Sončna očala za otroke

Če zaščitimo svoje oči pred soncem, zakaj ne bi tudi otroških

Otroške oči so namreč še precej bolj občutljive na sončno svetlobo kot odrasle, poleg tega pa so otroci v odraščanju tudi bolj občutljivi na UV žarke.

Otroška sončna očala

UV žarki lahko poškodujejo vse dele otroškega očesa – od sluznice, roženice, leče do rumene pege. Škodljivi učinki se ne pokažejo takoj, ampak se tako kopičijo skozi leta in se odrazijo v odrasli dobi.

Raziskave so pokazale, da človek do 20. leta starosti prejme od 50% do 80% vseh UV žarkov, ki jim je izpostavljen v vsem svojem življenju.

Za otroška očala (korekcijska ali sončna) je najboljše, če imajo polikarbonatna stekla, ki so nezlomljiva.  Takoj ko otrok sprejme sončna očala, najboljše čim prej, naj jih začne nositi.

Za otroke do 5 let so očala skoraj brez izjeme narejena iz posebnih materialov, tako da se lahko zvijajo in se ob tem ne zlomijo. Otroci so v svoji otroški razposajenosti namreč precej nepazljivi in se hitro pripeti, da očala padejo na tla ali jih zadene na primer žoga v obraz. Sploh v primeru, da otrok nosi očala in ga ob tem zadene kakšen predmet oziroma da pade z obrazom naprej, je pomembno, da so očala takšna, da se ne polomijo in ne poškodujejo otrokovega obraza in oči.

Pridite skupaj z vašimi otroki in izbirajte med največjo kolekcijo otroških sončnih očal v poslovalnicah Optike Clarus po celotni Sloveniji. Več o nas na: www.clarus.si

Zakaj pri  nakupu sončnih očal ni pomembna samo UV zaščita

Pri nakupu sončnih očal je potrebno marsikaj drugega kot pa samo UV zaščita.

Sončna očala za otroke

UV zaščita je načeloma že v samem materialu, tako da UV zaščito ima do neke mere že navaden jogurtov lonček ali pa prazna plastenka. Kot že omenjeno, vsa očala morajo imeti optično obdelana stekla, da ne pride do aberacij, se pravi popačenja vida.

Poleg tega lahko napačno steklo daje celo občutek dioptrije oziroma celo občutek prizme, ko se svetloba lomi tako da imamo občutek da škilimo.  Zato je zelo pomembno pri nakupu sončnih očal, da imamo pravilni lomni količnik, kar pomeni, da se žarek svetlobe pravilno lomi skozi lečo.

To je pri sami nošnji sončnih očal zelo pomembno, saj pri napačni uporabi lahko pride do poškodb roženice – opeklin, ki se skozi leta seštevajo in prispevajo k razvoju očesnih bolezni. Tudi sam okvir je pomemben, od tega, iz kakšnih materialov je sestavljen, pa vse do tega, kako trpežen je.

Materiali za okvir so različni, od acetata, optyla pa do lesa ali celo jeansa. Vsak material ima namreč svoje lastnosti, te pa vam v  optik znamo predstaviti, medtem ko prodajalci na stojnicah navadno ne vedo tega.

Oglasite se  v eni izmed naših 21-ih poslovalnic Optike Clarus, kjer vam preverimo vašo UV zaščito na sončnih očalih. Več o nas na: www.clarus.si

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor