Marianini ocvrti bezgovi krapci

Avtor recepta in fotografije je Marianna

Le kdo se ne razveseli prvih bezgovih cvetov, ki jih lahko pripravimo v jedeh, sladicah ali pa naredimo priljubljeno osvežilno pijačo? Bezeg je zelo dobro poznan, a zelo malo ljudi ve, kako zdravilen je pravzaprav  bezeg.

Zdravilni učinki bezga

Bezeg, Sambucus nigra, je grm, ki  v višino zraste tudi do 10 metrov. V zdravilne namene uporabljamo cvetove, listje, lubje (uporabljamo le srednjo, zeleno plast lubja), jagode in tudi korenine.

A pozor, bezga ne uživamo surovega, temveč ga je pred zaužitjem potrebno termično obdelati.

Prve cvetove bezga lahko opazimo že v maju, načeloma pa bezeg cveti v juniju. Iz cvetov se nato razvijejo jagode, ki dozorijo nekje v septembru.

Omamen vonj in prelepi cvetovi bezga kar kličejo, da jih naberemo in odnesemo domov. Okusni ocvrti bezgovi krapci so zelo preprosta sladica, ki nas bo razvajala s prečudovitim vonjem in okusom ter nas s spomini popeljala v otroštvo. Čeprav spada med sladico, lahko prevzame tudi vlogo malice ali večerje.

 

Pripomočki za Marianine ocvrte bezgove krapce

  • električni mešalec
  • posoda za mešanje
  • tehtnica
  • lopatica
  • vilica
  • ponev

Sestavine za Marianine ocvrte bezgove krapce

Za 10 večjih cvetov

  • 2 jajci
  • 300 ml mleka
  • 200 g ostre moke
  • par kapljic vaniljeve arome
  • ščep soli
  • žlička sladkorja
  • kavna žlička pecilnega
  • 100 ml olja
  • sladkor v prahu – za posip (ni obvezno)

Postopek priprave Marianinih ocvrtih bezgovih krapcev

Rumenjake ločimo od beljakov in jih skupaj z mlekom, sladkorjem, soljo in vaniljo stepemo, nato dodamo moko. Iz beljakov naredimo kompakten sneg.

K masi iz rumenjakov dodamo sneg in ga z lopatico nežno primešamo. Dodamo še pecilni prašek. Masa bo izredno mehka in puhasta.

Bezgove cvetove pravilom ne spiramo z vodo, ker bi s tem sprali večina arome iz cvetov. Nabiramo jih v suhem vremenu. Temeljito jih pregledamo in očistimo morebitnih smeti. Nato vsak cvet posebej pomakamo v maso.

V ponvi segrejemo olje in bezgove krapce počasi ocvremo na indukciji na številki 5, cca. 3 do 4 minute z vsake strani. Ko hočemo cvetove obrniti, s škarjami porežemo peclje, tako jih bomo lažje enakomerno spekli še z druge strani.

Ocvrte bezgove krapce odložimo na papirno servieto, da popivna odvečno maščobo. Po želji jih posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Dober tek!

 

 

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor