Kroglice iz hrane, ki ostane

Kaj pa vi naredite s hrano, ki ostane? Kaj naredite s kruhom, ki vam ostane? Ga posušite in zmeljete v drobtine ali pa ga prihranite za živali? Kaj pa ostanki kosila? Končajo v zabojniku za biološke odpadke?

Ko sem opravljala pripravništvo na osnovni šoli, sem bila nekajkrat šokirana, ko sem opazila odnos nekaterih otrok do hrane – na tla so brez pomislekov vrgli kos kruha ali sadje. Ko sem nekoč prvošolčku naročila, naj košček kruha, ki je ležal na tleh v učilnici, pobere, me je najprej debelo gledal in nekaj trenutkov razmišljal, ali mislim resno ali pa če to res mora storiti ravno on, potem pa se je le sklonil in kruh prijel z le dvema prstoma, da bi se ga čim manj dotikal, kot bi bil nekaj umazanega ali celo kužnega. Bila sem pretresena, saj se še danes spomnim besed stare mame: »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.« Vedno smo ga tudi popihali, da bi odstranili morebitne smeti, ki bi se utegnile v tisti sekundi, ko je bil na tleh, pritrditi nanj. Na misel nam ni prišlo, da bi tisti košček kruha ignorirali ali se do njega vedli, kot da je nekaj grdega. Brez pomislekov smo ga pojedli.

Prav takega odnosa do hrane bi rada naučila tudi hčerko. To nameravam doseči tako, da ji bom dober zgled. Povem ji, da bodo star kruh pojedle krave ali kokoši. Če se sprehajava v naravi in imava s seboj za malico jabolko, ji ga narežem na krhlje in odstranim peščišče. Če presodim, da je na določenem mestu primerno odvreči nekaj koščkov jabolka, jih vržem na tla in ji pojasnim, da bodo to pojedli mravljice ali ptički. Ko poje in ji ponudim robček, v katerega obriše roke in usta, jo dvignem, da sama doseže koš za smeti in robček vrže vanj. Tudi doma se nam večkrat zgodi, da del pripravljenega obroka ostane. Včasih ostanke pogrejem za večerjo ali celo naslednji dan za malico, odvisno, kaj in koliko ostane. Drugič jih predelam v novo jed. Tako iz testenin pripravim testeninski narastek, iz pire krompirja nastanejo svaljki, njoki ali sadni cmoki, iz ostankov kruha kruhovi cmoki ali mesna štruca, iz rižote pa običajno naredim polpete ali kroglice.

Kroglice iz hrane, ki ostane

Kroglice iz hrane, ki ostane – recept

Sestavine:

 • rižota, ki nam ostane ali pa je namenoma skuhamo več
 • vsaj 1 jajce
 • 1 žlica sveže naribanega parmezana
 • približno 20 g sira (edamec, gavda, ementaler, mocarela …)
 • drobtine
 • kokosova ali druga maščoba za cvrtje

Priprava

 • Sir narežemo na približno centimetrske koščke. Količina sira je odvisna od količine rižote, ki nam je ostala, in kroglic, ki jih bomo iz nje oblikovali. Za vsako kroglico potrebujemo en košček sira.
 • V rižoto, ki nam ostane, vmešamo celo jajce.
 • Dodamo sveže nariban parmezan.
 • Masi postopno dodajamo drobtine in vmes večkrat poskusimo, kako dobro lahko oblikujemo kroglice. Če masa razpada in kroglic ne moremo lepo oblikovati, dodamo še malo drobtin in ponovno poskusimo.
 • Ko je masa primerna za oblikovanje, na sredino kroglice vstavimo košček sira in ga z vseh strani dobro »zapremo« v kroglico.
 • Kroglice na koncu še povaljamo v drobtinah in jih ocvremo v ponvi s stopljeno kokosovo ali drugo maščobo.
 • Zraven ponudimo zelenjavo, npr. brstični ohrovt, ki je tudi okrogel.

Dober tek!

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko. Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski. Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.

Dodaj odgovor