Avtizem – kaj storiti, če se pojavi sum

V prejšnjih prispevkih ste si lahko prebrali o simptomih in zgodnjih znakih avtizma ter o vzrokih za pojav avtizma in o tem, kako lahko tveganje za pojav avtizma zmanjšate. Ter o povezavi med cepljenjem in avtizmom.

Avtizem - kaj storiti, če se pojavi sum

Danes pa si preberite, kaj morate storiti, če se pri otroku pojavi sum na avtizem. Kako ravnati v takšnem primeru, ko nas povsem logično popadejo panika, strah, obup …

Kaj storiti, če se pojavi sum na avtizem?

Če se vaš otrok počasneje razvija ali pa ste opazili druge ključne simptome avtizma, takoj pokličite pediatra in se z njim dogovorite za pregled. Pravzaprav je pametno oditi do pediatra tudi, če se vaš otrok razvija normalno. Ameriška pediatrična akademija priporoča, da vsi otroci opravijo tako redne kot specifične preglede za avtizem pri starosti 9, 18 in 30 mesecev.

 Nekaj opornih točk, kako ravnati ob pojavu suma na avtizem

  •  Naročite se na pregled za ugotavljanje avtizma. Obstaja kar nekaj orodij, s pomočjo katerih se ugotavlja obstoj tveganja za avtizem. Večina teh orodij je narejenih tako, da omogočajo hitro in neposredno ugotavljanje prisotnosti simptomov avtizma s pomočjo enostavnih ”da-ne” vprašanj. Pediater pa se mora obrniti tudi na starše in od njih pridobiti povratno informacijo o siceršnjem otrokovem obnašanju.
  • Skupaj z otrokom obiščite razvojno ambulanto. V kolikor otrokov pediater tekom pregleda ugotovi morebitne znake avtizma, bi vas moral napotiti naprej k specialistu, ki bo vašega otroka podrobneje pogledal in dodatno diagnosticiral stanje ter podal podrobno oceno. Osnovna orodja za pregled namreč niso dovolj zanesljiva, da bi z gotovostjo lahko potrdili diagnozo, zato so dodatne ocene nujne. Specialist lahko opravi veliko več testov in z večjo gotovostjo potrdi, če ima otrok avtizem ali ne. Čeprav večina specialistov ne bo sto-odstotno potrdila, da gre za avtizem, dokler otrok ne dopolni 30 mescev. Vsekakor pa bo specialist potrdil obstoj simptomov, povezanih z avtizmom.
  • Zahtevajte zgodnje zdravljenje. Proces postavitve diagnoze avtizma je zakompliciran in zapleten in nemalokrat lahko traja dlje časa. Vseeno pa lahko izkoristite možnost takojšnjega zdravljenja, čim odkrijete težave v razvoju vašega otroka. Zahtevajte od njegovega pediatra, da ga priporoči za zgodnje zdravljenje. Otroci, ki kažejo več zgodnjih znakov avtizma, imajo lahko težave v razvoju. Tem otrokom bo v največjo pomoč prav zgodnje zdravljenje, neodvisno od tega, če imajo avtizem ali ne.

Da pomagate otroku, ni potrebno čakati na postavitev diagnoze

Čeprav avtizma običajno ne diagnosticirajo pred drugim letom starosti otroka, obstajajo stvari, ki jih starši lahko storite, če opazite, da socialni in čustveni razvoj vašega otroka ne poteka po pričakovanjih. Nikakor ni potrebno čakanje na uradno potrditev diagnoze, da lahko začnete z zdravljenjem avtizma. Obstajajo stvari, ki jih lahko storite že pri dojenčkih.

Povezanost in kakovost te povezave med vami in vašim dojenčkom je pri zdravljenju avtizma zelo pomembna.

oporavak

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor