Recept: hrustljavo pečen mladi krompirček

Odkar pomnim, se vsako leto znova veselimo hrustljavo pečenega mladega krompirčka. Če le imam možnost, izberem sorto kifeljčar, ki je za sladokusce prava poslastica, saj je s svojim izjemnim okusom, zelo slasten in okusen. Pripravljen po tem preprostem postopku, vam jamči hrustljavo skorjico in zlato barvo krompirčka, ki ne bo razpadel.

hrustljavo-pecen-mlad-krompircek

Sestavine za hrustljavo pečen mladi krompirček

Kot priloga za 4 osebe

  • 1 kg mladega krompirčka
  • 50 ml (+ – ) olja za pečenje
  • 1 žlička soli
  • ščep domače suhe mešanice začimb
  • ščep grobo mlete soli
  • majhen šopek svežega peteršilja
  • voda za kuhanje krompirja cca. 2 litra

Postopek za hrustljavo pečen mlad krompirček

Poskusimo dobiti čim bolj sveže izkopan krompir oz. še bolje, če imamo možnost iz zemlje naravnost v lonec. Takšen krompirček ni potrebno lupiti. Pod tekočo vodo ga temeljito operemo in podrgnemo z vileda gobico. Za ta namen je najbolje, da uporabimo novo gobico, ki jo bomo koristili izključno za umivanje krompirčka.

Recept: hrustljavo pečen mladi krompirček

Večje krompirje narežemo na poljubno manjše kose, manjše pustimo v celem. V loncu zavremo osoljeno vodo in krompir kuhamo cca. 5 minut. Nato ga odcedimo.

V ponvi močno segrejemo olje in vanj predenemo odcejen krompir. Olje naj bo res vroče, namreč od tega je odvisno, da bo krompir od zunaj hitro zakrknil in dobil hrustljavo kožico. Zelo pomembno – krompirja ne mešamo! Ponev s krompirjem občasno le pretresemo.

Recept: hrustljavo pečen mladi krompirček

Zadnji 2 minuti pečenja po krompirju posipamo ščep domače suhe mešanice začimb, potrosimo grobo sol in posipamo nasekljan svež peteršilj.

Postrežemo še vroče.

Recept: hrustljavo pečen mladi krompirček

Mmmmmm ……

Avtor recepta in fotografije: Marianna

Oglejte si še več receptov na Oblizniprste.si

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor