Najprej štalca, pol pa kravca!

Najprej štalca, pol pa kravca!

Se spomnite reklame o dobrih vilah? Mama je vedno govorila Najprej štalca, pol pa kravca …

Vse več parov ima štalco urejeno, celo popleskano in pripravljeno … a kravce NI!

Urejena štalca pride z leti, s trudom, z varčevanjem ali celo s kreditom. A pogled na točno določen prazen prostor zaduši. Vsak dan znova. “Imava vse, samo še otrok nama manjka” Ampak ravno to se ne zgodi.

In kdo je kriv? Morda ona, morda on. Morda oba in morda noben. In prične se maraton vprašljive samozavesti, maraton neodgovorjenih vprašanj. In predvsem: maraton osebnostne stiske.

Pisali smo že o marsičem, ampak vprašanje “Kaj pa, če nisva kompatibilna?” pa ostaja odprto.

Veliko je forumov in člankov, kjer se ugiba o spolni nekompatibilnosti partnerjev. Celo primeri obstajajo, ko se je par trudil leta in leta in želenega pluska ni bilo ne po naravni poti ne s pomočjo biomedicinske oploditve. Po bolečem razhodu sta zaživela vsak novim parterjem in celo zelo hitro oba naravno zanosila. Kako je to mogoče?

Če povzamemo po knjigi S. Pentek: Zdravniški nasveti (1978), je zapisano: “Včasih pravega vzroka ne najdemo, kaže, da se seme in maternična sluz ne skladata. Tako se lahko zgodi, da žena lahko zanosi z drugim moškim in mož brez težav oplodi drugo žensko.”

Ali je morda nekaj na tem, da lahko “ženska” maternična sluz upočasnjuje semenčica ali jih celo pokonča?

Odgovor priznanega slovenskega ginekologa je tak: “Kompatibilnost je pač splošen izraz. Včasih obstajajo dokazljivi imunski dejavniki, npr. protitelesa v cervikalni sluzi oz. vnetje celice v maternični sluznici, ki uničujejo ali inaktivirajo spermije na poti do jajcevodov. Edini v praksi uporabljeni način preverjanja takšnega stanja je danes združevanje spermijev in cervikalne sluzi na objektnem stekelcu ter pregled pod mikroskopom. Če bi se z zadevo ukvarjali imunologi, pa bi verjetno obstajala vrsta možnih preiskav, česar pa se pri nas ne počne. Kakršenkoli vzrok bi namreč odkrili, bi bila terapija v vsakem primeru enaka in sicer eden od IVF postopkov. “

In potem se seveda ponovno vprašamo, kaj pa ima to skupnega s ponavljajočimi neuspehi na področju zunajtelesne oploditve? Prav nobene! To težko pot, kjer ima ženska sluznica tako zelo pomembno vlogo, je pri IVF postopkih v tem primeru semenčicam ni potrebno prehoditi. Pa kljub temu uspeha ni.

Kaj pa, če štalca v resnici ni lepa hiša ali primerno stanovanje, kjer čaka prazna sobica, za katero že jasno vemo, kako bo opremljena? Morda pa je resnična štalca naš UM, naša glava.

In je ključ do uspeha v ureditvi in prenovi misli, prepleskan strah, pokitana samopodoba, rušenje stene v odnosu, sezidane zaradi strahu, ki je med vama nezavedno tako zelo v napoto?

Morda je pa vseeno glava tista, ki prevzema popolno oblast nad celotnim življenjem. Nemalo je parov, ki povedo, kako se je končala njihova zgodba:

  • Ko sva se sprijaznila, da pač otrok ne bova imela, je prišlo do zanositve.
  • Ko sva se odločila za posvojitev, sva zanosila.
  • Ko na otroku nisva delala, je žena  zanosila.

Pa neštetokrat prej sta se vprašala in pogovarjala o tem, ali sta morda nekomaptibilna. Celo o razhodu sta že razmišljala.

“Ampak midva želiva si biti skupaj, kompatibilna ali ne. Dokler se ljubiva, bova ostala skupaj, ker sva en brez drugega izgubljena.”

In prav je tako … Intelektualna in emocionalna kompatibilnost sta tisti, ki postavljata prečko srečna sva na točko želene prihodnosti.

Ko je zapisano v pesmi: Soba je samo prostor, če v njej ni ničesar drugega kot mrak. In soba NI hiša … In hiša NI dom, če sva daleč narazen in ima eden od naju zlomljeno srce …

Dom sta vidva … vajini srci, vajina zgodba, vajina borba.

Kompatibilnost sta vidva!

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lahko zanosim

Ekipo Lahko zanosim sestavljata Nina Kovač in Pika Božič Slapar. Obe sta v prvi vrsti mamici .Osrečuje ju pomagati parom,ki se soočajo z nezmožnostjo spočetja. Zato sta ustanovili blagovno znamko Lahko zanosim,ki je pomagala že velikim parom dočakati magični plusek. Nina je po poklcu zdravstveni tehnik z 20 letnimi izkušnjami v zdravstvu in ustanoviteljica blagovne znamke Nova podoba (R) ,ki že 5 let zelo uspešno pomaga pri programu prehranjevanja. Svoje znanje nenehno nadgrajuje na področju dietike in hormonskega neravnovesja. Pika Božič Slapar je ustanoviteljica Centra za pomlajevanje ,lepoto in dobro počutje, Beauty and soul by Plital . Pot jo je ponesla v svet žensk in k njihovemu ohranjanju vitalnosti in lepote . S strani podjetja Iskra Medical ima certifikat za segrevanje tkiv z radiofrekvenčno terapijo. Svoje znanje in izkušnje nenehno nadgrajuje in je v izobraževanju s področja alternativne medicine.

Dodaj odgovor