Vodene koze in sončenje

Vodene koze so že same po sebi nadležne za večino otrok. Ko pa se pojavijo poleti, lahko marsikateri plan pade v vodo. Kaj torej storiti, če vodene koze otrok dobi poleti, ko vroče sonce kar vabi na plažo? Poglejmo, kaj o tem pravi infektolog.

Vodene koze in sončenje

Ali se sme otrok, ki je pravkar dobil vodene koze, sončiti?

Odgovor je enostaven – ne sme!

Med okužbo z vodenimi kozami se je pametno izogniti soncu (in še nekaj časa potem), saj je koža bolj dovzetna za opekline. Izpostavljanje soncu pa lahko poveča tudi tveganje za brazgotinjenje. Prav tako pa vročina in potenje (pogosto razlog predolgega časa na soncu) povzročita, da mehurčki še bolj srbijo. Če je to težava, dajte mrzlo, mokro in čisto oblačilo na prizadeto mesto, kar bo otroku prineslo nekaj olajšanja.

V prvih sedmih dneh lahko pričakujemo izbruh izpuščaja – spremembe na koži, ki imajo več stopenj. najprej se pojavi rdečica, potem mehurčki, ki se napolnijo z “vodo” (od tod ime vodene koze), mehurčki potem “počijo” in na tem mestu nastane krasta.  Vse to se dogaja zaradi virusa vodenih koz, ki je prišel v otrokovo kožo in povzročil izpuščaj. Vemo, da izpostavljanje sončnim UV žarkom slabša virusno vnetje kože (to so pravzaprav vodene koze), zato je popolnoma neprimerno, da se otrok z vodenimi kozami izpostavlja soncu.

Po drugi strani pa poletna vročina niti malo ne prija otroku z vodenimi kozami, in da ne govorim o potenju, ki prav tako poslabšuje že tako neprijetno srbenje. Če ima otrok vročino in ga zraven še izpostavimo soncu – katastrofa! Seveda se lahko oz. mora otrok po dveh tednih od začetka bolezni sprehoditi, vendar je sončenje še naprej prepovedano! Zato si sončenja vse dokler se spremembe na koži ne “posušijo” in kraste odpadejo, ne smemo dovoliti. Pa tudi takrat se je treba izogibati močnemu soncu in to velja za vse nas.

Ali lahko sonce pomaga zmanjšati brazgotine, ki so jih pustile vodene koze?

Ko vodene koze minejo, se ponekod lahko vidijo tudi brazgotine, ki so jih izpuščaji pustili za sabo. To so tiste velike in grde koze, ki so zajele globlje sloje kože, zato je prišlo do brazgotinjenja po odpadu krast. Zmerno izpostavljanje soncu lahko pomaga pri premagovanju teh kozmetičnih težav. Izogibati se je treba prekomernemu izpostavljanju soncu, zdravnik pa bo priporočil kreme, ki lahko tudi pomagajo.

Ali sončenje poškodovane kože pospeši njeno zdravljenje?

Premočno sonce ni zdravilo za poškodovano kožo.

Kožo je treba lepo očistiti in jo držati čisto (manjše ranice se lahko namaže z mazilom), pa se bodo ranice same zarasle.

Zmerno izpostavljanje sončnim žarkom ne more škoditi (lahko tudi pomaga), a “praženja” ran na soncu pa se morate izogibati. Pri ranicah se vedno pojavi neka vrsta normalne vnetne reakcije tkiva kože (običajna reakcija na poškodbo). Prekomerno sončenje lahko to reakcijo poveča, tega pa nočemo.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor