Zobni aparat na napotnico brez čakalne dobe

Zobni aparat na napotnico brez čakalne dobe

Klinična slika otroka z deformacijo zob in rezultat zdravljenja. (mag. Mateja Jelić, specialist ortodont)

Piše Natalija Sakelšek, dipl. var., direktorica HAPPYMED, strokovnjakinja za čezmejno zdravljenje na napotnico in pacientove pravice

Otroci z napotnico za ortodonta čakajo na zobni aparat tudi več let. V izogib čakanju in samoplačniški oskrbi lahko starši otroka zdravijo na napotnico v tujini po sistemu povračila stroška zdravljenja.

Na zobni aparat čakajo otroci v povprečju 5 let in več. Zdravljenja tako ne morejo opraviti v razumnem času, kar lahko ima za posledico razvoj bolezni in okvare zob. Pogosta okvara, ki je posledica zapoznelega zdravljenja, je puljenje stalnih zob zaradi preozke čeljusti.

Kaj lahko naredijo starši, ko otrok zobni aparat potrebuje v razumnem času ali takoj?

Starši lahko otroka zdravijo pri zasebniku in zobni aparat plačajo. Cene so visoke, v povprečju od 3.000 evrov in navzgor. Ali pa izkoristijo pravico do ortodonta na napotnico v tujini brez čakalne dobe, kjer zobni aparat plačajo, po zdravljenju pa zahtevajo povračilo stroška od ZZZS.

Ortodontsko zdravljenje v tujini – kam in kako?

Pravica do načrtovanega zdravljenja v tujini je uveljavljena v državah članicah EU in je v slovenski zakonodaji sprejeta že 8 let. Kljub temu jo pozna malo zavarovancev. Najpogosteje se zavarovanci zdravijo v tujini zaradi predolgih čakalnih dob. Kot je to v primeru ortodontskega zdravljenja, ko je pravočasna namestitev zobnega aparata pomembna za odpravo deformacij in za pravilno rast in razvoj otrokovih zob, čeljusti in obraza.

Najbližji in najugodnejši obisk ortodonta je na voljo na Hrvaškem, denimo v Zagrebu, ki se umešča med evropske prestolnice zdravja. Posebej idealen je zaradi kratke oddaljenosti, jezika in cen, ki so za zobni aparat primerljive ali enake v odnosu na cene, ki jih ZZZS povrne po zaključenem zdravljenju. Doplačil za zobni aparat ni, ali pa so ta nizka.

Postopek zdravljenja na napotnico v tujini

Zdravljenje poteka skladno s pravili, sicer se pacient izpostavlja nevarnosti, da povračila za zobni aparat ne bo dobil. Poleg napotnice, je obvezno naročilo v zakonitem času, popolna in pravočasno oddana vloga na ZZZS ter uspešno zdravljenje, ki ga na ZZZS preko vloge preverja ortodont izvedenec. ZZZS povrne denar v 60 dneh od prejema vloge.

Pevka Maja Keuc, ambasadorka HAPPYMED ortodontije na napotnico brez čakalne dobe

Celovita ureditev ortodonta v Zagrebu in povračilo stroška zdravljenja

V HAPPYMEDU se specializirano ukvarjamo z napotovanjem otrok k ortodontom v Zagreb in sestavimo vloge za povračilo stroška. Za otroke, ki so v čakalnem seznamu pri ortodontu v Sloveniji, opravimo izpis in prenos napotnice. Vsako napotitev izvedemo k ortodontu glede na stopnjo zobne deformacije. Ortodonti so vodilni specialisti, profesorji docenti, usposobljeni za zdravljenje vseh stopenj deformacij. Otroka naročimo na pregled in postavitev zobnega aparata v Zagreb brez čakalne dobe.

Več informacij na www.happymed.si in na www.ortodont-takoj.si.
Naročanje na: info@happymed.si, info@ortodont-takoj.si,  041 980 950.

HAPPYMED, Kidričeva 25, 3000 Celje

Natalija Sakelšek

Natalija Sakelšek

Natalija Sakelšek, dipl. var., direktorica HAPPYMED
Strokovnjakinja za čezmejno zdravljenje na napotnico in pacientove pravice
Natalija Sakelšek
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Natalija Sakelšek

Natalija Sakelšek

Natalija Sakelšek, dipl. var., direktorica HAPPYMED Strokovnjakinja za čezmejno zdravljenje na napotnico in pacientove pravice

Dodaj odgovor