Mesni štirihodni meni za božično kosilo/večerjo

Mesni štirihodni meni za božično kosilo/večerjo

Zakorakali smo v december in nekateri ste že okusili čarobnost zime s pogledom na zasneženo idilo skozi okno vaše tople dnevne sobe. Želimo si, da bi ta bela idila trajala ves december, ki temu mesecu in prihajajočim praznikom daje prav posebni čar in lepoto. Pa četudi snega za božične praznike ne bo, nič zato. Naredimo si čarobnost praznika sami s prijetno praznično okrasitvijo doma in slavnostno pripravo božičnih jedi, ki bodo celotni družini vzbudili občutke hvaležnosti, topline in pripadnosti.

Pripravili smo vam štirihodni meni, ki bo zadovoljil ljubitelje mesnih jedi.

***

Hladna božična predjed

Tatarski biftek

Tatarski biftek
Avtorica recepta: Dunja

Tatarski biftek velja za zelo cenjeno jed, ker je po navadi pripravljen iz pljučne pečenke oziroma pljučnega fileja, katerega cena je precej visoka. Za domačo uporabo lahko namesto pljučne pečenke uporabite stegno in tatarski biftek bo prav tako odličen. Priporočam pa, da za pripravo tatarskega biftka uporabite domače goveje meso in jajca, saj bodo le tako kolikor se le da sveža. Tatarski biftek tako ne sme manjkati na praznično obloženi mizi ali na praznovanju.

Sestavine za pripravo tatarskega biftka:

  • približno 1 kg govejega mesa-najboljša je pljučna, lahko pa uporabite tudi stegno
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlički majoneze
  • 2 žlički gorčice
  • 1 manjša čebula
  • 4 stroki česna
  • žlička soli
  • ščep popra
  • ščep rdeče paprike
  • 1 žlička olja
  • 2 žlički sesekljanega peteršilja(lahko svežega ali suhega)
  • 3 kisle kumarice
  • 2 žlici kaper
  • 3 feferoni (nepekoči, polpekoči ali pekoči-odvisno kako pikanten tatarski biftek imate radi)

Postopek za pripravo božičnega tatarskega biftka:

Goveje meso narežemo na majhne koščke in ga zmeljemo v multipraktiku. Lahko pa ga tudi ročno sesekljate. Zmleto meso damo v posodo za mešanje. V multipraktiku damo majonezo, gorčico, rumenjaka, nasekljano čebulo, strt česen, sol, poper, rdečo papriko, olje, peteršilj, ter na majhne koščke narezane kisle kumarice, kapre ter feferone. Vse skupaj zmeljemo v enotno zmes. Le-to dodamo v posodo za mešanje in dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če imamo multipraktik dovolj velik, lahko vse skupaj premeljemo tudi v njem. Po okusu lahko sedaj v tatarski biftek še dodamo začimbe. Zapremo ga v posodo in damo v hladilnik za vsaj par ur, da se okusi dobro razvijejo. Sama ponavadi tatarski biftek pripravim dan vnaprej. Tatarski biftek postrežemo skupaj z maslom na popečenem kruhu ali toastu.

***

Topla božična predjed

Bučkini zvitki

Bučkini zvitki
Avtorica recepta: Balubah

Sestavine za bučkine zvitke:

(za cca. 30 zvitkov)

  • 1 srednje velika bučka
  • 10 rezin poljubne šunke, lahko tudi slanina
  • 5 rezin poljubnega sira
  • žlica stopljenega masla
  • sol po okusu

Postopek za bučkine zvitke:

Bučko operemo in ji odrežemo oba konca. Nato z lupilcem, po celotni dolžini bučke, režemo dolge trakove, kot prikazuje slika. Trakove bučke zložimo na ravno površino. Rezine šunke z nožem režemo na tretjine oz. za širino bučke, odvisno je od tega koliko velike so rezine, mogoče jih bomo potrebovali manj, ali več. Enako storimo s sirom.

Na trakove bučk polagamo najprej narezane trakove šunke, ter nato čezenj položimo še trakove sira. S sirom ne pretiravamo, ker nam bo tako stekel iz zvitka. Zvitke lahko pripravimo tudi samo s sirom, bodo prav tako zelo okusni. Nato trakove preprosto zavijemo, kot rulado, v zvitek. Konec obrnemo pod zvitek.

Pekač obložimo s papirjem za peko in bučkine zvitke polagamo nanj. Na koncu le še vzamemo stopljeno maslo in vsakega posebej premažemo s pomočjo čopiča. Po vrhu jih le še rahlo solimo.

