Zlato mleko – napitek, ki pomladi in zdravi

Ajurvedski topli napitki so balzam za dušo in telo. Hranijo, negujejo ter pomirijo razburkana čustva, spodbujajo naravno odpornost in dajejo občutek miru in duševne spokojnosti in zadovoljstva.

Zlato mleko

Prav takšen učinek ima skodelica zlatega mleka

Mleko, pomešano z medom in začimbami, je še posebej dragoceno, saj varuje zdravje in pomaga pri zdravljenju mnogih bolezni.

Zdravilne lastnosti tega napitka so številne prav zaradi njegovih glavnih sestavin – medu, kurkume in domačega mleka.

Kombinacija teh sestavin medsebojno povečuje njihove posamezne zdravilne lastnosti. Poleg teh sestavin je zelo pomembna še ena sestavina, to je ghee, prečiščeno maslo, ki je zelo cenjeno znotraj ajurvedske medicine. Ghee pomaga pri izločevanju toksinov iz telesa in povečuje gibljivost sklepov, ter krepi naše vitalne organe.

Zdravilne lastnosti zlatega mleka

Zdravilnost mleka in medu sta znani že dolgo. Skodelica toplega mleka z medom je učinkovito, že ponarodelo zdravilo proti prehladu in kašlju.

Že stare civilizacije so vedele, da kombinacija medu in mleka odlično deluje na kožo. Saj jo hrani in neguje ter istočasno upočasnjuje njeno staranje.

Kombinacija medu in mleka nam daje energijo, skrbi za zdravje in vitalnost, krepi kosti in izboljšuje prebavo.

Ajurvedska medicina je v zlato mleko dodala še eno sestavino, ki je neprecenljiva. To je kurkuma, zaradi katere je ta napitek dobil svoje ime.

Kombinacija mlečnih maščob in kurkume dodatno povečuje zdravilnost napitka in ga naredi lažje prebavljivega.

Aktivna komponenta v kurkumi je kurkumin, ki vsebuje veliko zdravilnih lastnosti. Nekatere od njih so antioksidantne, protivnetne in antikarcenogene. Kurkuma prav tako ščiti pred boleznimi srca in izboljšuje prebavo in velja za enega najmočnejših naravnih antibiotikov. Prav zato je zlato mleko odličen napitek, ki v zimskem obdobju krepi vaš imunski sistem.

Ne smemo pa pozabiti na črni poper, ki je prav tako zelo pomembna sestavina v zlatem mleku. Črni poper ima oster učinek in pripomore k segrevanju, zato pomaga povečevati zdravilne učinke kurkume.

Zlato mleko, zahvaljujoč kurkumi v kombinaciji s črnim poprom, deluje protivnetno.

Zlato mleko je koristno pri revmatskih boleznih, saj pomirja in blaži vnete sklepe, krepi in ščiti kostno tkivo ter izboljšuje gibljivost v sklepih.

zlato-mleko-napitek-ki-pomladi-in-zdravi-1

Kako pripravimo zlato mleko?

Sestavine za 1 osebo

  • skodelica kravjega mleka (kravje mleko lahko zamenjate z mandljevim mlekom, ki je kot nalašč za ”Tri doše”*
  • 1 čajna žlička ghee (prečiščeno maslo)
  • 1/3 čajne žličke kurkume
  • ščepec črnega popra
  • med

Postopek priprave zlatega mleka

 Mleko iz skodelice prelijte v posodo in posodo postavite na štedilnik. Dodajte ghee in začimbe, da se raztopijo v toplem mleku. Neprestano mešajte, vse dokler mleko ne zavre. Odstavite s štedilnika in počakajte da se ohladi do te mere, da ga lahko pijete. V Toplo mleko dodajte še med (po okusu) in premešajte. Popijte toplo.

Ena skodelica toplega zlatega mleka pomirja um in pomaga pri težavah z nespečnostjo. Sanje so zelo pomembne za zdravje telesa, psihe in čustev.

Pomembno je zagotoviti miren spanec, ker, kot pravi star ajurvedski rek:”Sanje so negovalec vseh živih bitij.”

Zlato mleko z datlji in mandlji

Zjutraj si pripravite zlato mleko z okusnim in hranljivim mlekom z datlji in mandlji.

Kombinacija datljev in mandljev se uporablja že zelo dolgo. Kombinacija predstavlja pravo malo energetsko bombo za človeški organizem.

Datlji veljajo za idealno hrano in za najbolj zdrav sadež. Mandlji pa zaradi svojih hranljivih snovi spadajo med super živila.

Priprava zlatega mleka z datlji in mandlji

 Zvečer namočite 4 datlje, ki ste jih oprali v malo vode, ki ste jo nalili v skodelico.  V drugi skodelici v mlačno vodo namočite 5 mandljev.

Zjutraj olupite lupino z mandljev. Dajte jih v mikser skupaj z datlji (ne pozabite jim odstraniti koščice) in dodajte skodelico toplega mleka, ščepec črnega popra in 1/3 čajne žličke kurkume.  Zmiksajte in prelijte v skodelico.

Tako. Dobili ste hranljiv in energetski napitek, narejen iz močnega zaveznika vašega zdravja – kurkume. Idealno za začetek novega dne.

Opomba

Če jemljete zdravila za redčenje krvi ali imate težave z žolčnimi kamni, se pred zaužitjem kurkume posvetujte z vašim osebnim zdravnikom.

* Tri doše –  osnova ajurvedskega razmišljanja je edinstvenost (unikatnost) vsakega posameznika. Kombinacija treh Doš je tako enkratna za vsako osebo. Predstavlja našo telesno konstrukcijo (Prakrti). Vsak posameznik je rojen z lastno konstrukcijo, ki je pogojena s stanjem staršev v obdobju spočetja. Naš stil življenja (okolje, prehranjevalne navade, stres, poškodbe, travme … ) lahko povzročijo neravnovesje (Vikrti). Zato, če poznamo našo osnovno konstrukcijo lažje ujamemo prave ritme in za nas primerne dnevne rutine.

Tri Doše sestavljajo: Vata, Pitta in Kapha

Vata, Pitta in Kapha so trije biološki principi delovanja in vidika sestave človeškega organizma. Eter in zrak (Vata), ogenj in voda (Pitta) ter voda in zemlja (Kapho). Tri doše urejamo psiho-biološke in fizio-patološke spremembe v telesu in so prisotne v vsaki celici v telesu. Ko pride do neravnovesja Vate, Pitte in Kaphe, lahko v našem telesu pride do nevšečnosti, neprijetnosti ali bolezni. (Vir: ayurveda.si)

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Suzane Mussiow

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor