Potratna potica za vse priložnosti

Najboljša potratna potica je kraljica vseh potic. Sama priprava traja malce dlje, kot pri klasičnih poticah, vendar naj vas to ne prestraši. Okus in izgled vas bo zagotovo navdušil.

Potratna potica za vse priložnosti

Avtorica recepta: dunja

Pripomočki za pripravo potratne potice:

  • 4 večje posode
  • 1 manjša posodica
  • žlice
  • mešalnik
  • sekljalnik
  • pekač-sama uporabil okrogel pekač 26 cm premera
  • ribežen

Sestavine za pripravo potratne potice:

Biskvitno testo (sestavine so za en biskvit):

  • 2 jajci
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 2 žlici ruma
  • 3 žlice vode
  • 4 žlice moke
  • 1 žlica kakava-za temen biskvit

Kvašeno testo:

  • 1/2 svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 35 dag moke
  • 5 dag masla
  • 1,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • limonina lupinica 1 limone
  • 1 žlica ruma
  • ščepec soli

Skutin nadev:

  • 50 dag pasirane skute
  • 1 jajce
  • 1 mala kisla smetana
  • cimet
  • limonina lupinica 1 limone
  • 6 žlic sladkorja

Nadev iz oreškov:

  • 40 dag orehov ali lešnikov ali mandljev
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • šilce ruma
  • cca 250 ml mleka
  • 1 jajce
  • cimet

Postopek priprave potratne potice

Biskvitno testo:

Za Najboljšo potratno potico potrebujemo 2 svetla biskvita in en temen biskvit. Za svetel biskvit v posodo ubijemo 2 celi jajci, dodamo 4 žlice sladkorja in vanili sladkor ter stepamo cca 5-10 minut, da vse skupaj lepo naraste. Dodamo 2 žlici ruma in 3 žlice vode in zmešamo. V to maso dodamo še 4 žlice moke in narahlo premešamo. Maso vlijemo v pomaščen pekač in pečemo na 180°C približno 10 minut, oziroma toliko, da je biskvit lepo zlato rjav. Po enakem postopku spečemo še en svetel biskvit. Temen biskvit naredimo enako, le da nadomestimo 1 žlico moke z 1 žlico kakava.

Kvašeno testo:

V posodo damo moko, naribano limonino lupinico in ščep soli. Če uporabljamo suhi kvas, ga dodamo v posodo. Če pa uporabljamo sveži kvas, pripravimo kvasec. V manjšo posodico nadrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja, žlico moke ter malo mlačnega mleka. Premešamo in pustimo vzhajati. Vzhajano dodamo v posodo z moko. Prelijemo še s toplim mlekom v katerem smo stopili maslo. Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati. Medtem pripravimo nadeve.

Skutin nadev:

V posodi damo 50 dag pasirane skute, 1 jajce, 1 malo kislo smetano, cimet, naribano limonino lupinico in 6 žlic sladkorja. Vse skupaj dobro premešamo. Mešanica je precej tekoča.

Nadev iz oreščkov:

V posodo damo 40 dag orehov ali lešnikov ali mandljev, 6 žlic sladkorja, 1 vaniljev sladkor, šilce ruma, cca 250 ml mleka, 1 jajce in cimet. Vse skupaj premešamo. Mešanica je bolj tekoča, kot pri klasični orehovi potici.

Sestava potice

Potratna potica za vse priložnosti

Najprej si piripravimo pekač in ga namastimo. Pekač naj bo isti, kot tisti v katerem smo pekli biskvitno testo. Na pomokani površini razvaljamo kvašeno testo in ga damo v pekač .

Na testo vlijemo polovico nadeva iz oreščkov.

Na nadev iz oreščkov damo 1 svetel biskvit in ga narahlo pritisnemo.

Na svetel biskvit vlijemo polovico skutinega nadeva.

Na skutin nadev damo temen biskvit in ga narahlo pritisnemo.

Na temen biskvit vlijemo drugo polovico skutinega nadeva. Na skutin nadev damo drugi svetel biskvit in narahlo pritisnemo. Na svetel biskvit damo še drugo polovico nadeva iz oreščkov. Zaključimo tako, da pokrijemo s kvašenim testom in dobro stisnemo robove.

Pečemo v ogreti pečici na 170°C cca. 30 minut. Če se vam začne biskvit na zgornji strani žgati, ga pokrijte s peki papirjem. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in pustimo v modelu, da se ohladi. Nato zvrnemo na krožnik na glavo, tako da je del ki je bil v pekaču spodaj, na krožniku zgoraj. Posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.

Dober tek.

Izvor recepta: Oblizniprste.si

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor