Zakaj si otroci vrtajo po nosu

Vsi smo že vrtali in si še kdaj vrtamo po nosu, vendar to želimo početi diskretno, saj velja splošno prepričanje, da je vrtanje po nosu nehigiensko, grdo in nagravžno. Otroci pa še nimajo vcepljenih teh “refleksov” diskretnosti, zato si vrtajo po nosu brez težav in skrivalnic. Je to škodljivo ali celo zdravo? O tem danes ne bomo razglabljali. Našli smo dva simpatična zapisa o tem tako pogostem pojavu, ki ga ni moč izkoreniniti.

Zakaj si otroci vrtajo po nosu

Mladi starši si v nameri, da bi svojim otrokom preprečili, da bi jim vrtanje po nosu prišlo v navado, velikokrat postavljajo vprašanje, zakaj si otroci vrtajo po nosu. Ta pojav je opisal tudi Duško Radović. Poleg njega je bilo še veliko drugih, ki so raziskovali pojav vrtanja po nosu, a za začetek preberite, kaj je napisal Duško Radović:

Otroci si vrtajo po nosu, kot da bi v tem malem nosku obstajala kakšna pomembna stvar. Kot da jim je nekdo takoj, ko so se rodili, šepnil na uho:” Bodite pozorni na svoj nos, dajte pozornost svojemu malemu nosku! Potrebovali ga boste!”

Nekoč je en majhen fantek iz daljne dežele Ilindije iz svojega nosu izvlekel kamelo. To drži. Bilo mu je dolgčas in pozornost je namenil svojemu malemu nosku. Nosku se je fantek zasmilil in mu je zato poklonil kamelo.

Fantek se je igral s kamelo dva dni, potem pa je to svojo neobičajno igračko stlačil pod posteljo. Spet mu je bilo dolgčas. Zopet je vso svojo pozornost namenil svojemu malemu nosku. Prosil je za novo darilo.

Čarobnemu nosku se je fantek ponovno zasmilil, zato mu je podaril veliko gazelo. Gazele so lepe in mile živali in z njo se boš lahko lepo igral. A ta fantek se z gazelo ni mogle igrati več kot dva dni in tudi njo je stlačil pod posteljo. In spet mu je postalo dolgčas.

Zakaj si otroci vrtajo po nosu
Foto: Jamwhy

Imel je čarobni nosek in zanj je bilo vse enostavno. A nos je nos, pa četudi je bil čarobni.

In ta nos je se pokvaril. Ni bil več čaroben. Ni več mogel svojemu fantku podarjati igračk.

In kaj se je potem zgodilo? Ta fantek je svojo zgodbo  povedal ostalim otrokom. Razširilo se je po celem svetu. In zaradi tega vsi otroci kmalu po rojstvu in takoj, ko jim postane dolgčas, vrtajo po svojih majhnih noskih.

Mi ne vemo, če bo še kakšen nosek postal čaroben. A če bo otrok dovolj potrpežljiv, lahko upa, da mu bo uspelo. Kamele najverjetneje ne bo izvlekel iz nosu, ker so danes redke. Neusmiljeno jih iztrebljajo. Vendar pa je danes veliko drugih zanimivih reči: traktorji, telefoni, kladiva, klešče, skuterji, kolesa …

Ampak vedno je dobro dati na nos robček, da kakšna od teh stvari ne pade na tla in se pokvari.

Zakaj si otroci vrtajo po nosu

Miloš Stefanović je napisal zgodbico:

Vrtanje po nosu

Živel je brezobzirni fantek, ki je zelo rad vrtal po svojem nosu. Vsak dan si je vrtal nos in ob vsaki priložnosti. Vrtal je nos, ko je jedel juho, ko je pisal domačo nalogo ali ko je igral igrico na računalniku. Nekega dne je njegov oče rekel:

– Sin, zelo mi je všeč, ko si vrtaš po nosu. Dal ti bom 10 centov vsakič, ko te bom videl, da si vrtaš po nosu. Naj se ti nabere za sladoled.

Fantu je bila ta ideja zelo všeč.  Vsak dan si je vrtal po nosu in osvajal nagrado po 10 centov. A nekega dne oče reče fantu:

– Sin, od jutri naprej ne boš več dobival 10 centov za vrtanje po nosu. Jaz tega ne bom več financiral.

Ko je fantek izvedel, da ne bo dobil več nagrade za vrtanje po nosu, je rekel očetu:

– Oče, če mi ne boš več dal 10 centov za vrtanje po nosu, ne bom vrtal po nosu brezplačno.

In tako je fantek prenehal vrtati po nosu in nikoli več ni bil brezobziren. Včasih, ko ga oče spomni na vrtanje po nosu, se fantek samo nasmehne in reče:

Če oče noče, da vrtanje plača,
brezplačno se to sploh ne splača.

Opušteno

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 3.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor