Recept: Marianine češnjeve rezine z beljakovim snegom

Češnje. Rdeče, že skorajda črne, mamljive, sladke in vabljive. In kako so dobre! Pa ne le dobre, temveč tudi polne vsega dobrega. Spoznajmo češnjo in njene blagodejne učinke, ki jih imajo na naše telo in organizem.

Zdravilni učinki češenj

Ker vsebujejo malo beljakovin, maščob in soli so češnje še kako primerne in priporočljive v prehrani oseb, ki imajo srčno-žilne bolezni, bolezni ledvic (blagodejno vplivajo tudi na zdravljenje ledvičnih kamnov in peska, saj pripomorejo k lažjemu izločanju kamnov in peska), revmatična obolenja in protin. Tudi sladkorni bolniki jih lahko uživajo, a v manjših količinah.
Pomagajo pri lajšanju bolečin in delujejo celo proti nekaterim vrstam raka.

Uživanje češenj vpliva celo na zdravje in trdnost naših kosti, na kar vpliva vsebnost bora, kalcija ter magnezija v češnjah. (Poljub narave)

Ko je sezona češenj in, ko so češnje zrele do temno rdeče barve, takrat je čas, da spečemo prekrasne in nadvse okusne češnjeve rezine z beljakovim snegom.

Avtor recepta in fotografije je Marianna

Pripomočki za Marianine češnjeve rezine z beljakovim snegom

  • električni mešalec
  • tehtnica
  • posoda za mešanje
  • skodela
  • ponev
  • izkoščičevalec češenj
  • žlica
  • lopatka
  • pekač 35 cm x 20 cm
  • peki papir

Sestavine za Marianine češnjeve rezine z beljakovim snegom

Za pekač mere 35 cm x 20 cm

Biskvitno testo:

  • 3 rumenjaki (večja jajca)
  • 4 žlice vode
  • 150 g sladkorja
  • 100 ml mleka
  • 250 g moke (pol ostre, pol mehke)
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1/2 pecilnega praška

Nadev:

  • 700 g zelo zrelih češenj
  • 3 žlice sladkorja
  • sok pol limone
  • nastrgana limonina lupinica

Premaz:

  • 3 beljaki (če so zelo majhna jajca, bodo potrebni 4)
  • 150 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • 1 žlica grobo mletih lešnikov

Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. K rumenjakom dodamo še sladkor in 4 žlice vode ter vse skupaj mešamo tako dolgo, da nastane krema.

Nato dodamo mleko in mešamo. Moko presejemo in združimo ostro in mehko ter primešamo pol pecilnega praška. Moko s pecilnim dodamo k masi in vse temeljito premešamo. Testo je bolj gosto, vendar če imamo občutek, da je pregosto (odvisno od moke), dodamo kakšno žlico, dve mleka.

Tako pripravljeno maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem.

Med tem, ko se nam pečica segreva, se lotimo izkoščičevanja češenj. Izberemo zelo zrele, temno rdeče češnje.

Češnje za 10 minut pokuhamo. Dodamo jim sladkor, limonin sok in nastrgano limonino lupinico.

Iz beljakov naredimo sneg. Med mešanjem mu dodamo sladkor in vaniljev sladkor.

Biskvitno testo spečemo na 180 stopinj Celzija cca. 12 minut oz. ko dobi svetlo pečeno barvo in ko mu do konca pečenja manjka še 5 minut. Po biskvitu enakomerno razporedimo češnje.

Čez češnje premažemo beljakov sneg. Površina snega naj ne bo ravna, z žlico naredimo “valove”. Po vrhu posujemo lističe mandljev in posujemo grobo mlete lešnike.

Pekač ponovno vrnemo v pečico in pečemo še cca. 8 do 10 minut oz. ko se vrhovi beljakovega snega obarvajo rahlo rjavo, so rezine pečene.

Pustimo, da se pecivo popolnoma ohladi in šele nato razrežemo.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor