Biti mama brez mame

V začetku poletja sem na otroškem igrišču hranila svojo hčerko. Medtem ko sem nekaj trenutkov opazovala svojega moža, ki je potiskal sina na gugalnici, sem opazila mlado mamico, ki je sedela poleg mene. Hranila je svojega otroka, ki je bil blizu starosti moje hčerke. Starejša gospa, za katero sem predvidevala, da je mama mlade mamice, je pazila fantka iste starosti kot moj sin.

Biti mama brez mame

Medtem ko je moja hčerka pila mleko, sem ju tiho opazovala. Ko se je njen dojenček začel razburjati, je mlada mamica ogorčeno vprašala “Kaj naj naredim?”. Njena mama je takoj vzela dojenčka in s kretnjo pokazala svoji hčeri “Pojdi k Jaku na igrišče.” Utrujen obraz mlade mamice je zasijal: “Si prepričana?”

“Absolutno,” reče starejša ženska, ko je pogladila hrbet jokajočega dojenčka. “Bom jaz.” Mlada mamica in njen sin sta se nasmehnila drug drugemu in oddirjala na igrišče, medtem ko je starejša ženska hodila sem in tja in skušala umiriti dojenčka.

Zabolelo me je od zavisti, ko sem pogledala svojo dojenčico. Nikogar nimam, da bi to naredil namesto mene. Moja mama je umrla pred nekaj leti. Nisem zavidala tej mladi ženski, da ima mamo, vendar sem kot še mnogo drugih mamic brez mame. Želela bi, da bi bila moja mama še vedno tu zaradi nešteto razlogov.

Rada bi, da bi moja mama vedela, da ima vnuka. Po enem letu bolnišnične nege je umrla, ko je bil moj sin star šest tednov. Moja mama je imela dve hčerki. Oboževala je tudi vse svoje nečake. Če bi vedela, da ima vnuka, bi bila navdušena. Čeprav sem pripeljala svojega sina k njej na obisk na koncu njene bolezni, ne vem, če se je tega obiska spomnila.

Rada bi, da bi mama vedela, da ima vnukinjo. Moja mala deklica se že zdaj obnaša kot dama. Zelo je podobna svoji babici – prav tako lepa in temperamentna je. Vsak njej nasmeh je ljubek in vsak njen gib graciozen. Mama mi je nekoč povedala, da je znala z nasmehom razorožiti ljudi okoli sebe. Oboževala bi njeno drobno dvojnico.

Želela bi si, da bi mi mama prinesla hrano, ko sem prvič rodila. Bila je najbolj čudovita kuharica, ki sem jo kdajkoli srečala. Na zabavi je moja mama samo poskusila kakšno jed in jo doma pripravila kar brez recepta.Da bi ustvarila nekaj v svoji kuhinji in to prinesla k nam domov med obiskom svoje nove vnukinje, bi jo neskončno veselilo.

Ko sem norela zaradi otrok, bi si želela poklicati svojo mamo. Ona bi točno vedela, kako pomiriti moje solze in mi zagotoviti, da bo vse dobro. Namesto tega se moram zanašati na Google, prijatelje, knjige za starše, ki sem jih lahko kupila.

Želela bi, da bi se lahko zjokala na maminih ramenih, ko sem se počutila, da nisem uspela kot starš ali tiste dni, ko sem bila tako zgubljena in osamljena. Poslušala bi me in kar je najpomembnejše, zares bi me razumela. Nihče te ne more tako razumeti, kot te lahko razume mama.

Želela bi, da imata moja otroka v njunih življenjih še eno osebo več, ki misli, da sta popolna. Nekoga, ki bi njune izpade trme smatral za ljubke in ki bi se igral Človek ne jezi se 20 krat, brez da bi se ob tem dolgočasil. Moja mama je bila umetnica. Naučila me je risati rože. Danes bi bila tako ponosna na cvetoče umetniške sposobnosti svojega vnučka. V svojih sanjah … vidim mamo in sina, kako se sklanjata nad mizo in kako mama vodi sinovo roko po papirju.

Ampak najbolj od vsega si pa želim, da bi lahko povedala mami, kako jo občudujem in spoštujem. Šele ko sem dobila otroke, sem spoznala, kako čudovita ženska je bila. Zmogla je vzgojiti dva majhna otroka, skrbeti za gospodinjstvo, hkrati pa je uspela pridobiti magisterij iz klinične psihologije. Njeno življenjsko delo je bilo posvečeno pomoči najbolj zahtevnim ljudem v družbi: zapornikom in duševno bolnim.

Če si mama brez mame, boš razumela moj seznam želja. To ustvarja črno praznino v tvojem srcu, saj ne bo nikoli zapolnjena. Vendar pa vsak dan, ko gledam obraze svojih otrok, čutim prisotnost svoje mame in to me tolaži. Vidim njeno prijaznost v hčerkinem nasmehu in njeno ognjevitost v sinovih očeh. Upam, da, kjerkoli že je, ve, da sem ponosna, da sem njena hči.

Taara Datta Donley

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor