Gliste pri otroku – enterobiaza

Že pri omembi črevesnih parazitov (glist) je marsikomu neprijetno. Čeprav zdravstvene težave, ki jih povzročajo paraziti v večini primerov niso velike, so bili od vedno sinonim za nezadostno higieno. Sam sum, da ima otrok gliste, starše pogosto pripelje do obupa. Pa je res treba, da je tako?

Gliste pri otroku - enterobiaza
Foto: David D

Katere gliste najpogosteje napadejo otroke

V množici parazitov, ki se lahko naselijo v prebavnem traktu otrok in odraslih, vsekakor obstajajo tudi tisti, ki povzročajo resnejše in celo kronične zdravstvene težave. Načini prenašanja, kje vstopijo v organizem, simptomi, ki jih povzročajo in način zdravljenja so zelo različni.  Glede na to, da je pogostost pojavljanja pri otrocih nekajkrat večja kot pri vseh ostalih skupaj, bomo izpostavili parazita Enterobius vermicularis (podančico).

Kako se okužimo z glistami

Da se otrok “okuži” s tem parazitom, niso potrebni posebni pogoji, niti stik z živalmi. Dovolj je že, da se otrok igra  zunaj z umazanimi predmeti in umazane roke nese k ustom. Zgodba o teh nadležnih živalcah se vedno prične tako.

Kako izgledajo gliste

Gliste hitro naselijo tanko in debelo črevo gostitelja, najpogosteje otroka, ki ne umiva redno rok. Gliste so majhne in blede, samci so dolgi tri do pet milimetrov, samice pa med osem in trinajst in so tudi bolj gibčne, njihovo prisotnost pa je včasih možno odkriti tudi z golim očesom v otrokovem blatu.

Kdaj posumiti na entrobiazo oz. podančico

Značilnost življenjskega ciklusa te nadloge je odlaganje jajc izven črevesja. Idealno področje za odlaganje jajčec za samico je koža okoli zadnjične odprtine. Samica običajno jajčeca leže ponoči, kar privede do osnovnega, najpomembnejšega in pogosto edinega znaka te bolezni oz., bolje rečeno, prisotnosti tega parazita – otrok se začne intenzivno praskati okoli zadnjika. Če to praskanje in srbenje, zaradi katerega se otrok lahko pritožuje ali pa tudi ne, starši spregledajo, so običajno sledi praskanja precej bolj očitne in prepričljive.

Torej, če se vaš predšolski ali šolski otrok (najpogostejše obdobje okužbe z glistami) pritožuje nad “srbenjem v ritki” ali opazite, da je koža okoli zadnjične odprtine razpraskana, pomislite najprej na tega parazita. Drugi simptomi so občutno redkejši. Prisotnost tega parazita lahko povzroči včasih pogoste in močne bolečine v trebuhu in lahko celo privede do težav s prehodnostjo apendiksa (slepega črevesa), kar pa se zelo redko zgodi.

Diagnoza

Zdravnik diagnozo postavi s parazitiološkim testiranjem, najenostavneje pa je narediti perianalni bris.

Sama tehnika jemanja brisa se razlikuje od jemanja drugih brisov, na primer žrela ali nosu. Z lepljivim trakom vzamejo odtis analnega področja in se potem z opazovanjem pod mikroskopom poišče prisotnost jajčeca ali, redkeje, odraslih primerkov glist.

Prenos okužbe

Okužba z Enterobiusom ima v glavnem higiensko-epidemmiološki značaj. Glede na opisan življenjski ciklus parazita se okužba relativno enostavno širi tudi na ostale družinske člane (z rokami, s posteljnino, predmeti) ali na druge otroke v skupini (na enak način).

Gre lahko otrok z glistami v vrtec

Če je bris pozitiven ali pa so v blatu vidne gliste, svetujejo, da otrok do konca zdravljenja ostane doma.

Zdravljenje okužbe z glistami

Zdravljenje enterobiaze je precej enostavno:

Zdravila jemljejo vsi družinski člani. Vzeti je treba dve dozi zdravila v razmaku enega tedna, dolžini življenjskega cikla glist. Šele po drugem odmerku, torej en teden po prvem, se lahko bris ponovi. Nekateri svetujejo, da se vzame preventivno še en odmerek mesec dni po prvem.

Vztraja se pri maksimalni higieni v vseh skupinah, kjer je bil otrok – nosilec (doma ali v vrtcu oz. šoli), kar vključuje podrobne higienske ukrepe v zvezi s posteljnino, ležišči in predmeti, ki jih otrok uporablja.

Dosledno pranje rok preprečuje še eno neprijetnost – možnost, da oseba s ponovnim vnosom jajc sebe znova okuži.

Torej, pri vsakem sumu, da je otrok okužen z glistami, se z enostavnimi metodami diagnostike in zdravljenja težavo trajno reši, otroka in starše pa reši neprijetnosti.

Dr. Zoran Brajković, specialist pediatrije in anesteziologije

Ocena:
[Skupaj: 45 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor