Najprej “njam”, potem pa “joj”!

Najprej "njam", potem pa "joj"!

Fraza, ki je zaznamovala forum, kjer z besedami in prsti spretno krmari eden največjih in najbolj spoštovanih slovenskih ginekologov.

In kaj pravzaprav pomeni?

Če je v sodobnem času na voljo na vsakem vogalu kaj,  je to hrana. Taka ali drugačna, fast ali slow food, tržnica, kiosk z burekom, pekarna, okrepčevalnice z malico, gostilne in seveda vse te “famozne” verige velikih trgovin, ki zrastejo v zelo kratkem času.

Prav veseli nas, ko vidimo, da je velika trgovska veriga ravno blizu našega doma zastavila projekt, ki nam bo omogočal skoraj v copatih na hitro zleteti po zalogo živil. Koliko časa in poti nam bo to prihranilo?

Prehranjevanje je v večini postalo nekaj, kar “uredimo” kot njuno potrebno in čim hitreje. Ko ob 17 h zaključimo službo, res nimamo volje še na dolgo in široko pripraviti zase ali za družino zdravega obroka, ker smo že tako lačni, da bi že med samo pripravo pojedli sendvič ali dva, da napolnimo želodec, ker edino tako lahko stoje dokončamo s kuhanjem.

Zato ponavadi izberemo kakšne testenine, ki so kuhane v osmih do desetih minutah, kakšno že pripravljeno zamrznjeno hrano ali celo po poti v kakšni gostilni nekaj naročimo in v plastični embalaži  prinesemo domov.

Kaj pa to pomeni za naše zdravje in predvsem za žensko ravnovesje, ki je tako ključno, ko želimo stopiti v materinstvo? OGROMNO!

Ali se v resnici zavedamo, da lahko piščančje meso, ki ga kupimo v trgovini lično zapakiranega, za žensko predstavlja veliko možnost hormonskega neravnovesja?

Ali vemo, da moderne diete lahko resno ogrožajo naše zdravje?

Da razni pripravljeni shujševalni ali energetski napitki, ki bazirajo na soji, lahko nedvomno vplivajo na proizvajanje estrogena, ki je za rast jajčne celice izrednega pomena?

Kaj pomeni pitje iz plastenke? Kaj pomeni uživanje hrane iz raznih embalaž?

In nenazadnje, kako zelo pomembno je vedeti, katero živilo zaužiti v določenem delu ciklusa.

Ženski ciklus je sestavljen iz treh faz. Folikularna faza, ki nastopi s  simultano rastjo in razvojem foliklov in sproščanjem estrogenih hormonov v jajčniku, sledi ji ovulacija in traja vse dokler se izločata progesteron in estradiol, nato ji sledi menstrualna faza.

Glede na to, da telo v vseh teh fazah deluje na svoj poseben način, ni težko razumeti, kako pomemben je pravilen jedilnik za pomoč telesu pri pravilnem delovanju. In ni težko razumeti, kako zelo lahko nepravilno zaužita živila v napačnem delu ciklusa resno ovirajo naše hormonsko ravnovesje.

Ko se pogovarjamo z bodočimi nosečnicami, ki prvič pridejo k nam, nam rade povedo, da jedo zelo zdravo, da ne uživajo tega ali onega, da imajo polne omare raznih prehranskih dopolnil, da skrbijo za svoje telo z redno vadbo, a nosečnosti ni in ni. Kje je torej logika?

Tudi naši jedilniki krožijo in si jih nosečnosti željne gospodične podajajo med seboj, a pomagal je le tisti, kateri je bil namenjen. Skrivnost je v pravilnem razmerju prehranjevanja po ciklusu in seveda hrani za dušo. In zato je pravilno prehranjevanje individualnega značaja. Prilagojeno posameznici. Skrb za svoje hormone je ključ za spočetje otroka.

Telo je kot biološki računalnik. Enako, kot je zgrajeno naše telo, smo zgradili računalnik. In ravno na enak način, kot pišemo programe v računalnik, vpisuje naša zavest programe v naše telo. Pri skrbi za telo in nepravilni prehrani je tako, kot da v naš računalnik vnesemo datoteko in nimamo programa, ki bi to datoteko podpiral. Vsi dobro vemo, kako nemočni smo, ko nam v najbolj neprimernem času računalnik zamrzne. Torej nam je lahko kristalno jasno, kaj se zgodi z našim telesom, ko zaužijemo “datoteko”, ki je naše telo ne zmore odpreti in prebrati.

Po prebranem vas verjetno zanima, kaj, če in kdaj sploh kaj jesti. In večina jih bo brž skočila na google in začela raziskovati vse o hormonski hrani. In, še huje, vse prebrano se bo zdelo, da DRŽI! Zato PREVIDNO, papir (ali google) prenese marsikaj, vaše telo pa resnično precej manj.

Naj ne bo tudi pri vas najprej “NJAM” nato pa “JOJ”!

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lahko zanosim

Ekipo Lahko zanosim sestavljata Nina Kovač in Pika Božič Slapar. Obe sta v prvi vrsti mamici .Osrečuje ju pomagati parom,ki se soočajo z nezmožnostjo spočetja. Zato sta ustanovili blagovno znamko Lahko zanosim,ki je pomagala že velikim parom dočakati magični plusek. Nina je po poklcu zdravstveni tehnik z 20 letnimi izkušnjami v zdravstvu in ustanoviteljica blagovne znamke Nova podoba (R) ,ki že 5 let zelo uspešno pomaga pri programu prehranjevanja. Svoje znanje nenehno nadgrajuje na področju dietike in hormonskega neravnovesja. Pika Božič Slapar je ustanoviteljica Centra za pomlajevanje ,lepoto in dobro počutje, Beauty and soul by Plital . Pot jo je ponesla v svet žensk in k njihovemu ohranjanju vitalnosti in lepote . S strani podjetja Iskra Medical ima certifikat za segrevanje tkiv z radiofrekvenčno terapijo. Svoje znanje in izkušnje nenehno nadgrajuje in je v izobraževanju s področja alternativne medicine.

Dodaj odgovor