Grizenje nohtov – pomagajte otroku, da se ga odvadi

Grizenje nohtov - pomagajte otroku, da se ga odvadi
Foto: Aboghetto/wikipedia

Če vaš otrok grize nohte, ni edini. Okrog 50% otrok med 10. in 18. letom občasno grize nohte, pri mnogih se ta razvada začne že dosti prej. Gre za eno najpogostejših ‘nervoznih razvad’, kamor spadajo tudi ovijanje las okrog prstov, brskanje po nosu, sesanje palca.

Nekateri otroci grizejo nohte, ko so živčni, drugi, ko se počutijo nelagodno. S tem se pomirijo.

Pogrizeni nohti izgledajo neokusno, grizenje pa lahko tudi škoduje zobem. Če vaš otrok še prav posebej močno žveči in grize okrog nohtov, se posvetujte z otrokovim zobozdravnikom.

Drugače pa grizenje nohtov ne ogroža zdravja in ne povzroča nekih resnih zdravstvenih zapletov. Gre pač za razvado, ki pa lahko spravlja starše ob živce.

Kako otroku pomagati, da preneha gristi nohte

Večina otrok preraste grizenje nohtov, zato večina staršev zadevo preprosto ignorira. Za nekatere starše pa je to nemogoče.

Če se je grizenje nohtov pričelo iznenada, razmislite, če so se zgodile kakšne spremembe v otrokovem življenju, mogoče je zaskrbljen ali v stresu. Tudi pozitivne spremembe, kot npr. obiskovanje novega krožka ali nov hišni ljubljenček, so lahko stresne.

Če je grizenje nohtov preveč moteče, je tukaj nekaj nasvetov, kako omiliti oz. preprečiti, da bi se nadaljevalo:

Dnevno strizite nohte

Z rednim striženjem nohtov boste zmanjšali površino pod nohti, kjer se nabira umazanija. S tem bo v otrokova usta prišlo tudi manj bakterij. Ne pozabite tudi na obnohtno kožico. Če bakterije zaidejo na to področje, se lahko razvije neprijetno vnetje. V torbici ali na obesku za ključe (da bo vedno pri roki) imejte majhne škarjice za nohte ali ščipalec. Tako lahko hitro ukrepate tudi, ko se noht zalomi.

Preusmerite otrokovo pozornost

Mogoče otrok potrebuje nekaj, s čimer si bo zaposlil prste in dlani. To je lahko kamen, ki ga otrok nosi v žepu in vzame v roke, ko je napet. Priskrbite mu mehko antistresno žogico, ki jo lahko kupite ali naredite doma. Lani so med mladini bili zelo priljubljeni spinnerji. Otrok se bo tako zaposlil in preusmeril pozornost.

Poiščite zamenjavo

Ponudite otroku nekaj zdravega, kar bo lahko žvečil, npr. stebelno zeleno ali hrustljavi korenček. Previdni bodite, da ne zamenjate grizenja nohtov za grizenje nezdravih prigrizkov, saj tako eno slabo razvado le zamenjate za drugo.

Dogovorita znamenje, ki bo otroka opomnilo, naj neha gristi nohte

Ko opazite, da otrok grize nohte, se ga narahlo dotaknite ali uporabite kakšen drug dogovorjeni znak, ki ga bo opomnil, hkrati pa ne bo dal vsem prisotnim vedeti, kaj se dogaja. Na ta način bo otrok postal bolj pozoren na to, kdaj začne gristi nohte. Večina razvad se namreč dogaja na nezavedni ravni.

Nagradite otroka

Naredita plakat in z nalepkami označujta dneve, ko si ni grizel nohtov. Če je cel dan pretežek izziv za otroka, ga razdelita na krajše intervale, npr. ‘pred zajtrkom’ ali ‘med večerjo’. Ko zbere določeno število nalepk, sledi nagrada, npr. izlet v park.

Pojdite na manikuro

Če imate sina, nad tem najbrž ne bo preveč navdušen. Bo pa toliko bolj navdušena hči. Zagotovo se ji bo zdelo vznemirljivo in se bo z veseljem vzdržala grizenja nohtov. Obisk salona lahko izkoristite tudi kot poseben čas za utrjevanje vajinega odnosa. Komplimenti, ki jih bo dobila za lepo urejene nohte, pa bodo tudi naredili svoje.

Uporabite posebni lak proti grizenju nohtov

Gre za lak grenkega ali pekočega okusa, ki pomaga pri preprečevanju grizenja nohtov. Vendar bodite previdni in preverite sestavine, saj nekateri laki vsebujejo aceton ali kajenski poper in zelo pečejo, če se otrok podrgne po očeh. Za priporočilo vprašajte pediatra ali farmacevta. Zaradi neprijetnega okusa se bo otrok bolj zavedal, kako pogosto ima prste v ustih.

Pustite, da naravne posledice naredijo svoje

Včasih so naravne posledice najboljša učiteljica. Če otrok občasno pogrize nohte tako močno, da ga bolijo, se bo mogoče sam odvadil.

Da se stanje ne poslabša

Če grizenju nohtov posvečate preveč pozornosti, lahko sprožite nasprotni učinek od želenega in povzročite, da se grizenje še stopnjuje. Neprimerni metodi sta tudi kazen ali spravljanje otroka v zadrego.

Otroku pomagajte nadzorovati njegovo razvado, vendar ga ne poskusite odvaditi za vsako ceno ali na silo. Če vpijete nanj, ali mu govorite, kako je nagnusen, ga zagotovo ne boste odvadili. Tudi pridiganje o tem, kako nehigiensko je vtikanje prstov v usta ne bo imelo nobenega učinka.

Bodite strpni in potrpežljivi. Če otrok sam nima nobene želje, da bi se te razvade znebil, se je verjetno tudi ne bo. Morda je treba še malo počakati na pravi čas. Občasno lahko omenite svoje opažanje, npr. »Vidim, da spet grizeš nohte. Ali sošolci kaj opazijo?« Včasih pomaga, če omenite druge in kako oni gledajo na to, da se otrok zave, kaj počne.

Vprašanje lahko zastavite tudi nekoliko drugače, npr. »Tvoji nohti izgledajo zelo boleče od grizenja. Ali si včasih želiš, da  tega ne bi  počel?«

Če pa je otrok motiviran, da se znebi svoje razvade, skupaj sestavita načrt. Otrok lahko sam predlaga znak ali besedo, ki jo uporabite, ko opazite da spet grize nohte ali pa pove, kaj si želi za nagrado, če se mu bo uspelo vzdržati.

Ne prehitevajte

Grizenje nohtov se lahko umiri potem pa se spet poslabša. To ni nič nenavadnega, ko se človek trudi znebiti slabe navade. Sčasoma bo grizenje ponehalo.

Slabe razvade se je težko znebiti. Pomislite samo na vse slabe razvade, ki ste se jih vi sami, kot odrasli, poskušali znebiti. Če se otrok počuti slabo, ker mu ne uspeva najbolje, mu razložite, da ste tudi sami imeli podobne težave in kako ste jih premagali. In zapomnite si – ne razburjajte se preveč, saj gre pri otroku verjetno samo za prehodno obdobje, ki bo izzvenelo samo po sebi.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor