Zdrob s kuhanim sadjem in robidnicami

Pred dežjem smo se ravno še uspeli odpraviti na sprehod. Prehodili smo pot, ki smo jo že neštetokrat. Oprezala sem za morebitnimi jagodami, mož je potiskal voziček, Ema pa je v rokah držala kozarček in čakala, da bo kaj padlo vanj. Res sem v travi našla še nekaj gozdnih jagod, to pa je bilo tudi vse.

Pot, ki jo znamo že na pamet, je tokrat ponudila nekaj, česar še nismo opazili, čeprav smo šli že tolikokrat mimo – robide. Šele pred kratkim sem videla liste, značilne za maline in sklepala, da so se res razrasli grmički malin. Prej jih nisem opazila, verjetno zato, ker jih niti nisem iskala. Malin nimam rada, otroka, ki bi oboževal skoraj vse sadje, še nisem imela, kadar sem šla na sprehod, pa sem to pot izbrala le, če nisem imela časa oziroma možnosti iti kam drugam ali ko sem iskala naravni material za dekoracijo. Res me prav preseneča, kako lahko na novo vidimo isto stvar, ko smo sami drugače razpoloženi, imamo drugačna pričakovanja ali izkušnje, kot smo jih imeli, ali pa smo se sčasoma pač spremenili in iščemo druge stvari, kot smo jih.

Zdrob s kuhanim sadjem in robidnicami
Zdrob s kuhanim sadjem in robidnicami

In taka je tudi ta pot. Pred nekaj meseci sem prvič videla, kako lepa je mokra trava ob njej, zdaj sem našla robidnice. Najprej sploh nisem bila povsem prepričana, če so res robidnice, zato sem preverila in jih stresla v Emin kozarček. Oči so se ji zaiskrile in pojedla je prav vse, kar sem ji jih dala. Nekaj sem jih prihranila za tale zajtrk. Zdaj pa obe komaj čakava, da dozori še kakšna – Ema, ker jih tako rada zoba, jaz pa, ker ji jih rada nabiram.

Zdrob s kuhanim sadjem in robidnicami – recept

Sestavine

 • ½ skodelice mleka* ali vode
 • 4 jedilne žlice polnozrnatega pšeničnega zdroba
 • 1 marelica
 • ½ nektarine
 • 16 robidnic
 • ½ žličke rjavega sladkorja

Priprava

 1. V kozico damo mleko ali vodo in jo postavimo na štedilnik.
 2. Ko zavre, vmešamo zdrob in ga skuhamo.
 3. Marelico in nektarino operemo, po želji olupimo in narežemo na majhne koščke. Damo jih v drugo kozico. Pristavimo na ogenj.
 4. K sadju prilijemo 2 žlici vode in dodamo rjavi sladkor ter pol robidnic. Kuhamo 5 minut na višji temperaturi.
 5. Zdrob nadevamo v skledico in ga prelijemo s kuhanim sadjem.
 6. Čez potresemo ostale robidnice.

*Najbolje je, da zdrob skuhamo v vodi, ga pustimo stati par minut, da se malo ohladi in mu nato primešamo materino, adaptirano ali nehomogenizirano kravje mleko (po lastni presoji in odločitvi).

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko. Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski. Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.

Dodaj odgovor