Želite vrečko hormonskih injekcij? Hvala, ampak “ne”!

Želite vrečko hormonskih injekcij? Hvala, ampak “ne”!

Naj najprej povemo,da namen tega zapisa NI kritika zdravstvenim delavcem, temveč za vprašanje zdravstvenega sistema pri zdravljenju neplodnosti. Gre zgolj za mnenje, ki smo si ga ustvarili na podlagi opazovanja in izkušenj s strani parov in posameznic! Točni statistiki smo se bili žal primorani izogniti zaradi nedostopnosti podatkov!

Kaj lahko pomeni “žig” na prvi napotnici, kjer hladno piše “neplodnost”? In kaj lahko pomeni šop zelenih receptov za nadomestno hormonsko terapijo “zdravi” ženski?

Nič drugega kot “MENE NI VEČ”!

Zelo priznan in uspešen slovenski porodničar in ginekolog je zadnjič prišel k nam na obisk … po naporni nedeljski nočni izmeni … zdel se mi je izčrpan. Naspana in spočita sem ga pričakala z vročimi rogljiči in svežo pripravljeno kavo… ponosna, da si je uspel utrgati čas ravno za nas..  In ganilo me je (iskreno) , ko  je skromno dejal: “ Mi zdravniki nismo izčrpani (burn out), kot nam radi pripisujejo … mi smo moralno poškodovani“. Moj občutek:  Kot bi me nekdo zelo trdno postavil na tla. Površinsko sicer zelo plehka fraza. Ko pa pogledaš globlje, pa v resnici  razumeš “rebus” našega zdravstvenega sistema in neskončnega nezadovoljstva zdravstvenih delavcev.

Če pobrskamo malo dlje in predvsem globlje  dobimo odgovor z veliko težo .

Zakaj so  “mogočni “ fantje po svetu želeli biti vojaki, marinci? Odgovor vseh je enak … kot “copy-paste”… branil bom družino in domovino.

Pa jo res?  Pred kom?

Pred vasjo, ki živi na drugi strani planeta s svojo vero in svojimi navadami?  Vasico, polno nemočnih žensk in nebogljenih otrok? Kaj pa nam hočejo? V resnici NIČ! Pa vseeno so izpadli “višek” na tem planetu. Vseeno njihov “ izbris” svet opravičuje  z dobronamernih dejanjem.  Ta vojak še kako dobro ve, da njegova družina niti domovina nimata popolnoma nič več zaradi tega. Le on sam ima mnogo manj … sebe … morale…

Podobno je  v našem zdravstvu. Vse se vrti nekje daleč od logike, daleč od morale, daleč od smisla, daleč od Hipokratove zaprisege. Pa da ne bo pomote … Za zdravnike NE po lastni izbiri … Še vedno rada verjamem,da je vsak, ki se je vpisal na medicinsko fakulteto, se je vpisal z namero pomagati ljudem … morda kdo celo zaradi potrebe po potrditvi, ampak vseeno jo je želel najti s tem, ko bo rešil sočloveka. Ali ta poklic danes to resnično tudi omogoča?

Vprašanje za 1 cent!

Ali res kdo verjame, da zdravnik vsako žensko vidi enako? In resnično verjame, da so njihove težave enake? Da so vse neplodne zaradi istega razloga in potrebujejo isto terapijo? NE! Če je komu jasno, je to njim, da je vsaka drugačna in vsaka težava individualna. Če kdo ve, so to zdravniki, da bi potrebovali z vsako od njih nekaj ur individualnega pogovora … “brainstorimig”  in bi kaj hitro našli pravo ( če je že slučajno nimajo v rokavu) rešitev,  konkretno za njihovo stanje. Pa žal ni možnosti in predvsem NI ČASA.

Za prepoznavanje stiske posameznice ali para  je potreben čas. Čas je poleg strokovnosti  zelo pomembna “stvar”, ki ga žal naše zdravstvo nima.

V istem delavniku se zdravnik sreča z mlado gospodično, ki se bori s policističnimi ovariji (PCO), a je (za čuda)  vitka kot manekenka (PCO , če beremo splošno, je namreč ponavadi znak prekomerne telesne teže) . Pa je res? NE, ker obstajajo vsaj 3 različni tipi policističnih ovarijev. Nato mu vstopi prekomerno poraščena mladenka, ki tudi že nekaj časa ne more zanositi, za njo vstopi dama, ki se ji okrog trebuha kopičijo maščobne blazinice in ne zauživa skoraj nobene kalorične hrane več, pa vseeno se blazinice kar kopičijo in tudi nosečnosti ni nikjer že dlje časa.

A terapija je pri nas za vse enaka! Skoraj brez kakršnihkoli krvnih preiskav spolnih hormonov  in ne glede na to ,da “morda” prva nima dovolj progesterona, druga “morda” presežek testosterona in tretja “morda” primankljaj estrogena, vse dobijo ENAKO terapijo, ker “tako pač je” (pari povedo, da je obrazložitev, da je pač tak postopek).

In zunajtelesne oploditve se vrstijo ena za drugo,  prav tako ( v velikih primerih ) tudi neuspehi …

Kdo je torej tu zmagovalec? Vsakič znova obupan in razočaran par zagotovo ne. Zdravniška stroka se tudi nerada treplja po prsih z neuspehi? Politika? Farmacija? Kdo? Morda zopet čas?

Pa konec koncev je to debata za drug kraj in prostor. Edino, kar resnično boli, so bolečine para, pogledi prestrašenih žensk, ki se vsak dan zbujajo v strahu, da jim pa morda zaradi ponavljajoče serije neuspehov ni namenjeno, da bodo kdajkoli “mamice”,  solze obupa, ker so ne samo fizično ampak predvsem psihično izgubljene v svojem “poškodovanem” (od vseh neprilagojenih nadomestnih hormonskih terapij) telesu.

Podatka, koliko denarja je letno namenjeno klinikam za neplodnost in koliko uspešni so, žal ne najdemo nikjer . Stric “Google” zmore vse, tega podatka pa žal ne premore (Poznamo zgolj neke “pavšalne” % ).

Mi ne verjamemo, da je neplodnost tako številčna. Ne verjamemo v to, da je nepojasnjena neplodnost sploh v resnici “neplodnost” (saj sta v resnici po vseh testiranjih oba zdrava). Vedno bolj pa verjamemo v to, da je zgleda  v tem času tudi za “otroka” potrebno že vnaprej doprinesti v zdravstveno blagajno delček pogače. Vse ok, če le lahko na tej poti ohranimo sebe, svoje hormone, svojo čast, svoj mir in svoje nedotaknjeno telo.

In GREH  je, da se morajo tudi mnogo premlade bodoče mamice veliko prekmalu in neupravičeno boriti s svojo podtaknjeno “moralno “poškodbo. Ne razumem, kako si gospodična pri rosnih 24-ih letih z diagnozo “nepojasnjena neplodnost” zasluži v 6 mesecih (brez podrobne analize njenih hormonov) že TRETJIČ s šopom zelenih receptov ponovno odpraviti na trnovo pot postopka zunajtelesne oploditve. Je možno, da zato, da vse postopke plačane iz strani ZZZS porabi čim prej in da nato ta strošek postane, kar se da hitro, breme obupanega para? (Zgolj ugibanje!)

Dragi pari: preden se odločite, da boste “drzno” posegli v svoje telo in um, si na glas ponovite definicijo “nepojasnjene neplodnosti”. Nepojasnjena neplodnost pomeni: pri parih z običajnimi preiskavami vzrok za neplodnost NI odkrit ne pri moškem ne pri ženski. Kaj pa, če sta v resnici popolnoma zdrava? In kaj, če slučajno po grobem posegu v telo morda ne bosta več? Kot smo že napisali nekoč: Nosečnost ne pride vedno takrat, ko smo si jo zaželeli ali smo jo planirali. Morda pa to še vseeno ne pomeni, da je govor zares o “neplodnosti”!

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lahko zanosim

Ekipo Lahko zanosim sestavljata Nina Kovač in Pika Božič Slapar. Obe sta v prvi vrsti mamici .Osrečuje ju pomagati parom,ki se soočajo z nezmožnostjo spočetja. Zato sta ustanovili blagovno znamko Lahko zanosim,ki je pomagala že velikim parom dočakati magični plusek. Nina je po poklcu zdravstveni tehnik z 20 letnimi izkušnjami v zdravstvu in ustanoviteljica blagovne znamke Nova podoba (R) ,ki že 5 let zelo uspešno pomaga pri programu prehranjevanja. Svoje znanje nenehno nadgrajuje na področju dietike in hormonskega neravnovesja. Pika Božič Slapar je ustanoviteljica Centra za pomlajevanje ,lepoto in dobro počutje, Beauty and soul by Plital . Pot jo je ponesla v svet žensk in k njihovemu ohranjanju vitalnosti in lepote . S strani podjetja Iskra Medical ima certifikat za segrevanje tkiv z radiofrekvenčno terapijo. Svoje znanje in izkušnje nenehno nadgrajuje in je v izobraževanju s področja alternativne medicine.

Dodaj odgovor