Intoleranca na laktozo pri otroku – kako jo prepoznati

Intoleranca na laktozo pri otroku - kako jo prepoznati

Ima vaš otrok pogosto drisko, napihnjen trebuh, bolečine v trebuhu, pline, pogosto odvaja blato, bruha in se slabo razvija? Morda ima celo znižano količino sladkorja v krvi? Simptomi delujejo zaskrbljujoče, vendar pa poskusite iz prehrane izločiti mlečni sladkor (laktozo), preden vas pošteno zaskrbi. Če se stanje hitro normalizira, potem ima vaš otrok intoleranco na laktozo oz. laktozno intoleranco.

Kaj se dogaja pri intoleranci na laktozo

Ko laktoza pride v prebavni trakt, jo encim laktaza razgradi na glukozo in galaktozo – enostavna sladkorja, ki ju telo lahko prebavi. Otrok z intoleranco na laktozo ima v tankem črevesu premalo laktaze, zato se lahko pojavijo plini, napihnjenost in krči.

Zelo malo otrok se rodi z laktozno intoleranco, če se to zgodi, jo starši opazijo v prvih nekaj tednih. Večinoma pa se intoleranca na laktozo pojavi pozneje, v otroštvu in adolescenci kot posledica zmanjšanja količine laktaze v telesu.

Kako pri dojenčkih in otrocih odkrijemo intoleranco na laktozo

Laktozno intoleranco najlažje odkrijemo pri posvetu s pediatrom, obstaja pa tudi tekaj testov, ki jih bo pediater najverjetneje predlagal.

Analiza blata: to najpogosteje opravijo pri novorojenčkih in dojenčkih. S tem testom merijo količino kisline v blatu, saj neprebavljeno laktozo bakterije v črevesju razgradijo, pri tem pa nastanejo mlečna in druge kisline, ki jih lahko odkrijemo v blatu.

Testiranje z vnosom laktoze: otrok bo najverjetneje moral popiti tekočino z veliko vsebnostjo laktoze, potem pa po dveh urah v odvzeti krvi merijo količino glukoze. Če količina glukoze v krvi ne zraste, telo tekočine z laktozo ne prebavi pravilno, kar pomeni, da ima otrok intoleranco na laktozo. Test opravljajo na tešče, zato otrok pred testiranjem ne bi smel jesti.

Testiranje dihanja: v določenih časovnih intervalih merijo količino vodika v izdihanem zraku, saj črevesne bakterije razgradijo neprebavljeno laktozo, pri tem pa se sprostita ogljikov dioksid in vodik. Pri testu otrok popije tekočino z visoko vsebnostjo laktoze.

Testiranje s ponovno uvedbo živil: zmanjšajte količino mlečnih izdelkov, ki jih dajete otroku. Tako boste morda ugotovili količino mlečnih izdelkov, ki otroku ustreza oz. boste uskladili vnos laktoze s količino tvorjene laktaze.

Kako omiliti simptome laktozne intolerance?

Da bi omilili simptome intolerance na laktozo, pri nakupu živil obvezno bodite pozorni na to, kaj izdelek vsebuje in v otrokovi prehrani zmanjšajte količino mlečnih izdelkov, vključno s sladoledom. Najenostavneje pa je, da malčku ponudite mlečne izdelke brez laktoze, ki jih je na tržišču na srečo vse več.

Če ima otrok nizek prag tolerance na laktozo, morate biti pozorni na vse, kar otrok poje, saj se laktoza “skriva” tudi v drugih živilih. Taka živila so:

  • kruh in ostali pekovski izdelki,
  • predelane žitarice,
  • instant izdelki (krompir, juhe),
  • margarina,
  • prelivi za solate,
  • sladice in prigrizki
  • palačinke, keksi in pecivo

Life Content

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.9]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor