Zavitek z bučo hokaido, lešniki in orehi

V kleti imam okoli dvajset buč hokaido in nekaj maslenk. To pa bo juhe! Da pa ne bo vedno samo juha, želim buče uporabiti še za kaj drugega. Zdela se mi je primerna za zavitek, torej uporabo na sladek način.

Odpravljali smo se na izlet na Bled, kjer se je zadnji vikend v septembru odvijal prvi Festival ročnih del. Zelo sem si želela pokukati na stojnice, potem pa smo hiteli na praznovanje rojstnega dne stare mame. Festivalna dvorana je kipela od kreativnosti, prečudovitih ročno izdelanih kosov nakita, oblačil, ptičjih hišic, luštnih zvezkov, izdelkov za otroke, glinenih umetnin in še mnogo drugih zares zanimivih unikatnih izdelkov z dušo. Prav toliko, kot je bilo teh, je bilo tudi obiskovalcev, med katerimi smo se z vozičkom komaj premikali.

Naslednje jutro se mi je mudilo na drug konec države, na Ptuj. Povabili so me na radio, kjer sem bila gostja v jutranji oddaji. V zahvalo sem jim želela prinesti nekaj domačega, nam pa je na poti na Bled tudi prišlo prav, da smo pred rojstnodnevnim kosilom malo pomirili kruleči želodček.

Tako sem se zjutraj lotila peke zavitka. Klasika mi ne diši, zato se nisem odločila za jabolčni zavitek, bi bila pa v kombinaciji z bučo jabolka gotovo prava sestavina. Ob taki količin buč, ki moževih brbončic ne prepričajo najbolj, se je ideja o oranžni lepotički ponujala kar sama. Časa za pripravo domačega testa za zavitek ni bilo, zato sem uporabila kar kupljeno polnozrnato listnato testo. To mi je še dodatno olajšalo že tako nezahtevno pripravo sladice. En del smo še topel pojedli kmalu po tem, ko sem ga vzela iz pečice, skoraj ves preostanek pa sem zavila v peki papir, ovila z volno in zavila kot bonbon ter obdarila novinarje. Moram povedati, da je bil zavitek z bučo hokaido, lešniki in orehi naslednje jutro bolj polnega okusa kot takoj po pečenju.

Zavitek z bučo hokaido, lešniki in orehi - receptZavitek z bučo hokaido, lešniki in orehi – recept

Sestavine

  • 1 manjša buča hokaido
  • 1 žlička masla
  • cimet po okusu
  • sladkor po okusu
  • pest lešnikov
  • pest orehov
  • 70 g masla
  • 500 g polnozrnatega listnatega testa

Postopek

  • Bučo hokaido prerežemo na pol, izdolbemo in polovici razrežemo na manjše kose, ki jih olupimo. Narežemo jih na manjše koščke.
  • V posodi raztopimo žličko masla in dodamo koščke buče. Pokrito dušimo na nižji temperaturi. Večkrat z vilico preverimo, če se je buča že zmehčala. Ko je mehka, jo ohladimo, nato pa pretlačimo v pire.
  • Lešnike in orehe narežemo ali sesekljamo. Damo jih v suho ponev, ki jo pristavimo na štedilnik. Med rednim mešanjem jih pražimo nekaj minut, da zadišijo in postanejo zlato rjavkasti.
  • Bučni pire sladkamo po okusu in po želji dodamo tudi cimet.
  • Vmešamo še popražene lešnike in orehe.
  • Na kuhinjsko krpo razprostremo plasti polnozrnatega listnatega testa.
  • Stopimo maslo in z njim premažemo eno plast testa, čez pa položimo drugo.
  • Vzdolžno nadevamo nekaj žlic bučnega nadeva in testo zvijemo v zvitek.
  • Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin, zvitke pa sproti zlagamo v pomaščen pekač ali pa ga obložimo s papirjem za peko.
  • Zavitek pečemo približno 35 minut pri 160 °C oziroma dokler ne postane rjavo in hrustljavo zapeljiv.

Dober tek!

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko.

Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski.

Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.
Deja D
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko. Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski. Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.

Dodaj odgovor