WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Pri osemletnemu otroku so čisto slučajno na pregledu pri športnem zdravniku odkrili WPW sindrom. Do sedaj ni nikoli imel težav s srcem, zato smo želeli izvedeti več o tej težavi.

WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Kaj je WPW sindrom

WPW je okrajšava za Wolff-Parkinson-White, gre pa za bolezen, ki jo imajo številni otroci (pa tudi odrasli). Da bi lahko razumeli naravo te bolezni, moramo vedeti, da obstaja v srcu ena “mini električna centrala”, ki ustvarja fino biološko elektriko, ki poganja srce. Ta elektrika mora priti do vseh delov srca, zato se prenaša po prefinjenih “žičkah”, ki pridejo do vseh “kotičkov” srčne mišice. Otroci, ki imajo WPW sindrom, imajo preveč teh “žičk” v srcu. In ta višek v prevodnem sistemu (imenujemo ga Kentov snop) je bistvo WPW sindroma.

Otroci se  s tem “viškom” rodijo, vendar se lahko zgodi, da se leta (včasih vse življenje) ne ve, da težava sploh obstaja.

Leta 1930 so trije zdravniki – znanstveniki opisali ta pojav, pisali so se Wolff, Parkinson in White, zato je ta bolezen dobila po njih ime. Kratica se je “udomačila”, zato je WPW sindrom zaživel prav v tej obliki.

Kako je mogoče, da je nihče v družini nima, našli so jo pa pri sinu?

Obstajajo dedne oblike tega obolenja, vendar je povsem običajno, da nihče v družini nima WPW sindroma, vseeno pa ga najdejo pri otroku. Neredko se dogaja, da imajo člani ožje družine to motnjo in da zanjo ne vejo, ker niso imeli nobenih težav s srcem.

Znaki WPW sindroma

WPW sindrom se pri otrocih kaže (manifestira) kot nagnjenost k prehitremu srčnemu utripu – tahikardiji.

Poudarjamo, da gre za nagnjenost, za to nagnjenost pa ni nujno, da se kaže kot tahikardija. Tahikardija (prehiter srčni utrip) se lahko pojavi v prvih dneh po rojstvu (včasih tudi pred rojstvom – v fetalnem obdobju), ali kadarkoli v otroštvu, lahko pa se sploh nikoli ne zgodi. Tukaj tudi je “keč”. Vaš otrok se je rodil s tem pojavom, a ker ni imel nobenih težav, niste vedeli, da ga ima.

Se lahko pojavijo težave s srcem, čeprav jih otrok do sedaj ni imel?

Lahko se pojavi tahikardija (prehiter srčni utrip), čeprav otrok do sedaj še ni imel nobenih motenj.

To je pokazatelj nepredvidljivosti WPW sindroma pri otrocih! Kot smo rekli, se lahko zgodi, da otrok nikoli ne bo dobil prehitrega srčnega utripa, lahko pa se pojavi že jutri. Vendar pa moramo biti optimistični, ker je nekaj kritičnih obdobij, ko bi se to lahko zgodilo, že mimo.

Puberteta je naslednje obdobje, ko se tahikardija lahko pojavi (čeprav ni nujno).

Obstaja zdravilo za to?

Zdravila  za tahikardijo obstajajo. Ko srce prične prehitro utripati, ga lahko z zdravili “umirimo”. Včasih moramo terapijo izvajati več mesecev (včasih tudi dlje), zato morajo starši, otrok in tudi otroški kardiolog biti zelo potrpežljivi. Otrok, ki težav nimajo, se ne zdravi, ampak samo spremlja stanje.

Tudi ko se tahikardija zgodi pro povsem majhnih dojenčkih, obstaja verjetnost, da bo z odraščanjem (in dozorevanjem srca) izginila sama od sebe.

Če je takihardija prisotna tudi, ko se otrokovo srce polno razvije, obstaja način, da se ta “višek žičk” (Kentov snop), pi povzroča težave, poišče in odstrani. Tu ne gre za operacijo srca, ampak za katetrizacijo. V srce se preko žile v preponi uvede posebni kateter, s katerim Kentov snop poiščejo in “zakurijo” s posebno vrsto elektrike (visokofrekvenčno elektriko). Ta procedura se imenuje RFA – radoifrekvenčna ablacija.

Se lahko otrok ukvarja s športom?

Otrok, ki nima težav, se lahko s športom ukvarja rekreativno.

Na žalost je stališče velikih svetovnih kardioloških in športnih združenj tako, da se otroci z WPW sindromom ne smejo ukvarjati s tekmovalnim športom velike intenzivnosti, razen če se izvede RFA in odstrani Kentov snop.  To je zelo težko pojasniti otrokom, ki nimajo težav, se počutijo dobro in se želijo športno udejstvovati.

Včasih tudi starši nimajo razumevanja za tako stališče, vendar pa je utemeljeno na raziskavah, ki so pokazale, da imajo lahko otroci z WPW sindromom (tudi ko nimajo težav) med naporom resne motnje v delovanju srca, ki jim lahko ogrozijo življenje. Gre za redke, a zelo nevarne situacije. Zato se brez ablacije Kentovega snopa ne sme ukvarjati s tekmovalnim športom velike intenzivnosti.

Kdo bi moral nadzirati otroke z WPW sindromom?

Izključno pediatri kardiologi in še to tisti, ki so se specializirali za zdravljenje motenj srčnega ritma. Obstajajo dobro definirani diagnostični postopki, ki jih uporabljajo pri spremljanju in zdravljenju) otrok z WPW sindromom, to pa je prav delo otroških kardiologov.

Ass.dr Goran Vukomanović, pediater

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor