Moj otrok spi z menoj in ni mi mar, kaj vi o tem mislite!

Mama štiriletne deklice Laura Lifshitz gradi s svojo hčerko poseben odnos, v katerega ne želi, da bi se kdorkoli vmešaval. To je napisala kot odgovor vsem tistim, ki komentirajo njene odločitve.

Moj otrok spi z menoj in ni mi mar, kaj vi o tem mislite!

Ljudje iz nekega razloga zelo radi komentirajo odločitve drugih staršev, še posebej, ko gre za spanje. Ko povem, da moja hčerka občasno spi z menoj v postelji, me drugi starši, tujci, člani družine in prijatelji pogledajo tako, kot da kršim eno od desetih Božjih zapovedi. Čeprav nisem pretirano religiozna, sem skoraj prepričana, da ne obstaja zapoved, ki pravi “Ne spi v isti postelji, v kateri spijo tvoji sinovi in hčerke.” Ali pa sem mogoče kaj spregledala …

Ne razumem, v čem je težava. Zakaj takšna skrb zaradi tega, ker moja štiriletnica spi z mano? Se bo svet zaradi tega ustavil? Ali pa bo ona postala nekakšna pošast, ker se ponoči rada stisne k mami?

Je življenje kogarkoli ogroženo zaradi te izbire? Pravzaprav – ni!

S hčerko včasih spiva skupaj, ker jo je malo strah teme v njeni novi sobi. S hčerko včasih spiva skupaj, ker si zaželiva druga druge, ko je ona pri očetu (njen oče in jaz sva ločena in si deliva skrbništvo). Včasih, ko vidim, kako hitro raste, pogrešam to, ko je bila še dojenček in pogrešam tiste dni, ko je spala na meni.

Nekoč so ljudje spali skupaj, da bi se ogreli in nikomur ni bilo neobičajno videti otroka spati s staršema. V današnjem času, pri novih generacijah staršev, so mnenja o tem, tako kot pri vsaki stvari, deljena: nekateri so izrecno proti spanju z otroki, medtem ko drugi to v popolnosti podpirajo. In vsak ima pravico do svojega mnenja, a tisto, kar mi nikoli ne da miru, je: zakaj sploh koga briga, kaj počnejo drugi starši?

Če vi ne želite spati v isti postelji s svojim otrokom – ne spite. Vendar mene pustite!

Ne “zavijajte” z očmi in ne govorite mi, da se moj otrok ne bo nikoli odvadil spati v moji postelji.

Ali vi resnično mislite, da bo moja hčerka, ko bo v svoji prvi resni zvezi ali poročena, želela spati z mano v postelji? Ali resnično mislite, da bo imela željo spati z mamo tudi takrat, ko dobi svojo prvo menstruacijo? Srečna bom, če me ne bo spodila z neko svojo najstniško tiho kodo.

Otroci so otroci samo enkrat. In vsak starš, ki je nekoč bil otrok, kar smo bili VSI, ve, da so otroci bitja, ki so odvisna od nas. Dojenčki potrebujejo starše. Otroci potrebujejo starše. In tako tudi mora biti.

Nekoč bodo zrasli in če mi starši svoje delo opravimo kot je treba, bodo postali samostojni. Do takrat pa nas potrebujejo, nekaterim od njih smo bolj potrebni ponoči kot podnevi. Če imajo potrebo, da spijo z vami, zadovoljimo njihove potrebe, ko to uresničimo. To pa je naše delo, da smo tukaj zanje.

Včasih je objem moje hčerke bolj potreben meni, kot je moj potreben njej.

Nekateri starši porivajo, porivajo in porivajo svoje otroke, da bi čim prej odrasli, jih silijo, da bi postali neodvisni, namesto da bi počakali na čas, ko bodo njihovi otroci na to pripravljeni.

Zadovoljna sem, da dopuščam svoji hčerki spati v moji postelji, ko vidim, da to potrebuje. Zelo vesela sem, da lahko hčerki omogočim, da se z menoj počuti varno in brezskrbno. Moj otrok je samostojen in močan toliko, kot mora biti. In prav toliko je vezana name, kot bi morala biti.

Ni mi mar, če vaši otroci spijo z vami v postelji ali ne. Ne zanima me niti, ali spijo v postelji, posteljici ali kje drugje. Kar počnete v svoji hiši, je vaša stvar in dokler otroku ne zadajate bolečin, delajte, kar vam je volja. Zato vas prosim še enkrat, ne zavijajte z očmi, ne komentirajte in ne glejte začudeno, ko vam povem, kako vzgajam svojega otroka. Ni pomembno, ali me poznate ali ne, vaše mnenje ni potrebno, še posebej ne, če vas zanj ne vprašam.

Če je spanje z otrokom v isti postelji zločin, potem jaz vsakič znova storim kriminalno dejanje grajenja odnosa s svojim otrokom. Vendar pa mi smejoči hčerin obraz, ko naznanim, da je danes spet tista posebna noč, ko bova lahko spali skupaj, pravi povsem nekaj drugega.

Oprosite, ampak ni mi žal.

Laura Lifshitz

Ocena:
[Skupaj: 23 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor