Vnetje spolovil pri deklicah

Ena najpogostejših težav pri deklicah je vnetje spolovil. Je pogosta in tudi neprijetna okužba, ki jo spremlja pordelost v predelu vulve, neredko tudi izloček.

Vnetje spolovil pri deklicah

Zakaj se pri deklicah pojavi vnetje spolovila v prvih letih življenja?

Obstaja nekaj “šibkih točk” na dojenčkovi koži, genitalno področje pa je eno od najbolj problematičnih delov. Pri deklicah je “lula” (medicinski naziv je vulva) še posebno občutljiva. Ker je vulva zadnji del sečil in je zelo blizu zadnjice (anusa – analne odprtine), lahko pride v stik z blatom, še posebej takrat, ko je blato kašasto ali ima otrok drisko. Takrat lahko bakterije, ki živijo v črevesju, pridejo v predel vulve, kjer lahko povzročijo okužbo.

Vendar pa je glavni razlog vnetja spolovila slaba higiena. Neredno izpiranje z mlačno vodo in milom, puščanje otroka predolgo v plenički in  tudi uporaba neprimernih krem lahko doprinesejo k nastanku te vrste draženja in okužbe.

Najpogostejši vzroki vnetja spolovila

Bakterije so prve na seznamu vzrokov in to prav tiste, ki običajno živijo v debelem črevesju in se nahajajo v blatu (E.Coli, Enterobakterije …). Dokler so v črevesju, otroka ne motijo, a ko pridejo v nežno kožo vulve, lahko povzročijo vnetje. To se zgodi, ko se število bakterij tako poveča, da prebijejo zaščitni, površinski sloj kože in prodrejo v globlje sloje kože, kjer se še lažje in hitreje razmnožujejo.

Pordelost in srbečica sta redni spremljevalki vnetja. Pri povsem majhnih dojenčkih je izpuščaj – draženje kože pravzaprav uvod v okužbo vulve.

Ko se koža enkrat poškoduje, lahko vanjo prodrejo tudi bakterije, ki običajno živijo na njeni površini (stafilokoki ali posamezne vrste streptokoka) in lahko pride do mešane bakterijske okužbe.

Poškodbo kože lahko izkoristijo tudi glivice. In če se okužba ne zdravi pravočasno, pride do dolgotrajne in trdovratne mešane, bakterijsko-glivične okužbe.

Pri majhnem število deklic je glivica (kandida) lahko tudi glavni (primarni) vzrok vnetja vulve.

Ali se vnetje spolovil pogosteje pojavlja v toplejših dneh?

Da, zato tudi pišemo o tem problemu zdaj, ko prihajajo toplejši dnevi. Razlog je preprost – visoke temperature zraka dvignejo “vročino” pod plenicami, kar spodbuja razvoj okužbe. Seveda se to veliko lažje dogaja, če se spolovila ne umiva redno.

Vnetje spolovil pri deklicah

Zakaj se vnetje spolovil ponavlja?

Tudi pri izvajanju ustrezne higiene se okužba lahko ponovi. To se običajno dogaja pri deklicah, ki imajo občutljivo in nežno kožo in se zato lažje razvije okužba. Kljub rednemu umivanju in menjavi plenic nastane v predelu vulve pordelost.

Včasih se terapija ne izvede do konca in se bakterije ali glivice ne uničijo. Ker gre za obstojne in zelo nadležne mikronapadalce, se zaradi prezgodnje prekinitve  zdravljenja ponovno namnožijo in povzročijo okužbo.

Ali se vnetje spolovil lahko pojavi tudi v kasnejših letih?

Lahko, na žalost.

Predvsem pri tistih deklicah, ki imajo nežno in občutljivo kožo, kar se še posebej izraža v območju vulve. Zato se lahko okužba pojavi tudi po prvem letu. Včasih se okužbe pogosto ponavljajo in trajajo vse do pubertete, ko se koža vulve “okrepi”, postane debelejša, odpornejša in tako pride težje do okužbe.

Ali se lahko okužba razširi?

Če okužbe ne zdravimo, se lahko hitro razširi po celem območju genitalij in tudi na zadnjico.

To vrsto širjenja okužbe moramo hitro zaustaviti z ustrezno terapijo, da ne pride do še hujših zapletov – širjenja okužbe na sečila. Mehur je v takem primeru prvi na udaru, bakterije pa lahko pridejo tudi do ledvic, kar  lahko povzroči resno obolenje.

Kako prepoznati okužbo mehurja in ledvic?

Pri dojenčkih in majhni deklicah je povišana telesna temperatura oz. vročina prvi znak okužbe sečil. Če je vročina zelo visoka in jo spremljata mrzlica in slabo počutje otroka (brezvoljnost, slab apetit, nezainteresiranost za okolico), je velika verjetnost, da so tudi ledvice okužene.

Vnetje spolovil pri deklicah

Kaj lahko sami naredimo – kako pravilno umivati in negovati spolovila deklic

  • Redno umivanje s tekočo mlačno vodo in blagim milom. Ko nimamo pri roki tekoče tople vode in mila (na sprehodu, na potovanju …), so vlažni robčki dober izbor, vendar niso zamenjava za umivanje spolovila z mlačno tekočo vodo.
  • Ne pretiravajte z mazanjem – ne “obremenjujte” spolovila z velikimi količinami kreme za nego kože. Velika količina kreme prodre globoko v vulvo in vagino, kjer se zadržuje in “razkisa” in tako postane idealna podlaga za razvoj bakterij. Tanek sloj kreme okoli zadnjika in v pregibih je povsem dovolj.
  • Razume se, da je treba plenice redno menjati, vendar pa obstajajo starši, ki se zanašajo na kvaliteto plenic (tiste, zares dobre), a to ne pomeni, da je kapaciteta vpojnosti neomejena.
  • Če vas pordelost spolovila vseeno preseneti, mora biti čim prej narejen bris vulve, kar bo odkrilo povzročitelja okužbe in olajšalo pediatru pri izbiri najboljše terapije.

Kdaj je potrebna pomoč pediatra in kako poteka terapija

  • Ko prvič opazite rdečino kože v predelu vulve, se morate posvetovati s pediatrom. Najpogostejša past je ta, da radi mislimo, da bo to samo minilo. Če bomo čakali, se lahko okužba razširi in poslabša. Zato je prvič, ko pri otroku opazite rdečino na vulvi, nujno vsaj posvetovanje.
  • Vedno, ko se okužba hitro razširi na večjo površino kože, čeprav ste začeli zdravljenje po nasvetu pediatra. To ponavadi pomeni, da gre za resno okužbo, ki bi jo bilo potrebno čim prej zdraviti z močnejšimi zdravili, včasih tudi s kombinacijo različnih krem. Pediater bo ocenil, če se je potrebno posvetovati s specialistom za kožne bolezni.
  • Če se pojavi povišana telesna temperatura, morate takoj do pediatra. Predhodno se lahko naredi pregled sečil, ki bo pokazal ali ima otrok okužbo sečil (takrat se obvezno naredi urinokulturo, ki pokaže povzročitelja okužbe in tudi katero zdravilo je najučinkovitejše).
  • Seveda so redne kontrole pri pediatru potrebne. Vseeno pa, če znaki okužbe kljub predpisani terapiji po treh do petih dneh  ne izginejo, je potrebno narediti izredno kontrolo.

Ass. dr Goran Vukomanović

Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor