovni pečici, odmerimo maslo in ga zmehčamo s pomočjo mikrovalovne pečice.

V večjo skledo presejemo 330 g moke in jo osolimo s ščepcem soli. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, dodamo zmehčano maslo in sladkor. Na grobo zagrebemo.

Nato dodamo kvasec in ponovno na grobo zagrebemo kar z žlico. Z električnim mešalnikom dokončno vgnetemo testo. V tej fazi dodamo še 20 g moke. Oblikujemo kroglo testa, ki jo pustimo v skledi počivati, pokriti s kuhinjsko krpo, dobre pol ure. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan pult in razvaljamo na 4-5 mm debeline.

Na tanko premažemo z nadevom. Jaz sem uporabila kar Nutello. Del testa na koncu pustimo nenamazan. Zavijemo kot rulado in po dolgem prerežemo z nožem.

Oba dela testa na začetku z rokama spojimo, potem pa en trak ovijamo preko drugega. Pekač za peko namastimo in vanj položimo babko. Na kuhinjskem pultu pustimo vzhajati pol ure.

Pečico prižgemo na 175 stopinj Celzija in kar v mrzlo postavimo babko. Pečemo klasično 45 minut, skupaj z ogrevanjem pečice. Medtem si pripravimo sladkorni premaz tako, da lonček z vodo in sladkorjem za kratek čas postavimo na kuhalno ploščo in premešamo. Počakamo, da se sladkor stopi in odstavimo.

Ko je babka pečena, jo vzamemo iz pečice in takoj premažemo s sladkornim premazom. Pustimo, da se ohladi in takoj zatem lahko postrežemo. Meni so kvašena peciva najboljša isti dan, kot so pečena in rada jih takoj poskusim. Tudi tokrat je bilo tako. Naj tekne!

Avtorica recepta: KuharcaKsenija

***

Slastni limonini razpokančki

Slastni limonini razpokančki

Sestavine za slastne limonine razpokančke:

Za približno 40 piškotov

Za testo:

  • 100 g masla sobne temperature
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 večja limona
  • limonina aroma
  • 270 g moke
  • žlica pecilnega praška

Za povaljati:

  • kristalni sladkor
  • sladkor v prahu

Postopek za pripravo slastnih limoninih razpokančkov:

Najprej stepemo sladkor in maslo. Dodamo jajce, limonin sok, limonino lupinico in limonino aromo ter vse skupaj zmešamo.

V posebni posodi zmešamo pecilni prašek z moko. Moko s pecilnim praškom dodamo k mokrim sestavinam in dobro premešamo. Dobimo testo, ki je bolj mehko. Testo pustimo v posodi, ki pa ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in jo damo v hladilnik za vsaj 5 ur. Še bolje je, če jo v hladilniku pustimo kar čez noč.

Klasično pečico prižgemo na 180 °C, da se med pripravo segreje. Iz hladne mase izoblikujemo kroglice, ki jih najprej povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa še v sladkorju v prahu.

Kroglice zložimo na pekač, na katerega smo dali peki papir. Pazimo, da jih ne položimo preveč skupaj, saj se med peko razlezejo.  Pečemo jih 12 minut. Ko so pečeni, jih pustimo še nekaj časa na pekaču, da se ohladijo. Nato jih zložimo v posodo za piškote.

Naj vam uspejo!

Avtorica recepta: Elana

***

Slastni ingverjevi možički (t. i. gingerbread men)

Slastni ingverjevi možički

Sestavine za slastne ingverjeve možičke:

za cca. 6 večjih ingverjevih možičkov

  • 140 g pirine moke
  • 40 g zmletih mandljev
  • 2 žlici kokosovega sladkorja
  • 1 žlička zmletega ingverja
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička zmletih klinčkov
  • ščepec soli
  • 4 žlice olja
  • 60 ml mrzle vode

in še za dekoracijo:

  • kupljena kokosova krema za okraševanje možičkov

Postopek za pripravo slastnih ingverjevih možičkov:

Testo za ingverjeve piškote je narejeno res hitro, saj sem vse sestavine samo odmerila v posodo in jih premešala z žlico. Testo sem malo še pregnetla z roko.

Testo pregnetem in ga razvaljam na pomokani podlagi z valjarjem na debelino pol cm. Iz testa z modelčki za piškote izrežem možičke ali pa katere druge oblike. Testo, ki ostane, še enkrat pregnetem in razvaljam in ponovno izrežem možičke. Jaz imam malo večji modelček za piškote, zato je nastalo 6 možičkov.

Ingverjeve možičke polagam na peki papir in jih dam v predhodno ogreto ventilacijsko pečico na 160 °C, piškoti se pečejo 15-20 minut. Ko se možički malo ohladijo, jih lahko okrasite. Jaz sem za okraševanje uporabila kupljeno, že pripravljeno kokosovo kremo.

Ingverjeve možičke sem ponudila zraven kakava.

Uživajte v res dobrih piškotih!

Avtorica prispevka: Špela

***

Slastni nutellini piškoti

Slastni nutellini piškoti

Sestavine za slastne nutelline piškote:

  • 300 g gladke bele moke
  • pol žličke sode bikarbone
  • 150 g omehčanega masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • par kapljic vaniline arome ali 1 vanilin sladkor
  • cca. 8 žlic nutelle

Postopek za slastne nutelline piškote:

Pekač obložimo s papirjem za peko, vzamemo žličko in na papir delamo za pol žličke velike kupčke. Naredimo cca. 30 kupčkov, večji kot bodo kupčki, večji bodo piškoti. Pazimo, da se kupčki nutelle ne stikajo.

Pekač nato postavimo v zmrzovalnik za cca. 2 uri, da nutella dobro zmrzne. Med tem pripravimo testo, tako da v skledo stresemo moko, kateri dodamo sodo in premešamo. Nato v skledo dodamo še vse ostale sestavine za testo, razen nutelle.

Zamesimo v gladko testo. Iz testa naredimo za žličko velike kroglice, katere z rokami sploščimo na cca. 3 mm debeline, to si pripravimo vnaprej. Nato iz zmrzovalnika vzamemo zmrznjene nutelline kupčke, katere na hitro zavijamo v vsak kos testa posebej in iz vsakega oblikujemo kroglico.

Nutella se hitro topi, tako da vzamemo iz zmrzovalnika toliko nutellinih kupčkov, kolikor jih lahko zavijemo, predenj se nutella prične topiti. Kroglice polagamo na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. Pekač nato potisnemo v ogreto pečico in piškote pečemo 12 minut, pri 180 °C (ventilacija). In uživamo! 🙂

Nom nom in dober tek!

Avtorica recepta: Balubah

***

Slastni, dišeči in mehki medenjaki

Slastni, dišeči in mehki medenjaki

 

Sestavine za slastne, dišeče in mehke medenjake:

  • 550 g moke
  • 170 g sladkorja v prahu
  • 150 g masla ali margarine
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 2 jajci
  • 160 g medu
  • 2 žlički cimeta
  • oreščki za okrasitev

Postopek za pripravo slastnih, dišečih in mehkih medenjakov:

Najprej segrejemo med in ga pustimo, da se ohladi. Segrejemo ga samo v primeru, da ni v tekočem stanju, saj ga drugače težko pregnetemo z ostalo maso. Med tem v posodi najprej zmešamo suhe sestavine: moko, sladkor v prahu, cimet in sodo.

Nato dodamo še maslo, jajca in med in vse skupaj dobro pregnetemo. Maso lahko pustimo v posodi in jo samo pokrijemo s folijo ali pa jo zavijemo v folijo in jo damo za 1 uro počivat v hladilnik. Lahko tudi dalj časa.

Po 1 uri pečico prižgemo na 180° C. Nato na pekač postavimo peki papir. Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih malo potlačimo ter postavimo v pekač. Po želji dodamo oreščke. Medenjaki naj ne bodo naloženi preveč skupaj, saj se med peko malo povečajo.

Postavimo v ogreto pečico in pečemo največ 15 minut.

Postrežemo jih lahko takoj. V posodi medenjaki zdržijo dolgo in ostanejo mehki ves čas. Je pa res, da pri nas doma nikoli ne zdržijo dolgo, ker jih prej pojemo.

Avtorica recepta: Sandra

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor