Silvestrska večerja – tri ideje za bogat novoletni meni
December je mesec, ki se ga večina nas še posebej veseli, saj nas praznično, decembrsko vzdušje nehote popelje v neko drugo dimenzijo dojemanja vsakdanjosti. Ljudje postanemo bolj sproščeni, polni pričakovanja, da se bo zgodilo nekaj lepega. Radi se sprehajamo ob večernih urah po praznično okrašenih ulicah, občudujemo otroke, ki se z neskončnim žarom v očeh navdušujejo nad vsakim detajlom, vsako lučko, vsakim piškotom … Starši se prav zaradi njih še toliko bolj potrudimo, da jim pričaramo čudovit december, da jim napolnimo njihove čiste srčke z nepozabnimi trenutki. Skupaj z njimi okrasimo jelko in celo stanovanje in jim pokažemo čar ustvarjanja različnih piškotov, saj le-ti morajo vedno najti mesto na mizi. In ko smo že pri mizi, kaj je lepšega kot praznično okrašena, predvsem pa obložena a slastnimi jedmi, še posebej na zadnji dan v letu. Za vas smo pripravili ideje za slavnostno silvestrsko večerjo. Pobrskajte, morda boste našli pravi meni za vas.
Predstavljamo vam tri ideje za bogat novoletni meni. Pravzaprav več kot tri, saj lahko poljubno kombinirate jedi in pripravite kombinacijo po svojem okusu.
Kliknite na sliko in odpeljalo vas bo do recepta.
Novoletni prigrizki
Hladne ali tople predjedi
Novoletne glavne jedi
Priloge
Solate
Sladice
Ideje za novoletne prigrizke
1. Sirov čips s semeni
Avtorica recepta: Maya
Sestavine za sirov čips s semeni:
Za 6 oseb:
- 200 g poljubnega sira (lahko uporabite tudi polovico te količine parmezana in polovico klasičnega sira)
- 1 jajce
- 20 g sezamovih semen
- 30 g chia semen
- curry v prahu (ščepec oz. po okusu)
- čili v prahu (opcijsko)
Postopek za sirov čips s semeni:
Naribamo poljuben sir in si pripravimo ter natehtamo vse ostale sestavine. V posodi zmešamo skupaj vse sestavine: sir, chia in sezamova semena (v receptu so uporabljena črna sezamova semena, uporabite lahko prav tako tudi svetla), curry v prahu ter dodamo jajce. Če želimo lahko dodamo še malo čilija v prahu, nato vse skupaj dobro premešamo in z žličko polagamo majhne kupčke sirove zmesi na pladenj, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Kupčki naj bodo približno premera 3 do 4 cm, vmes med njimi pa pustimo vsaj 2 cm prostora, kajti sir se bo na vročini v pečici razlezel.
V naprej ogreti klasični pečici pečemo med 10 in 12 minutami na 180 °C. Čas pečenja je odvisen od tega, kako velike kupčke smo naredili. Ko se robovi sirovega čipsa s semeni obarvajo zlato rjavo, je čips pečen.
2. Zdravi krekerji
Avtorica recepta: Dunja
Sestavine za pripravo zdravih krekerjev:
- 150 g semen (sezam, lan, bučna semena, sončnična semena,…)-količino posameznih semen lahko prilagodite svojemu okusu
- 50 g chia semen
- 150 ml vode
- 1/2 žličke soli
- po želji lahko dodate še različne začimbe (poper, mleti česen, mleta paprika, mediteranska zelišča …)
Postopek priprave zdravih krekerjev:
V posodo za mešanje damo vse sestavine in dobro premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem ali silikonsko podlago. Zmes damo na obložen pekač in razporedimo z žlico- na približno 0,5 cm debelo. Po želji lahko tudi tanjše ali debelejše. Pečemo v pečici ogreti na 160°C(klasična pečica) približno 30 minut, nato pekač vzamemo iz pečice in krekerje narežemo na poljubne koščke. Pečemo še približno 20 minut. Krekerje ohladimo. Ponudimo jih kar same, ali pa z različnimi omakami. Hranimo v zaprti posodi.
3. Sirovi žepki
Avtorica recepta: Marianna
Sirovi žepki – sestavine:
Testo:
- 850 g gladke moke
- 500 ml tekočega jogurta
- 100 ml olja
- 1 rumenjak
- 40 g kvasa
- 1/2 vrečice pecilnega
- 1 in 1/2 žličke sladkorja
- 1 žlička soli
Nadev:
- 200 g na sobni temperaturi omehčanega masla
- 2 rumenjaka
- 250 g naribanega sira
Posip:
- 1 beljak za premaz
- lanena in sezamova semena
Sirovi žepki – postopek:
Moko presejemo v posodo za gnetenje. Tekoči jogurt ogrejemo, en del ga odvzamemo in vanj umešamo ščep sladkorja in kvas. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo vlijemo vsebino ter pustimo, da vzhaja. Ko je kvasec narasel, dodamo ostale sestavine in ugnetemo testo. Testo naj bo bolj mehko. Zgneteno testo po vrhu rahlo naoljimo, pokrijemo in pustimo vzhajati, da podvoji volumen. Vzhajano testo razdelimo na 2 ali 3 kupčke.
Posebej v skodelico pripravimo nadev in sicer tako, da premešamo omehčano maslo in dodamo stepena rumenjaka. Nadev z mešanjem povežemo in razdelimo na toliko delov, kot imam kupčkov testa. Nato vsak kupček testa posebej razvaljamo in premažemo z delom nadeva. Sir naribamo in prav tako razdelimo na toliko delov, kot imamo kupčkov testa. Čez nadev potrosimo del naribanega sira. Testo z leve in desne strani zvijemo kot zavitek. Po sredini prerežemo in ločimo zavitka.
Vzamemo krožnik od kavnega servisa in z njim razrežemo testo na žepke – kot prikazuje slika. Postopek ponovimo še z ostalimi kupčki testa. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo sirove žepke. Žepke premažemo z rahlo stepenim beljakom (pri mešanju se ne sem speniti) in potrosimo z lanenimi in sezamovi semeni. Žepke pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, 15 do 18 minut.
***
Ideje za hladne ali tople predjedi
1. Pečeni žepki z zelenjavo in sirom
Avtorica recepta: Kuhartnica
Sestavine za pečene žepke z zelenjavo in sirom:
Za 3 osebe:
- 15 g masla
- 4 stroki česna
- 150 g zelene paprike
- 200 g maslene buče
- 110 g kuhanega graha
- ščep soli
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička domače začimbne mešanice (lahko nadomestimo s kupljeno)
- ščep šetraja
- ščep origana
- noževa konica rdeče paprike v prahu
- 120 g sira (običajno izberem ementaler ali masdamer)
- 200 g vlečenega testa
- 1 jajce
- 15 g sveže naribanega parmezana
Postopek za pečene žepke z zelenjavo in sirom:
Žepki z zelenjavo in sirom so pripravljeni iz vlečenega testa, ki ga nadevamo z zelenjavnim nadevom, dodamo pa mu tudi kocke sira. Najprej pripravimo nadev iz zelenjave, ki jo podušimo in nato ohladimo. Za nadev najprej v posodi stopimo košček masla in dodamo strte stroke česna. Pražimo par minutk na nizki temperaturi in pazimo, da se nam česen ne zažge.
Zeleno papriko operemo pod tekočo vodo, odstranimo pecelj in semena ter jo narežemo na koščke in dodamo k česnu. Več o tem, kako narezati papriko, da bo odpada čim manj, si preberite tukaj. Olupimo in narežemo tudi masleno bučo in jo narežemo na kockice, ki jih dodamo v posodo. Rahlo solimo in pokrito dušimo dobrih 10 minut na srednji temperaturi. Liste špinače očistimo pod tekočo vodo in jih dodamo v posodo. Sama sem uporabila zamrznjeno špinačo z vrta. Ponovno pokrijemo s pokrovko in dušimo 5 minut. Ko je zelenjava toliko zmehčana, da se buča ob mešanju že spreminja v pire, dodamo paradižnikovo mezgo in domačo začimbno mešanico. Vse dobro premešamo in dodamo kuhan grah. Uporabila sem grah iz konzerve, ki sem ga odcedila in splaknila pod tekočo vodo.
Nadev za žepke poskusimo in dodamo rdečo papriko v prahu, origano in šetraj, ki ju pomanemo med prsti ali v možnarju, da bo aroma izrazitejša. Po potrebi dosolimo. Sestavine dobro premešamo s kuhalnico in pustimo nadev stati, da se ohladi.
Medtem ko se nadev hladi, pripravimo vlečeno testo in sir. Tega narežemo na kockice, parmezan naribamo, liste testa pa položimo na kuhinjsko krpo na pultu in jih narežemo na približno 5 cm široke trakove. Če bodo širši, bodo žepki večji, če bodo ožji, pa bodo žepki manjši. Nato vzamemo posodo z nadevom in na konec posameznega traku vlečenega testa nadevamo približno 1 žlico nadeva. Količino nadeva prilagodimo širini, torej končni velikosti žepkov – v večje žepke bomo spravili več nadeva kot v manjše. Nadevu dodamo tudi 2 ali 3 kockice sira, potem pa se lotimo zvijanja testa, da bomo na koncu dobili trikotno obliko. Testo tako najprej preganemo diagonalno čez nadev, da je pokrit. Nato del testa z nadevom dvignemo in preložimo naravnost naprej na trak testa in spet čez diagonalo, a v drugo stran kot prej. Na tak način prelagamo testo, dokler ne pridemo do konca traku in dobimo polnjenega trikotnega žepka. Položimo ga v pekač, na katerega lahko položimo peki papir, ni pa nujno, sama ga ne uporabim. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo nadeva in testa.
Nadevane žepke z zelenjavo in sirom nato premažemo z jajcem in posujemo s parmezanom. Jajce ubijemo v skodelico, mu dodamo ščepec soli in ga razžvrkljamo. Z njim s kuhinjskim čopičem premažemo žepke. Po njih posujemo sveže nariban parmezan za še okusnejšo skorjico.
Pekač z žepki potisnemo v klasično pečico, ki smo jo ogreli na 160 °C in jih pečemo približno 30 minut, da dobijo zlatorjavo skorjico. Pečeni žepki z zelenjavo in sirom so pripravljeni, zato jih s kuhinjsko lopatko previdno poberemo s pekača in jih zložimo na servirni krožnik. Predlagam, da jih postavite na podolgovat krožnik in jih zložite v dve vrsti.
2. Zelenjavni tatarski biftek
Avtorica recepta: spela
Sestavine za zelenjavni tatarski biftek:
- 220 g že kuhane rjave leče (lahko iz pločevinke, če jo boste kuhali jo skuhajte okoli 90 g)
- 5 sušenih paradižnikov (jaz sem uporabila vložene)
- sol po okusu
- pol čebule
- 1 strok česna
- 1 vejica peteršilja
- 2 žlici kaper
- 1 žlička rdeče mlete paprike
Kako naredimo zelenjavni tatarski biftek
Naprej odtehtam lečo in jo namočim čez noč, jaz sem uporabila rjavo lečo. Naslednji dan lečo precedim skozi cedilo in jo stresem v posodo, dolijem 300 ml vode ter postavim na štedilnik. Ko leča zavre, jo kuham približno 25 – 30 minut (oz. po navodilih proizvajalca). Če boste imeli občutek, da manjka še malo vode, jo medtem, ko se leča kuha, jo lahko dolijete. Lečo kuhajte toliko časa, da se vsa voda pokuha.
Ko je leča kuhana, jo odtehtam v posodo za sekljanje. Česen in čebulo olupim, kapram odrežem peclje. Paradižnika ni potrebno preveč odcejat od olja, saj namesto dodatnega olivnega olja uporabim kar tega iz vloženega paradižnika. Dodam še sol in papriko v prahu ter peteršilj. Kdor želi, si lahko vse skupaj začini še s poprom. Vse sestavine zmešam z mešalnikom, da dobim enotno, gladko in mazljivo zmes. Zelenjavni tatarski biftek ponudite kot predjed ali pa kot klasičen namaz. Shranjen v zaprti posodi za živila bo v hladilniku počakal 3-4 dni, če ne še kakšnega več.
3. Ribji namaz s čičeriko
Avtorica recepta: Kuhartnica
Sestavine za ribji namaz s čičeriko:
Za približno 270 g namaza:
- 160 g pečenega brancina (lahko tudi druge ribe)
- 60 g kuhane čičerike
- 75 g mascarpona
- Šopek peteršilja (po okusu)
- ¼ žličke soli
- 1 žlička limoninega soka
Postopek za ribji namaz s čičeriko:
Pečenemu brancinu odstranimo kožo, kosti, glavo in rep, tako da ostane samo belo meso. Preložimo ga v skledico in mu dodamo 60 g kuhane čičerike, 75 g mascarpona, ¼ žličke soli, 1 žličko limoninega soka in šopek svežega peteršilja. Tega prej operemo in ga sesekljamo z nožem. Vse sestavine dobro premešamo s paličnim mešalnikom ali sekljalnikom in tako dobimo okusen ribji namaz s čičeriko. Namaz lahko preprosto namažemo na kruh ali pa ga nabrizgamo na manjše rezine kruha ali štručke in tako dobimo lične finger food prigrizke, ki jih poljubno okrasimo.
***
Ideje za glavne jedi
1. Veličastna Štefani pečenka
Avtorica recepta: Marianna
Veličastna Štefani pečenka – sestavine:
- 1 kg mešanega mletega mesa (lahko je več govedine)
- 1 srednja čebula
- 1 strok česna
- 120 g belega kruha
- 2 dl mleka
- 1 žlička mlete paprike
- majaron
- timijan
- peteršilj
- 2 žlički domače suhe vegete (če nimate domače, jo lahko izpustite)
- sol
- mleti poper
- krušne drobtine (po potrebi, če bi bila masa preredka)
- 5 žlic olja (2 za praženje čebule, 3 za pokapljati pečenko)
- 6 jajc
- 0,5 dl jušne osnove (ni obvezno)
Veličastna Štefani pečenka – postopek:
Vsaj en dan star kruh narežemo na rezine in ga namočimo v mleku. Pustimo tako dolgo, da postane čist razmočen.
Čebulo na drobno sesekljamo in na malo olja na hitro prepražimo. Med praženjem dodamo drobno sesekljan česen. Ponvico odstavimo in pustimo, da se pražena čebula ohladi. Mleto meso predenemo v večjo skledo, v kateri bomo mešali meso in dodamo razmočen in ožet kruh, vse začimbe, eno jajce in ohlajeno praženo čebulo. Sestavine temeljito premešamo. Če je mesna zmes preredka, dodamo krušne drobtine. Masa mora biti še vedno mehka, vendar nam ne ostaja več na prstih.
Mesno maso pustimo, da počiva in se navzame začimb. Medtem časom olupimo jajca, ki smo jih trdo skuhali. Nato meso predenemo na delovno površino in z rokami oblikujemo nekak “tunel”, v katerega naložimo kuhana jajca. Nato “tunel” zapremo in oblikujemo štruco. Mesno štruco predenemo v naoljen pekač. Prelijemo z 0,5 dl jušne osnove. Če je nimamo, lahko tudi samo z vodo. 10 minut pečemo v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija, nato temperaturo zmanjšamo na 170 stopinj Celzija in pečemo še cca. 50 minut. Po pečenju vzamemo pekač iz pečice, mesno štruco prekrijemo z alu folijo in pustimo, da počiva in odleži enih 10 minut. Nato pekač obrnemo in štruco predenemo na desko ter jo razrežemo na 2 cm široke rezine.
2. Telečja pečenka
Avtorica recepta: Leonora
Telečja pečenka – sestavine:
- 2,5 kg telečje plečke
- 1,5 dl rastlinskega olja
- 4 stroka česna
- 2 žlici peteršilja
- 1 žlica rdeče sladke paprike
- 1 žlica domače suhe začimbne mešanice ali Vegete
- sol in poper po okusu
Telečja pečenka – postopek:
Telečjo plečko operemo in obojestransko posolimo. Na strani, obdani s kožo, nekoliko zarežemo z ostrim nožem v razmiku 1 cm po celotni dolžini. Polivko naredimo tako, da v električnem sekljalniku zmiksamo česen, peteršilj, rdečo papriko, začimbno mešanico (Vegeto), poper in rastlinsko olje. Soli ne dodajamo, saj je telečja pečenka že posoljena. Na dno pekača položimo telečjo pečenko in jo po površini polijemo z narejeno polivko. Obrnemo telečjo pečenko na drugo stran in postopek ponovimo. V segreti pečici na 160 °C pečemo 2h in 30 min. Vsakih 30 minut meso obrnemo in ga zalijemo s tremi do štirimi žlicami vode.
Ko je telečja pečenka pečena, jo nekoliko ohladimo, razrežemo na približno enake kose in postrežemo.
3. Marinirana in slastno zapečena lojtrca rebrc
Avtorica recepta: Marianna
Marinirana in slastno zapečena lojtrca rebrc – sestavine:
Za 6 oseb
- cca. 2 kg svinjskih rebrc
Marinada:
5 žlic sojine omake
- 50 ml pasirane paradižnikove omake
- 1 žlica kisa
- 1 žlici naribanega svežega ingverja
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička soli
- malo popra
- 2 žlici čilijevega olja
- 1 žlička suhih mletih čilijev
- 1 žlička grobo mletega suhega česna
- 1 žlička mlete suhe čebule
- 1 žlička timijana
- 1 žlica gorčice
- 3 žlice BBQ omake
Začimbe lahko izbirate po okusu, če vam kaj od naštetega ni všeč, lahko izpustite. Če pa se vam zdi, da manjka vaša najljubša začimba, jo seveda dodajte.
Marinirana in slastno zapečena lojtrca rebrc – postopek:
Najprej rebrcam na spodnji strani odstranimo mreno. To naredimo tako, da s pomočjo noža mreno rahlo privzdignemo in nato jo z rokami potegnemo dol. V skodelici vse sestavine za marinado, razen BBQ omake, zmešamo v homogeno omako. S pomočjo čopiča iz vseh strani izdatno premažemo rebrca. Nekaj omake prihranimo, ker jo bomo še potrebovali. Nato posodo prekrijemo s kuhinjsko PVC folijo in jo čez noč hranimo na hladnem.
Vsaj 1 uro pred peko rebrca prenesemo na sobno temperaturo. Pekač obložimo s peki papirjem in naj položimo marinirana rebrca in sicer naj bo navzgor obrnjena tista stran rebrc, kjer se ne vidijo kosti. Pečico segrejemo na 130 stopinj Celzija z ventilacijo in rebrca pečemo 5 ur. Po 4-ih urah pečenja rebrca obrnemo.
Omaki, ki smo jo prihranili sedaj primešamo BBQ omako. Če BBQ omake nimamo, dodamo samo žlico medu in po potrebi še malo pasiranega paradižnika. Po 5-ih urah pečenja še enkrat rebrca premažemo in jih prekrijemo z alu folijo. Če bi se vam že prej zdelo, da se hoče zgornja stran rebrc preveč temno zapeč, jih lahko že prej prekrijete s folijo, namreč vse je odvisno od pečice. Temperaturo povišamo na 150 stopinj Celzija in pečemo še cca. 1 uro. Zadnjih 15 minut peke folijo odstranimo.
Po pečenju rebrca vzamemo iz pekača in pustimo, da vsaj 15 minut počivajo in jih nato razrežemo. Slasten tek!
Ideje za priloge
1. Krompirjevi oblački
Avtorica recepta: Kuhartnica
Sestavine za krompirjeve oblačke:
- 300 g krompirja
- 70 g masla
- 3 jajca
- 180 ml kisle smetane
- sol po okusu
Postopek za krompirjeve oblačke:
Krompirjeve oblačke pripravimo tako, da najprej olupimo in narežemo krompir in ga skuhamo v slanem kropu. Kuhanemu krompirju odlijemo vodo in ga pretlačimo. Dodamo mu maslo in kislo smetano. Jajci ubijemo in iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake dodamo h krompirju, ki naj se prej nekoliko ohladi. Na koncu nežno vmešamo še sneg iz beljakov. Poskusimo, če je mešanica za krompirjeve oblačke dovolj slana in po potrebi dodamo še malo soli in ponovno rahlo premešamo. Zdaj je čas, da krompirjeve oblačke oblikujemo. Na teflonast ali pomaščen pekač z žlico polagamo krompirjevo zmes, da nastanejo kupčki. Med njimi pustimo malo prostora, da se ne bodo med peko sprijeli.
Pekač s krompirjevimi oblački damo v pečico in jih pečemo dobre pol ure na 165 °C oz. toliko časa, da zlato porumenijo. Potem jih vzamemo iz pečice, previdno ločimo od pekača in še vroče postrežemo. Zraven lahko ponudimo kakršnokoli meso, omako ali zelenjavo.
2. Gobice na maslu s česnom in krompirjem
Avtorica recepta: Marianna
Gobice na maslu s česnom in krompirjem – sestavine:
Za 2 osebi
- 250 g svežih gob
- velika zvrhana žlica masla
- 1 manjša čebula
- 3 stroki česna
- 4 kuhani krompirji (srednje velikosti)
- vejica rožmarina
- šopek svežega peteršilja
- 1/2 žličke domače suhe mešanice začimb
- sol po okusu
Gobice na maslu s česnom in krompirjem – postopek:
Sveže gobe očistimo in narežemo na večje kose. Izbrala sem gozdno gobo sirovko, ki je pri gobarjih cenjena goba, vendar zaradi neuglednih zelenih pikic ali prog, ki se pojavijo tam, kjer se gobo rani, pri marsikaterem izgubi na ugledu. Vendar zelena barva gobi ne spremeni okusa in kvalitete. Je okusna, lepe barve in po termični obdelavi, še vedno prijetno čvrsta na ugriz. Popečena sirovka na maslu z dodanim česnom, postane še bolj okusna. V ponvi na segretem maslu popražimo na lističe narezano čebulo. Pri maslu ni potrebno varčevati, namreč sirovka ima rada maslo, prav tako krompir.
Ko je čebula dovolj pražena, ponev odstavimo iz ognja in dodamo stisnjen česen. Če imamo raje, lahko česen samo nalistamo. Ker je ponev še vedno vroča, je ne vračamo na ogenj, da se nam ne bi česen zažgal, kajti jed bi grenila in bila neokusna. S kuhalnico premešamo praženo čebulo in česen.
Nato dodamo narezane gobe in vse začimbe, premešamo in ponev vrnemo na ogenj. Gobe pražimo tako dolgo, da izhlapi vsa tekočina in ostane samo maščoba. Zaradi oranžnega mlečka gobe, bo se bo maslo obarvala v lepo oranžno barvo. Kuhan krompir narežemo na kose.
Na koncu krompir primešamo k praženim gobicam in pustimo na ognju še cca. 10 do 15 minut. Vsebine ne mešamo s kuhalnico, temveč ponev samo stresamo. Če imamo radi zlato skorjico na krompirju, lahko pustimo peči par minut na eni strani in par minut na drugi strani. Jed postrežemo še vročo. Lahko je priloga ali glavna jed, primerno temu prilagodimo sestavine.
3. Puhast krompirjev narastek z zeljem in bučo
Avtorica recepta: Kuhartnica
Sestavine za puhast krompirjev narastek z zeljem in bučo:
Za pekač velikosti 17 x 23 cm oz. za 4 osebe:
- 350 g krompirja
- 500 g zelja
- 400 g buče (uporabila sem masleno bučo)
- 2 jajci
- 50 g masla
- 1 ščep majarona
- 1 ščep origana
- za noževo konico muškatnega oreščka
- 1/2 žličke soli
- 40 g parmezana
Postopek za puhast krompirjev narastek z zeljem in bučo:
Puhast krompirjev narastek z zeljem in bučo pripravimo tako, da najprej podušimo zelje in bučo. Zelju odstranimo poškodovane zunanje liste, ga speremo pod vodo in narežemo na rezine. Narezano zelje damo v posodo.
Olupimo bučo maslenko in jo narežemo na manjše koščke. Tudi te dodamo v posodo k zelju, nato pa jo postavimo na štedilnik, prilijemo nekaj žlic vode, pokrijemo s pokrovko in dušimo okoli 20 minut na nižji temperaturi, da se vsebina zmehča. Pazimo, da se nam zelenjava ne zažge, zato po potrebi dolijemo še nekaj žlic vode.
Medtem pripravimo tudi krompir. Tega olupimo, narežemo na koščke, damo v posodo, v katero nalijemo vodo, jo rahlo solimo in postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, na zmerni temperaturi kuhamo približno 15 minut da se krompir skuha. Točen čas kuhanja je odvisen od velikosti koščkov krompirja. Proti koncu kuhanja krompir prebodemo z vilico in tako preverimo, ali je že dovolj zmehčan. Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo in ga pretlačimo, kot bi delali pire.
Ko sta zelje in buča mehka, bučo pretlačimo z vilico. Nič hudega, če ostane kakšen večji košček. Nato primešamo pretlačen krompir in dodamo muškatni orešček in sol.
V skledo ubijemo 2 jajci in ju penasto stepemo z električnim mešalnikom. V kozico damo 50 g masla, jo pristavimo na štedilnik ter maslo stopimo. Nato ga počasi vlijemo k jajcem in medtem ves čas mešamo. Premešano zelenjavo postopno dodajamo k jajčni zmesi in ves čas počasi mešamo. Dodamo še majaron in origano.
Zmes prelijemo na namaščen pekač velikosti 17 x 23 cm. Po površini posujemo 40 g naribanega parmezana, najboljši je sveže nariban. Pripravljen puhast krompirjev narastek z zeljem in bučo potisnemo v klasično pečico, ogreto na 170 °C. Masa je precej tekoča, zato je potrebno narastek peči približno 1 uro, da postane bolj kompakten, skorjica na vrhu pa se lepo zapeče. Vseeno po 50 minutah peke preverimo, koliko je pečen.
Vroč narastek je mehek, zato je najbolje, da pred postrežbo kakšnih 10 minut stoji, da se vsaj malo ohladi. Tako ga bomo lažje preložili na krožnike in tudi takoj bomo lahko začeli uživati v njegovem bogatem okusu in puhasti teksturi.
Ideje za solate
1. Osvežilna solata
Sestavine za osvežilno solato
Za 3-4 osebe:
- 1 večja glava zelene solate sorte Ljubljanska ledenka (lahko tudi druga sorta mehke solate)
- 1 kumara
- 2 paradižnika
- 1-2 korenčka
- 2-3 stroki česna
- sol po okusu
- kis po okusu
- olivno olje po okusu
Postopek priprave osvežilne solate
Zeleno solato natrebimo in jo operemo v hladni vodi. Oprano solato damo v skledo, v kateri bomo solato pripravili. Kumaro olupimo in jo s pomočjo ribežna na tanko naribamo. Korenje operemo in ga s pomočjo lupilca za zelenjavo na tanko nastrgamo k zeleni solati in kumaram (lahko pa ga prav tako naribate, kot kumaro). Prav tako operemo paradižnik in ga na poljubne kose narežemo v skledo k preostali zelenjavi. Česen olupimo in ga narežemo (sama ga čim bolj drobno nasekljam) k zelenjavi, ki že čaka v skledi. Zelenjavo za osvežilno solato začinimo po svojem okusu s soljo, kisom in olivnim oljem (lahko tudi bučnim). Vse skupaj dobro premešamo in osvežilna solata je pripravljena.
2. Francoska solata
Avtorica recepta: Ratatouille
Francoska solata – sestavine:
- 150 g graha
- 150 g korenja
- 150 g krompirja
- 1 jajce
- 100g majoneze
- ščep soli
- malo popra (po okusu)
Francoska solata – priprava:
Krompir in korenje olupimo in narežemo na drobne, za grah velike kockice. Grah, korenje in krompir skuhamo ločeno. Najprej skuhamo grah, nato korenje in na koncu še krompir. Vsako vrsto zelenjave posebej damo v kozico, prilijemo toliko vode, da je zelenjava pokrita. Kozico pokrijemo in počakamo, da voda zavre, nato zmanjšamo ogenj, da se zelenjava počasi kuha. Voda naj le narahlo vre. Kuhamo 5 minut. Kuhano zelenjavo odcedimo. V lončku skuhamo še jajček. Počakamo, da voda zavre, nato vanjo damo jajce. Kuhamo ga 10 minut. Zelenjavo prestavimo v skledo in počakamo, da se pohladi. Ohlajeno jajce olupimo, prerežemo najprej na pol, potem pa še vsako polovico na 4 dele in na majhne kockice (enako kot krompir in korenje). Jajce dodamo kuhani zelenjavi. Pripravljenim sestavinam dodamo ščep soli, nekaj popra in majonezo. Previdno in počasi premešamo, da se majoneza enakomerno razporedi po zelenjavi. Francosko solato hranite v hladilniku. Tako, to je recept za mamino silvestrsko francosko solato.
3. Solata z mozarello
Avtorica recepta: Leonora
Solata z mozzarello – sestavine:
- 3 solatni listi rdečega radiča
- 1 solatni list belega radiča
- 3 solatni listi ledenke
- 1 pest kodrolistne endivije
- 3 paradižniki
- 100 g mozzarella sira
- sol
- 1/2 limoninega soka ali jabolčni kis
- bučno in rastlinsko olje
Solata z mozzarello – postopek:
Liste solate, paradižnik in mozzarello narežemo na manjše kose, dodamo pest kodrolistne endivje, posolimo in dobro premešamo. Začinimo z rastlinskim oljem, dodamo nekaj kapljic bučnega olja, polijemo z limoninim sokom (namesto limone lahko uporabimo tudi jabolčni kis) in solata je pripravljena. Ta solata je odlična kot samostojna večerja ali pa dobra in zdrava vitaminska bomba, ki sodi k vsakem kosilu.
Ideje za sladice
1. Sočne rezine
Sočne rezine – sestavine:
Biskvit:
- 150 g zmehčanega masla
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 5 žlic moke
- 60 g sladke smetane
- 3 beljaki
Krema:
- 250 g mascarpone sira
- 100 g smetane za stepanje
- 1 žlica sladkorja v prahu
Čokoladni preliv:
- cca. 300 g čokolade
- par žlic olja
- ali pa pripravite stekleno čokoladno glazuro
Žlica sladkorja v prahu, za risanje sladkornih zvezdic na rezine, ter malo vode.
Sočne rezine – postopek:
V skledo narežemo maslo in ga pustimo, da se zmehča, približno 15 minut na sobni temperaturi. Ko se je maslo zmehčalo, v skledo dodamo sladkor in jajci. Z metlico dobro premešamo. Nato v skledo dodamo še moko in smetano, ter spet z metlico dobro premešamo. Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C. V drugi skledi čvrsto stepemo 3 beljake, ki jih nato dodamo v prvo skledo. Z metlico jih na rahlo primešamo, da dobimo nekoliko bolj puhasto maso za biskvit, masa bo malenkost grudasta.
Pripravimo pekač, tako da, ga namastimo ali mu na dno položimo kos papirja za peko. Nekoliko tekoče testo, zlijemo v pekač in ga enakomerno razporedimo.
Pekač potisnemo v ogreto pečico in biskvit pečemo 15 minut, pri 180 °C. Medtem pripravimo kremo, tako da, v skledo damo mascarpone sir, kateremu dodamo smetano in sladkor v prahu. Z metlico mešamo toliko časa, dokler se krema nekoliko ne začne trditi. Ko se je biskvit spekel, ga pustim cca. 10 minut, da se malo ohladi, ter nato kremo, spet čimbolj enakomerno, premažemo čez biskvit. Krema bo v precej tanki plasti.
Čokoladni obliv pripravimo tako da, nad paro, ali v mikrovalovni pečici (grejemo po 15 sekund na enkrat, z vmesnim mešanjem, dokler ni tekoča) stopimo čokolado, ki ji dodamo nekaj žlic olja, da je bolj mazava in tekoča. Preliv zlijemo čez kremo, na rahlo jo razporedimo, lahko tudi z nagibanjem pekača. Še bolje se bo obnesla steklena čokoladna glazura, povezavo do le-te, boste našli med sestavinami za čokoladni preliv.
Pekač pustimo, da se do konca ohladi in se preliv strdi. Lahko ga postavite v hladilnik, za 5 do 10 minut. Ko se je preliv strdil, lahko nanj “narišemo” zvezdice s pomočjo sladkorja v prahu. Vzamemo kalup za izdelovanje piškotov v obliki zvezdic, ali druge oblike. Spodnji rob mu malenkost navlažimo, od njega ne sme kapljati. Kalup pomočimo v sladkor v prahu in ga le odložimo na čokoladni preliv. Ko ga bomo dvignili, bo tam ostala zvezdica. Rezine lahko po želji krasite z drugimi jedilnimi biserčki ali mrvicami.
2. Damske jogurtove rezine
Avtorica recepta: Marianna
Damske jogurtove rezine – sestavine:
(Sestavine so za pekač mere 43 x 33 cm, lonček je volumna 200 ml)
Testo:
- 4 jajca
- 2 lončka sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 lončka jogurta (izberete lahko trdi sli tekoči jogurt, navadni ali sadni)
- 1 in 3/4 lončka olja
- 4 lončki gladke moke
- 1 vrečico pecilnega praška
- naribana limonina lupinica
Nadev:
- 800 g poljubnega sezonskega sadja (maline, breskve, slive, rabarbara, češnje … )
Uporabite lahko mešano sadje, lahko pa se odločite tudi samo za eno vrsto sadja.
Preliv:
- 1 l mleka
- 2 praška za malinov puding
- 6 žlic sladkorja
Premaz:
- 800 ml sladke smetane za stepanje
- sladkor po želji
Damske jogurtove rezine – postopek:
V skledi za mešanjem z mikserjem najprej penasto zmešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Nato dodamo jogurt in olje ter na koncu primešamo še moko, pecilni prašek in naribano limonino lupinico. Pekač obložimo s peki papirjem in po njem testo s pomočjo slaščičarske lopatice enakomerno razporedimo. Sadje, ki ga imamo na razpolago, po potrebi narežemo na koščke. V našem primeru sem uporabila slive, breskve, melono, rabarbaro. Izberete lahko več vrst sadja ali samo eno.
Testo damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj celzija, klasične peke, za 7 minut, toliko da se na vrhu testa naredi komaj vidna skorja. Na ta način bomo preprečili, da sadje potone na dno. Pekač vzamemo iz pečice in po testu enakomerno potrosimo izbrano sadje. Pekač ponovno vrnemo v pečico in pečemo še 35 minut oz. odvisno od pečice. Preverimo z zobotrebcem – v biskvit zapičimo zobotrebec in če na njem ni več vidnih sledi testa, je pecivo pečeno. Lotimo se kuhanje preliva. Po navodilu iz vrečke skuhamo malinov puding. Še vroč in tekoč malinov puding enakomerno razporedimo čez pečeno pecivo.
Sedaj za nekaj časa počakamo z nadaljevanjem, tako dolgo, da se biskvit in puding popolnoma ohladita. Ko je pecivo popolnoma ohlajeno, stepemo sladko smetano in jo enakomerno razporedimo čez puding. Sladko smetano sladkamo po okusu. Če želimo lahko smetani dodamo trdilo (kremfix, želatina fix), tako bo smetana bolj kompaktna, odvisno kje in kako bomo uporabili pecivo. Če bo pecivo za domačo uporabo in ga bomo sproti rezali iz pekača, trdila niso potrebna. Če pa bomo pecivo postregli za goste na pladnju, je priporočljivo uporabiti trdilec, ker pecivo bo dlje časa narezano stalo na pladnju in tako bo smetana obdržala obliko.
Namig
Za peko lahko izberete manjši pekač, v tem primeru sestavine za polovico zmanjšamo. Ampak, ker so damske jogurtove rezine tako zelo slastne, pri nas vedno naredimo velik pekač.
3. Čokoladno avokadova krema
Sestavine za čokoladno avokadovo kremo
Za 1 porcijo:
- 1/2 avokada
- 5 razkoščičenih datljev
- 1 žlica pravega grenkega kakava
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta (ni nujno)
- 150-200 ml mleka (lahko tudi mleko rastlinskega izvora)
In za dekoracijo:
- nekaj na grobo zdrobljenih orehov ali drugih oreščkov,
- malo kokosove moke
Priprava čokoladne avokadove kreme
Najprej vzamemo avokado, ga prerežemo na pol in polovico avokada z žlico izdolbemo kar v posodico blenderja. Lupino zavržemo. Drugo polovico avokada lahko porabimo za pripravo čokoladnega smutija z malinami ali pa za odličen avokadov namaz s česnom.
K avokadu dodamo še datlje, pravi kakav in dolijemo mleko. Mleko lahko dolivate postopoma, da boste dobili želeno gostoto kreme. Torej, najprej dolijemo 1,5 dl mleka in vse sestavine v blenderju dobro zmiksamo, da dobimo enotno kremo. če bi se vam zdelo, da je preveč gosto, pa dolijte še malo mleka. Čokoladno avokadovo kremo nadevamo v kozarček ali skodelico v kateri jo bomo postregli in jo postavimo v hladilnik za približno eno uro (lahko tudi dlje).
Sedaj pripravimo orehe (ali druge oreščke), katerih jedrca kar med prsti na grobo zdrobimo (lahko jih tudi nasekljate) in jih posujemo čez čokoladno avokadovo kremo. Čez posujemo tudi malo kokosove moke. Tako, čokoladna avokadova krema je pripravljena, da z njo razvajamo svoje brbončice in uživamo v zdravem sladkanju.