Prosena potička z medom, lešniki in orehi
Sestavine za proseno potičko
- ½ skodelice prosene kaše
- ½ skodelice ovsenih kosmičev
- ½ skodelice celih lešnikov in orehov
- 1 banana
- 1 žlica medu
- 2 žlici javorjevega sirupa
- ½ žličke cimeta
- 2 skodelici mleka
Priprava prosene potičke
- Proseno kašo preberemo, jo splaknemo in prelijemo z vodo. V drugo skodelo damo ovsene kosmiče in jih prav tako prelijemo z vodo. Pustimo stati čez noč. Preden sestavini uporabimo, ju še enkrat splaknemo.
- Orehe in lešnike sesekljamo z nožem, da dobimo večje in manjše koščke. Vsujemo jih v ponev in pristavimo na štedilnik. Na zmerni temperaturi jih ob pozornem mešanju suho pražimo, dokler ne zadišijo in rahlo porjavijo.
- Proseno kašo in ovsene kosmiče damo v skledo in primešamo pretlačeno banano, med, javorjev sirup, lešnike, orehe in cimet. Premešamo.
- Prilijemo mleko, premešamo in vse skupaj zlijemo na pomaščen okrogel pekač (ne model za torte, saj bo tekočina stekla ven). Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 35 minut na 150 °C. Potem previdno odkrijemo folijo in preverimo, če je pečeno – po potrebi pečemo še 10 minut brez folije.
- Pečeno proseno potičke zvrnemo na podstavek ali krožnik, jo posujemo z nekaj nasekljanimi lešniki in orehi, prelijemo z žličko medu, po želji pa postrežemo s stepeno sladko smetano.
Dober tek.
- Polentina obarnjenka z marelicami – recept - 14. 11. 2016
- Občutljivost proti odpornosti - 7. 4. 2016
- Namesto lizik raje ponudite jabolka! - 11. 3. 2016