5 receptov – sadne malice za dojenčke

5 receptov – sadne malice za dojenčke

Avtorica recepta je sladkosnedka

S prihodom otroka se hitro pojavijo tudi prvi izzivi s pripravo obrokov za dojenčka. Nekateri se odločijo začeti z zelenjavo, spet drugi s sadjem. O uvajanju goste hrane in nekaj receptov za prve jedi z zelenjavo si lahko preberete v prispevku Uvajanje goste hrane: kako začeti?, pred vami pa je pet predlogov za sadne malice. Katera živila in kdaj jih boste ponudili svojim malčkom je vaša odločitev, najbolj pomembno pa je, da vam priprava otroških obrokov ne bo v preveliko breme, zato upam, da vam bodo ti recepti v pomoč in spodbudo.

Jabolčni zdrob

Sestavine za jabolčni zdrob

  • žlico pšeničnega zdroba
  • 1 jabolko
  • noževo konico cimeta
  • vodo

Poleg tega pa še:

  • žlico
  • manjši lonček za kuhanje ali džezvo
  • blender
  • skodelico
  • nož

Postopek za jabolčni zdrob

V lonček ali džezvo nalijemo približno 6 žlic vode in jo segrevamo. Ko voda zavre, vanjo počasi vsujemo zdrob in mešamo.

Ko se zdrob začne zgoščevati, ga odstavimo s štedilnika. Ko se zdrob ohlaja, pripravimo jabolko. Sadež olupimo, odstranimo pečke in narežemo na koščke, posujemo z malo cimeta, ter damo v blender.

Dodamo kuhan zdrob in vse skupaj zmeljemo v blenderju.

Če je jed pregosta, jo lahko redčimo s sadnim sokom, materinim mlekom ali vodo.

5 receptov - sadne malice za dojenčke

Ovseni kosmiči z breskvami

Sestavine za ovsene kosmiče z breskvami

  • 2 žlici ovsenih kosmičev (uporabimo lahko tudi druge kosmiče)
  • 1 breskev
  • vodo

Poleg tega pa še:

  • žlico
  • nož
  • blender
  • skodelico

Priprava ovsenih kosmičev z breskvami

Zvečer vsujemo kosmiče v skodelico in jih prelijemo z vodo.

Kosmiči se naj namakajo čez noč ali vsaj nekaj ur. Zjutraj kosmiče odcedimo in jih damo v blender. Breskev olupimo in narežemo na manjše kose, ter jo dodamo v blender.

Vse sestavine zmeljemo. Po potrebi redčimo s sadnim sokom, materinim mlekom ali vodo.

Hruškov riž

Za hruškov riž potrebujemo

  • žlico riža
  • hruško
  • vodo

Poleg tega pa še:

  • žlico
  • manjši lonček za kuhanje ali džezvo
  • blender
  • cedilo
  • skodelico
  • nož

Priprava hruškovega riža

V lonček natočimo vodo in zakuhamo riž. Najboljši je takšen riž, ki se razkuha.

Tačas olupimo in narežemo hruško.

Ko je riž že zelo kuhan, skoraj razkuhan, ga poberemo iz vode  in ga pretlačimo preko cedila.

Hruško damo v blender in zmeljemo. Pretlačenemu rižu dodamo sadno kašo.

Bananina polenta

Za bananino polento potrebujemo

  • žlico instant koruzne polente
  • 1 banano
  • vodo

Poleg tega pa še:

  • žlico
  • manjši lonček za kuhanje ali džezvo
  • nož
  • blender
  • skodelico

Priprava bananine polente

V lončku ali džezvi zavremo približno 6 žlic vode in vanjo zakuhamo polento.

Ko se masa začne zgoščevati jo odstavimo s štedilnika. Banano olupimo, narežemo na manjše kose in damo v blender. Dodamo še polento in vse skupaj zmeljemo.

Po potrebi redčimo s sadnim sokom, materinim mlekom ali vodo.

Jogurt s figami in hruškami

Za jogurt s figami in hruškami potrebujemo

  • žlico navadnega jogurta
  • 2 figi
  • 1 hruško

Poleg tega pa še:

  • žlico
  • nož
  • blender
  • skodelico

Priprava jogurta s hruškami in figami

Sadje olupimo, narežemo in damo v blender, ter zmeljemo. Sadno kašo prelijemo v skodelico in primešamo jogurt.

Opisane recepte lahko pripravite z različnimi vrstami sadja, ki jih lahko poljubno kombinirate. Tako boste lahko otroku pripravili pestrejši jedilnik.

Vir: Oblizniprste.si

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor