Alergija na morsko hrano

 

Alergija na ribe ni povsem enaka alergiji na morsko hrano. Morska hrana vsebuje tako ribe (tuna ali trska) kot tudi lupinarje (jastog ali školjke). Ne glede na to, da spadajo oboji v skupino morske hrane, so ribe in lupinarji biološko zelo različni. Zato lupinarji ne bodo sprožili alergijske reakcije pri nekomu, ki je alergičen na ribe – razen v primeru, da je prav tako alergičen tudi na lupinarje.

Alergija na morsko hrano

Ljudje z alergijo na ribe so lahko alergični le na določene vrste. Kljub temu, da se večina alergijskih reakcij zgodi ob zaužitju ribe, pa jo pri nekaterih lahko izzove zgolj dotik ali vdihovanje hlapov ob kuhanju rib.

Alergija na ribe lahko povzroči zelo hudo reakcijo, celo v primeru da je bila predhodna blažja. Otrok, ki ima alergijo se mora ribam povsem izogibati. Včasih zdravniki opravijo posebne teste, da bi ugotovili, katere vrste reakcijo sprožijo, do takrat pa ljudje z alergijo, ki ni točno definirana, ne smejo priti v stik z nobeno vrsto rib.

Ta alergija se lahko razvije v katerikoli starosti. Celo ljudje, ki je včasih niso imeli, lahko kasneje postanejo alergični. Nekatere alergije je možno tekom časa prerasti, za alergijo na ribe pa je splošno znano, da se ohrani za vse življenje.

Če so vašemu otroku odkrili alergijo na ribe, morate ves čas s seboj nositi injekcije epinefrina, da jo boste lahko uporabili, če bi prišlo do hude reakcije. To zdravilo vam bo predpisal zdravnik. Prav tako se morate pogovoriti o postopkih v primeru alergijske reakcije z vsemi, ki bodo skrbeli za otroka v času vaše odsotnosti, vključno z vsemi sorodniki in zaposlenimi v vrtcu ali šoli. Premislite pa tudi o možnosti, da bi otrok nosil zapestnico z opozorilom na njegovo zdravstveno stanje.

Varnostni ukrepi ob alergiji na ribe

Da bi preprečili alergijsko reakcijo zaradi rib, naj jih otrok nikakor ne uživa. Prav tako pa naj otrok ne uživa nobene hrane, ki ima kakršenkoli dodatek, ki izvira iz rib.

Obvezno preberite vse prehrambene deklaracije, da se prepričate, katera hrana vsebuje ribe (včasih se jih najde v nepričakovanih živilih, to so lahko na primer nekateri prelivi za solate, zato ne pustite nobene deklaracije mimo, brez da bi jo prebrali). Proizvajalci so dolžni na deklaracije zapisati prav vse sestavine prehrambenih izdelkov, prav tako pa se morajo seznamov alergenov držati tudi ostali ponudniki hrane. Na deklaracijah bodite pozorni na sezname sestavin, na katerem se lahko najde ribe ali pa na opozorila v katerem drugem sklopu, kjer bi pisalo, da živilo lahko vsebuje (sledove) rib.

Možno je, da sestavine živila ne vsebujejo rib, pa se te vseeno znajdejo v njem. Veliko živilskih obratov obenem proizvaja različna živila in veliko je možnosti, da bi ribe lahko prišle v živilo, ki jih načeloma ne vsebuje, če so del živila, ki se proizvaja ali pakira v neposredni bližini. Za ta opozorila proizvajalci žal niso primorani pisati opozoril.

Ker niso primorani na to možnost opozoriti, je pametno vedno dobro premisliti, če je živilo za otroka dovolj varno, če ne gre drugače, pa se vsaj pozanimajte pri proizvajalcu, kakšne so možnosti, da bi vsebovalo ribe. Včasih boste to informacijo lahko našli že na predstavitvi na njihovi spletni strani, še vedno pa obstaja možnost, da jim pošljete elektronsko sporočilo z vašim vprašanjem.

Zavedati pa se moramo, da živilo, ki včasih ni predstavljalo problema, lahko to postane praktično čez noč, saj se lahko način proizvodnje ali načrti le te kadarkoli spremenijo.

Navskrižna kontaminacija

Do tega lahko večkrat pride v restavracijah, kjer ljudje največkrat po pomoti zaužijejo ribe. Problem se ustvari v kuhinji, ko ribe zaidejo v drugo hrano, ker je osebje uporabilo enako delovno površino, pripomočke (kot so noži, deske za rezanje ali ponve) ali olje pri pripravi jedi iz rib in brez njih.

Seveda je to najpogostejša težava ravno v restavracijah, ki ponujajo predvsem morsko hrano, zato večina ljudi z alergijo preprosto iz varnostnih razlogov ne zahaja v tovrstne restavracije. Ribe so seveda veliko v uporabi tudi v azijski kuhinji, nevarnost za navskrižno kontaminacijo pa obstaja tudi v restavracijah, ki ponujajo kitajsko, vietnamsko, tajsko ali japonsko hrano. Ko ljudje z alergijo na ribe jedo v restavraciji, je pametno, da se izogibajo ocvrti hrani, saj veliko restavracij cvre piščanca, krompirček in ribe v istem olju.

Prehranjevanje izven doma

Ko bo vaš otrok jedel v restavraciji ali pri prijatelju, se morate pozanimati kako točno so pripravljene jedi in kakšne so sestavine. Ponavadi je precej težko spraševati toliko vprašanj in vedno obstaja dvom o prejetih informacijah. Če niste prepričani, da v jedi ni nobenih sledi rib, je bolje, da otrok zaužije hrano od doma.

Prav tako se morate tudi pogovoriti z osebjem šolske ali vrtčevske kuhinje glede navskrižne kontaminacije med pripravo hrane. Včasih je najboljša možnost, da malico ali kosilo nosi otrok od doma.

Če bo otrok jedel v restavraciji, poskrbite za naslednje ukrepe:

 • Izogibajte se območij z odprto kuhinjo, saj se med pripravo rib lahko sproščajo hlapi, ki so potencialno nevarni.
 • Natakarja opozorite na otrokovo alergijo, ta pa naj informacijo prenese v kuhinjo.
 • Če se zdi, da osebje ne sprejema vaše prošnje za varen obrok tako kot bi jo morali, bo pametneje, da tam ne jeste, ker je velika možnost, da tega ne bodo spoštovali.

Kaj se zgodi ob alergiji na ribe

Če je nekdo alergičen na ribe, se imunski sistem na ribje proteine pretirano odzove, kot bi se na kakšno ogrožujočo okužbo. Vsakokrat, ko ta oseba zaužije (ali v nekaterih primerih samo vdihne ali se dotakne) ribe, telo zazna njene proteine kot nevarne napadalce.

Imunski sistem se pri boju proti tem napadalcem izredno potrudi. Ob tem pa izzove alergijsko reakcijo, pri kateri se kemikalije, kot je recimo hestamin, sprostijo v telo. Sproščanje teh kemikalij pa pri človeku lahko povzroči naslednje simptome:

 • Sopenje
 • Težave z dihanjem
 • Kašelj
 • Hripavost
 • Stiskanje v grlu
 • Trebušne bolečine
 • Bruhanje
 • Driska
 • Srbeče, vlažne ali otečene oči
 • Izpuščaje
 • Rdeče lise
 • Zatekanje
 • Padec krvnega pritiska, posledično povzroči vrtoglavico ali izgubo zavesti

Vaš otrok ima lahko povsem drugačno reakcijo na različne vrste rib ali celo različno reagira ob zaužitju istih vrst v enem ali drugem primeru. Nekatere reakcije so lahko zelo blage in zajamejo le en telesni sistem, kot so recimo izpuščaji na koži. Druge reakcije pa so lahko izredno hude in se zgodijo na več različnih delih telesa.

Anafilaktični šok je življenje ogrožujoča reakcija

Alergija na ribe lahko povzroči zelo hudo reakcijo, ki ji rečemo anafilaktični šok.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor