5 receptov – sadne malice za dojenčke

Avtorica recepta je sladkosnedka
S prihodom otroka se hitro pojavijo tudi prvi izzivi s pripravo obrokov za dojenčka. Nekateri se odločijo začeti z zelenjavo, spet drugi s sadjem. O uvajanju goste hrane in nekaj receptov za prve jedi z zelenjavo si lahko preberete v prispevku Uvajanje goste hrane: kako začeti?, pred vami pa je pet predlogov za sadne malice. Katera živila in kdaj jih boste ponudili svojim malčkom je vaša odločitev, najbolj pomembno pa je, da vam priprava otroških obrokov ne bo v preveliko breme, zato upam, da vam bodo ti recepti v pomoč in spodbudo.
Jabolčni zdrob
Sestavine za jabolčni zdrob
- žlico pšeničnega zdroba
- 1 jabolko
- noževo konico cimeta
- vodo
Poleg tega pa še:
- žlico
- manjši lonček za kuhanje ali džezvo
- blender
- skodelico
- nož
Postopek za jabolčni zdrob
V lonček ali džezvo nalijemo približno 6 žlic vode in jo segrevamo. Ko voda zavre, vanjo počasi vsujemo zdrob in mešamo.
Ko se zdrob začne zgoščevati, ga odstavimo s štedilnika. Ko se zdrob ohlaja, pripravimo jabolko. Sadež olupimo, odstranimo pečke in narežemo na koščke, posujemo z malo cimeta, ter damo v blender.
Dodamo kuhan zdrob in vse skupaj zmeljemo v blenderju.
Če je jed pregosta, jo lahko redčimo s sadnim sokom, materinim mlekom ali vodo.
Ovseni kosmiči z breskvami
Sestavine za ovsene kosmiče z breskvami
- 2 žlici ovsenih kosmičev (uporabimo lahko tudi druge kosmiče)
- 1 breskev
- vodo
Poleg tega pa še:
- žlico
- nož
- blender
- skodelico
Priprava ovsenih kosmičev z breskvami
Zvečer vsujemo kosmiče v skodelico in jih prelijemo z vodo.
Kosmiči se naj namakajo čez noč ali vsaj nekaj ur. Zjutraj kosmiče odcedimo in jih damo v blender. Breskev olupimo in narežemo na manjše kose, ter jo dodamo v blender.
Vse sestavine zmeljemo. Po potrebi redčimo s sadnim sokom, materinim mlekom ali vodo.
Hruškov riž
Za hruškov riž potrebujemo
- žlico riža
- hruško
- vodo
Poleg tega pa še:
- žlico
- manjši lonček za kuhanje ali džezvo
- blender
- cedilo
- skodelico
- nož
Priprava hruškovega riža
V lonček natočimo vodo in zakuhamo riž. Najboljši je takšen riž, ki se razkuha.
Tačas olupimo in narežemo hruško.
Ko je riž že zelo kuhan, skoraj razkuhan, ga poberemo iz vode in ga pretlačimo preko cedila.
Hruško damo v blender in zmeljemo. Pretlačenemu rižu dodamo sadno kašo.
Bananina polenta
Za bananino polento potrebujemo
- žlico instant koruzne polente
- 1 banano
- vodo
Poleg tega pa še:
- žlico
- manjši lonček za kuhanje ali džezvo
- nož
- blender
- skodelico
Priprava bananine polente
V lončku ali džezvi zavremo približno 6 žlic vode in vanjo zakuhamo polento.
Ko se masa začne zgoščevati jo odstavimo s štedilnika. Banano olupimo, narežemo na manjše kose in damo v blender. Dodamo še polento in vse skupaj zmeljemo.
Po potrebi redčimo s sadnim sokom, materinim mlekom ali vodo.
Jogurt s figami in hruškami
Za jogurt s figami in hruškami potrebujemo
- žlico navadnega jogurta
- 2 figi
- 1 hruško
Poleg tega pa še:
- žlico
- nož
- blender
- skodelico
Priprava jogurta s hruškami in figami
Sadje olupimo, narežemo in damo v blender, ter zmeljemo. Sadno kašo prelijemo v skodelico in primešamo jogurt.
Opisane recepte lahko pripravite z različnimi vrstami sadja, ki jih lahko poljubno kombinirate. Tako boste lahko otroku pripravili pestrejši jedilnik.
Vir: Oblizniprste.si