Kanadska malica z neobičajno sestavino

Ob obilici hokaido buč sem si zadala izziv, da vsako bučo uporabim za drugo jed ali na drugačen način. Do zdaj sem jih uporabljala za slane jedi, najpogosteje je bila to bučna juha, na lepem pa me je prešinilo, da bi lahko poskusila pripraviti nekaj sladkega. Spet me je zamikal že preizkušen recept, le da bi mu tokrat dodala še eno sestavino. Kaj pravite na bananin kruh z bučo hokaido?

Bananin kruh sem prvič spekla po tem, ko sem se vrnila z obiska moževih sorodnikov v Kanadi. Tja sva se odpravila kot sveža mladoporočenca in uživala v raziskovanju nepoznane dežele onkraj Atlantika. Nadvse prijazno naju je sprejela njegova teta in nama razkazala mesto. Njena hčerka naju je povabila na izlet v Ottawo, glavno mesto Kanade, kjer smo obiskali sorodnike njenega moža. Ker je bila ravno nedelja, so za nas pripravili kanadski brunch, ki je nekaj med zajtrkom in kosilom, miza pa je obložena, kot bi postregli dva obroka. Ponudili so nam jajčno omleto s sirom, popečeno slanino, pomarančni sok, vaflje, prelite z značilnim javorjevim sirupom, in bananin kruh. Obilen, nasiten in nadvse okusen obrok nenavadnih kombinacij okusov in tekstur. Obožujem združevanje različnih okusov!

Ko sva se vrnila domov, sem iz morja fotografij izbrala tiste, ki so najbolje prikazovale, kako super sva se imela in kaj vse sva doživela. Za še pristnejši prikaz sem gostom ob domačem potopisu ponudila tudi kanadski brunch, torej prej omenjene jedi v slovenski izvedbi. Kar sline se mi cedijo, ko se spomnim!

Od vseh jedi največkrat spečem vaflje in bananin kruh. Vaflje sem pekla že prej, in to vedno, kadar smo imeli za kosilo zelenjavno juho, bananin kruh pa spečem občasno, včasih za obiske ali pa kar tako. Ugotovila sem, da je tudi zelo priročen za na pot: spečemo ga lahko vnaprej, narežemo na kose, zavijemo v folijo ali shranimo v plastično posodo in vzamemo s seboj. Te dni nas je naša pot za nekaj dni vodila v čateške toplice. Za glavne obroke smo poskrbeli v hiški, vseeno pa smo za Emo potrebovali malico, ki jo je pojedla med uganjanjem vodnih norčij. Bananin kruh je enostaven za pripravo, neobčutljiv na ne preveliko spremembo temperatur, ni ga treba hladiti ali greti, preden ga pojemo, užiten je več dni, ni pregrešna sladica, jemo ga lahko kar z rokami, skratka ima toliko plusov, da je zagotovo prehitel še nekaj drugih idej, ki so mi rojile po glavi za pripravo vmesnih obrokov. Ker pa jaz ne bi bila jaz, če ne bi receptov malo prikrojila, sem se odločila za različico z bučo hokaido.

Kanadska malica z neobičajno sestavino

Bananin kruh z bučo hokaido – recept

Sestavine

 • ½ manjše buče hokaido
 • 1 čajna žlička masla
 • 2 zreli banani
 • 1 jajce
 • 200 g sladkorja
 • 90 g masla
 • 200 g bele moke
 • 160 g polnovredne moke
 • 1 ½ čajne žličke pecilnega praška
 • ščepec soli

Priprava

 1. Manjšo bučo hokaido prerežemo, polovico izdolbemo in razrežemo na manjše kose, ki jih olupimo, nato pa narežemo na manjše koščke.
 2. V posodi raztopimo žličko masla in dodamo narezano bučo. Pokrijemo in dušimo na nižji temperaturi. Ko se buča zmehča, jo ohladimo, nato pa pretlačimo v pire.
 3. V drugo posodo damo olupljeni banani, ki ju pretlačimo z vilicami.
 4. Dodamo jajce in premešamo kar z vilico.
 5. Primešamo še sladkor in stopljeno maslo.
 6. Dodamo ohlajen bučni pire.
 7. Skupaj zmešamo obe vrsti moke, sol in pecilni prašek. Mešanico postopno dodajamo k zmesi z banano in bučo in mešamo z žlico ali metlico.
 8. Maso vlijemo v višji in ožji model za peko, lahko pa tudi na navaden širši pekač, na katerega položimo papir za peko. Pečemo približno 30 minut pri 150 °C, da kruh nekoliko naraste in dobi rjavkasto barvo.
 9. Ohladimo v pekaču, nato pa pokrijemo s kuhinjsko krpo.

Postrežemo takoj ali pa vzamemo s seboj na potep. Kjerkoli že – dober tek!

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko.

Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski.

Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.
Deja D
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko. Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski. Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.

Dodaj odgovor