Bom zaradi kontracepcijskih tabletk pridobila telesno težo

Zgodi se redko, a določenim ženskam jemanje kontracepcijskih tabletk nekoliko poviša telesno težo. Pogosto gre le za začasni stranski učinek, ker v telesu zastaja tekočina in ne zaradi odvečne maščobe.

Bom zaradi kontracepcijskih tabletk pridobila telesno težo

Pregled 44 študij ni podal nobenih dokazov, da kontracepcijske tabletke vplivajo na pridobivanje teže pri večini pacientk. In tako kot drugi stranski učinki tudi ta problem, ki je minimalen, zgine po dveh ali najkasneje treh mesecih.

Če se soočate s to težavo, kontaktirajte svojega zdravnika. Prav mogoče je, da vam bo zamenjal vrsto tabletk. Zakaj? Ker vse tabletke nimajo enake vsebine.

Poznamo dve vrsti tabletk:

  • Kombinirane, ki vsebujejo estrogen in progestin
  • Takšne, ki vsebujejo le progestin

Večina kontracepcijskih tabletk vsebuje isti tip estrogena v različnih koncentracijah, vsaka znamka pa lahko ponuja različno vrsto progestina v različnih količinah. Rezultat tega pa so različni stranski učinki.

Katerekoli tabletke poskusite, ne smete odnehati pred tremi meseci jemanja, saj v tem času stranski učinki lahko minejo.

Današnje tabletke so drugačne od tistih, ki so jih uporabljali včasih

Ko so kontracepcijske tabletke prvič prišle na prodajne police v zgodnjih 1960-ih, so vsebovale zelo velike vrednosti estrogena in progestina. Estrogen v večjih vrednostih povzroča dvig telesne teže zaradi povečanega apetita in zastajanja tekočine v telesu. Zato so pred 50 leti res povzročale povišanje telesne teže pri uporabnicah teh tabletk.

Tabletke, ki so na voljo danes, pa imajo veliko nižje vrednosti hormonov. Zato povišana telesna teža ne bi smela biti problem.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor