Borovničeva torta brez pečenja
Borovnice spadajo med super zdrave sadeže, saj vsebujejo številne zdrave hranilne snovi, ki ugodno vplivajo na naše telo. Pripravili bomo nadvse zapeljivo in slastno borovničevo torto brez pečenja in tako ohranili vse vitamine v borovnicah. Čeprav je na prvi pogled videti kot bi bil postopek zapleten, boste nadvse presenečeni, ko boste recept prebrali.
Sestavine za borovničevo torto
Za tortni model premera 26 cm
Podlaga:
- 200 g maslenih piškotov
- 130 g raztopljenega masla
Nadev:
- 500 g maskarpone sira
- 400 ml sladke smetane
- 200 g gozdnih borovnic (lahko zamrznjene)
- 5 žlic sladkorja
2 žlici pomarančnega ali limoninega soka - 2 x želatina fix
Preliv:
- 400 ml creme fraiche
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 x želatina fix
Postopek za borovničevo torto
Najprej odtehtamo piškote in jih zmeljemo v moko. V zmlete dodamo stopljeno maslo in premešamo.
Zmlete piškote z maslom enakomerno razporedimo po pekaču za torto. Pustimo, da se ohladi in strdi.
Če imamo zmrznjene borovnice, jih na pol odtalimo in z mikserjem na grobo zmiksamo. Nato se lotimo stepanje sladke smetane. Ko smetana postane kremna in puhasta, dodamo borovnice in sladkor.
K povezani masi iz sladke smetane in borovnic dodamo maskarpone sir in vse lepo premešamo in povežemo, dodamo tudi sestavini sladkor in pomarančni oz. limonin sok.
Na koncu v maso zmešamo želatino fix. Kupimo takšno želatino fix, ki je ni potrebno predhodno namakati v vodi, ampak se v maso doda kar v prahu in se temeljito premeša.
Nadev takoj enakomerno premažemo čez piškotno dno in se potrudimo, da je zgornja plast čim bolj ravna.
Preliv naredimo tako, da v posodi zmešamo creme fraiche, sladkor v prahu in želatino fix.
Preliv takoj čim bolj ravno in enakomerno premažemo čez borovničev nadev. Torto damo v hladilnik, najbolje čez noč ali vsaj za 5, 6 ur.
Po vrhu poljubno okrasimo, razrežemo in postrežemo.
Namig
Na enak način lahko namesto torte naredimo sladico kot rezine.
Avtor recepta in fotografije: Marianna
Oglejte si še več receptov na Oblizniprste.si