Pečemo jih v ogreti pečici, 15 – 20 minut, pri 180 °C. Odvisno od tega koliko bi radi, da so zapečeni. Jemo lahko tople ali hladne, oboji so zelo okusni.

***

Glavna božična jed

Svinjska pečenka v zeliščni skorjici

Svinjska pečenka v zeliščni skorjici
Avtorica recepta: Marianna

V sredini sočna, mehka in rahla, zunaj obdana z dišečo, aromatično, zeliščno hrustljavo skorjico – takšna bo danes naša pečenka.

Sestavine za svinjsko pečenko v zeliščni skorjici:

  • 1,5 kg sveže svinjske vratovine

Zeliščni preliv:

  • 4 stroki česna
  • 1 manjša čebula
  • 2 do 3 žlice pehtrana
  • vejica rožmarina
  • 7 listov žajbla
  • mleti poper
  • 1/2 žličke mletega korijandra
  • 1/2 žličke ingverja
  • 1/2 žličke suhega mletega čilija (lahko tudi svežega)
  • žlica domače vegete
  • sol po potrebi
  • nastrgana limonina lupina
  • nastrgana pomarančna lupina
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • 0,5 dl olja

Postopek peke svinjske pečenke v zeliščni skorjici:

Meso operemo pod tekočo vodo in ga s papirno servieto osušimo. Vse sestavine, ki so namenjene za preliv zrežemo, nastrgamo, sesekljamo, zdrobimo in dodatkom olja povežemo v enotno zmes. S tako pripravljenim prelivom premažemo meso z vseh strani. Meso pečemo v glinenem pekaču, pokrit s pokrovom.

Meso pečemo cca. eno uro in pol (odvisno kako debel kos mesa je). 20 minut pred koncem pečenja odstranimo pokrov in zapečemo zeliščno skorjico. Po pečenju pustimo, da meso 15 minut odleži, nato ga narežemo na rezine in ponudimo. Dober tek!

***

Priloga h glavni jedi

Pečen krompirček s svinjsko mastjo in začimbami

Pečen krompirček

Avtorica recepta: Irena Franić

Pečen krompirček s svinjsko mastjo in začimbami je jed pripravljena hitro in enostavno a kljub temu okusna za prste obliznit. Za dneve, ko bi želeli v domači kuhinji pričarati občutek domačnosti in pristnega ugodja. Postrežen ob solati iz svežega kislega zelja in rezini pečenke, ki je ostala od prejšnjega dne bo teknil vsem. Lahko pa je tudi priloga k imenitnemu nedeljskemu kosilu, ko se zbere vsa družina.

Sestavine za pečen krompirček s svinjsko mastjo in začimbami:

  • 500 do 600 g olupljenega krompirja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 čajna žlička mlete sladke paprike
  • pol žličke zdrobljenih domačih sušenih začimb
  • sol po okusu
  • 1 zvrhana jušna žlica svinjske masti z ocvirki

Količine so primerne za dve osebi. Čas priprave 10 minut, čas peke v ventilacijski pečici 1 ura na 170 °C.

Postopek priprave za pečen krompirček s svinjsko mastjo in začimbami:

Operite in očistite krompir ter ga narežite na kocke. Očistite 1 srednje veliko čebulo in jo narežite na večje kocke. Krompir, čebulo, papriko, začimbe, sol in svinjsko mast z ocvirki dobro premešajte v skledi in presipajte v pekač premera cca 30 x 21 cm.

Razporedite po pekaču in postavite v ogreto pečico. Pecite odkrito 1 uro v ogreti ventilacijski pečici na temperaturi 170 °C. Po potrebi lahko čas pečenja nekoliko podaljšate. Jed je gotova, ko je krompirček zlato rumeno zapečen in hrustljav.

***

Solata

Lahka francoska solata

Lahka francoska solata
Avtorica recepta: Irena Franić

Lahka francoska solata je moja priljubljena praznična jed zato si jo tudi povsod kjer je prilika naložim na krožnik. A največkrat sem nad okusom in teksturo razočarana, saj je presuha a hkrati mastna in težka z izrazitim okusom po kupljeni majonezi. Pripravite jo po mojem receptu in uživali boste v bogati kremasti strukturi in lahkem sočnem okusu, ki poudari vsako sestavino posebej, skupaj pa pričara harmonijo okusov.

Sestavine za lahko francosko solato:

  • 1 kg očiščenega krompirja
  • 100 g očiščenega korenčka
  • 100 g kislih kumaric
  • 220 g graha (konzerva ali odgovarjajoča količina domačega kuhanega graha)
  • 1 večje kislo jabolko (topaz)
  • sok pol limone

Sestavine za omako:

  • 95 g delikatesne majoneze (1 vrečka)
  • 410 g kisle smetane
  • 1 lonček manj mastnega jogurta ali 2dl domačega kefirja
  • strto zrno česna
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek priprave lahke francoske solate:

Očistite in operite zelenjavo in jo nasekljajte na poljubne koščke. Medtem zavrite odgovarjajočo količino osoljene vode. Narezan kilogram krompirja in 100 g korenja kuhajte posebej, da med kuhanjem ne prevzameta okusa in barve. Na majhne koščke nasekljajte jabolko in mu dodajte sok pol limone, da preprečite oksidacijo. Kuhane sestavine stresite v večjo skledo za mešanje in dodajte 100 g narezanih kislih kumaric, 220 g graha in na majhne kockice narezano eno jabolko z limoninim sokom. Sestavine rahlo premešajte.

Nasekljajte in strite zrno česna ter ga dodajte v skledo z 95 g delikatesne majoneze, 410 g kisle smetane, 1 lončkom manj mastnega jogurta ali 2 dl kefirja. Po okusu posolite in popoprajte in sestavine dobro premešajte. Preliv dodajte mešanici krompirja in zelenjave ter ponovno rahlo premešajte. Lahko francosko solato pokrijte s pokrovom in postavite na hladno. Ohlajena je za serviranje primerna še isti dan, najboljša pa bo če še malo odleži.

Pameten nasvet

Živila, ki so sestavine francoske solate popijejo veliko tekočine in če želite zares sočno in lahko francosko solato ne skoparite s prelivom. Če bi dodali samo majonezo bi bila solata pregosta in pretežka. S tako bogato omako bo solata ostala primerno sočna tudi po nekaj dneh (verjetno pa jo boste pojedli že prej). Po želji lahko dodate tudi drobno nasekljano trdo kuhano jajce.

***

Božična sladica

Božična panakota

Božična panakota

Avtorica prispevka: Monique

Za božič si vsi še posebej želimo, da bi postregli nekaj edinstvenega, kar bi razvajalo naše oči in brbončice. V poplavi receptov včasih sploh ne vemo, česa se lotiti. In ker je običajno že sam glavni božični obrok precej nasiten, je na mestu sladica, ki se bo stopila v naših ustih in nas

Sestavine za božično panakoto:

Količina je za 6 srednje velikih panakot.

  • 600 ml smetane (del lahko nadomestimo z jogurtom)
  • 2 vanilin sladkorja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščepec mletih klinčkov
  • 4 lističi želatine

Karamelni preliv:

  • 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 2 rdeči jabolki (del prihranimo za dekoracijo)
  • žlička mletega cimeta
  • ščepec mletih klinčkov

Dekoracija:

  • srebrne perlice ali podobno
  • celi klinčki
  • nekaj rezin rdečega jabolka

Postopek za božično panakoto:

Smetano pristavimo v kozico in jo na zmerni temperaturi segrevamo skoraj do vretja. Dodamo 2 vanilin sladkorja, po želji lahko še dodatno sladkamo, vendar ni potrebno. Medtem ko čakamo, da se smetana segreje, v globok krožnik nalijemo vodo in namočimo 4 lističe želatine. V smetano dodamo 1 žličko mletega cimeta in ščepec mletih klinčkov ter dobro premešamo.

Tik preden smetana želi zavreti, jo odstavimo in dodamo 4 lističe želatine. Z metlico dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Panakoto nalijemo v modelčke (najboljši so silikonski) ali manjše kozarčke. Ko se malce ohladijo, jih postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa kar čez noč.

Sedaj moramo pripraviti še karamelni preliv. V kozico stresemo 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja in ga karameliziramo. Gosto karamelo razredčimo z mlekom, ki ga dodajamo postopoma. 2 rdeči neškropljeni jabolki narežemo na koščke, ki jih dodamo v karamelni preliv. Dodamo še ščepec mletega cimeta in mletih klinčkov ter dobro premešamo. Malce še segrejemo, da jabolka lepo zadišijo. S karamelnim prelivom, ki ga malce ohladimo, prelijemo božično panakoto. Nekaj časa si vzemimo še za dekoracijo. Dodajmo kakšno srebrno perlico, krhelj jabolka in vanj zapičimo cele klinčke.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor