Svilnato barvana velikonočna jajca

Danes vam bomo predstavili barvanje velikonočnih jajc s svilo. Res je, svilnata jajca bomo naredili. Pa poglejmo, koliko spretnosti in svile potrebujemo za to.

svilnato-barvana-velikonocna-jajca-20

Kaj potrebujemo za svilnata jajca?

Za ta podvig potrebujemo 100% svilo. Preverite oznake in se prepričajte, da blago, ki ga želite uporabiti ali kupiti ni poliester, saj je ta zelo podoben svili. Lahko uporabite tudi stare svilnate kravate, ki jih ne potrebujete več. Sicer pa grdih kravat na svojemu moškemu tako in tako nočete videti, a prav iz teh grdih kravat nastanejo čudovita jajca. Lahko tudi uporabite svilo kakšne stare bluze, šala ali česa drugega.

svilnato-barvana-velikonocna-jajca

Predpriprava svilnatih jajc

Vzemimo kravato. Najprej moramo odstraniti šive in podlogo, da nam ostane samo še svila.

svilnato-barvana-velikonocna-jajca-1

Potem zrežite kos svile, ki je dovolj velik, da bo prekril jajce. Jajce ovite tako, da se bo zgornja stran oz. prava stran oz. tiskana stran tkanine dotikala jajca. Poskusite jajce zaviti tako tesno kot lahko, seveda, da ga pri tem ne razbijete. Bolj kot ima svila neposreden stik z jajcem, boljši in čistejši bo odtis vzorca. Če bodo v tkanini gube, boste tam dobili učinek akvarela. Jaz obožujem te dele, saj jajcu doda določen čar. Kravato oz. svilo na vrhu zvežimo z vrvico.

svilnato-barvana-velikonocna-jajca-5

svilnato-barvana-velikonocna-jajca-3

svilnato-barvana-velikonocna-jajca-6

Ko so jajca ovita v svilo, jih moramo ponovno oviti v svetel in lahek kos blaga. Prevleka stare blazine ali rjuha bo odlična izbira.

svilnato-barvana-velikonocna-jajca-7

Priprava svilnatih jajc

Jajca položite v večji lonec in natočite toliko vode, da bo vode vsaj pet centimetrov nad jajci. Dodajte četrt skodelice oz. pol dcl kisa, ko voda zavre. Zmanjšajte ogenj. Po približno 20 minutah lahko odstranite jajca in jih položite v cedilo ali na brisačo, da se ohladijo na sobno temperaturo. Ko so dovolj ohlajena, da jih lahko primete, lahko odstranite tkanine.

Jajca hranite v hladilniku dokler ni čas za okrasitev.

Nekaj primerov svilnatih jajc

Spodaj je nekaj mojih rezultatov. Moram povedati, da je moje najljubše jajce tisto prvo, ki sem ga kdajkoli naredila. Nisem mogla verjeti, kako jasni so ti vzorci in kako močne barve so nastale. Neverjetno!

Še primer jajc, ki sem jih ovila z nasprotno stranjo vzorca, torej tisto notranjo. Morda vam bo ta učinek akvarela ljubši.

Če želite jajcem dodati še nekaj sijaja, jih namažite z rastlinskim oljem. Olje nakapajte na robček ali papirnato brisačo in jih nežno pogladite.

Rezultat bo čudovit.

Sara

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor