Rdeči pšenični zdrob z jabolki

Je vaš otrok pri hrani izbirčen? Kaj pa vi? Jeste vse? Ste tudi nekoč, ko ste bili vi otroci, jedli, kar so vam starši dali na krožnik? Moji starši pravijo, da sem do prvega rojstnega dne jedla vso hrano, nato pa zelenjave in sadja niso več spravili v moja usta.

Ko sem odrasla, sem to skušala zavestno spremeniti. Dolgo je trajalo, da sem začela jesti kremno zelenjavno juho, od tod naprej pa je šlo hitreje: postopno sem začela na svoj jedilnik uvrščati vedno več sadja in zelenjave, ki sta tam tudi ostala. Še danes se dobro spomnim, kako je bilo, ko me je fant enkrat le prepričal, naj poskusim malo vložene pese. Najbolj mi je ostalo v spominu, kako hladna je bila v primerjavi s prijetno toplim krompirjem in ribo. Najprej sem se morala navaditi na spremembo v temperaturi, okus pa mi je bil dokaj všeč. Tako je vložena rdeča pesa postala prva izmed solat, ki sem jih vzljubila.

Odkar imam svoj vrt, vsako leto prav z namenom vlaganja pridelam tudi peso. Letos mi ni najbolje uspela, zato sem je vložila le nekaj kozarcev, ostale manjše pa so čakale v hladilniku. Par sem jih porabila za kosilo, želela pa sem jo še dodatno vključiti v Emino prehrano. Združila sem zdrob in čežano ter jima dodala peso. Kašica, ki je nastala, je ravno prave gostote, da se dobro oprime žlice in je tako kot nalašč za vedno bolj spretno samostojno hranjenje z žlico.

Rdeči pšenični zdrob z jabolki

Rdeči zdrob z jabolki – recept

Sestavine

  • 1 manjša rdeča pesa
  • ½ jabolka
  • pšenični zdrob
  • cimet ali kardamom

Priprava

  1. V kozico nalijemo približno 2 dl vode in jo postavimo na štedilnik.
  2. Preden voda zavre, olupimo rdečo peso in jo drobno naribamo.
  3. Peso damo kuhat v krop. Kozico lahko pokrijemo, sicer pa po potrebi dolijemo nekaj vode.
  4. Ko je pesa že skoraj kuhana (poskusimo), dodamo še olupljeno in naribano jabolko.
  5. Po nekaj minutah dodatnega kuhanja v kozico vsujemo pšenični zdrob. To storimo postopno, med stalnim mešanjem in sproti opazujemo, koliko zdroba je potrebno dodati za srednje gosto kašico. V mislih imejmo, da zdrob tekočino vpije po nekaj minutah.
  6. Po želji lahko dodamo tudi ščepec cimeta ali kardamoma.

Dober tek!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 3]

Morda vas zanima tudi ...

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko. Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski. Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.

Dodaj odgovor