Endometrioza – vsaka deseta jo ima

Endometiroza je ponavadi dolgotrajna (kronična) bolezen. Če imate endometriozo, se tkivo, ki obdaja notranje stene vaše maternice, razrašča tudi izven nje. Grudice tkiva (imenovane tudi ciste) lahko zrastejo na vaših jajcevodih ali jajčnikih, zunanji steni maternice, prebavnih ali katerih drugih organih v trebuhu. V redkih primerih se razširijo tudi na območja izven trebuha.

Endometrioza - vsaka deseta jo ima
Foto: USDA

S slehernim menstrualnim ciklom se tem cistam dogaja ista rast, razkroj in krvavitev kot oblogi stene maternice (endometriuma). Zato se edometriozna bolečina lahko prične kot blago nelagodje nekaj dni pred menstrualno krvavitvijo in ponavadi mine do časa, ko se prične krvavitev. Če pa cista zraste na občutljivem predelu, lahko povzroča konstantno bolečino ali bolečino med določenimi aktivnostmi, kot so spolni odnosi, telovadba ali delovanje črevesja.

Simptomi endometrioze

Primarni simptomi endometrioze so bolečine v medenici, ponavadi v povezavi z menstrualno krvavitvijo. Res je, da veliko žensk pozna krče med mesečnim perilom, ženske z endometriozo pravijo, da so njihove bolečine daleč od normalnih. Pravijo pa tudi, da se ta bolečina sčasoma še slabša.

Pogosti znaki in simptomi endometrioze lahko zajemajo tudi:

 • Boleče menstruacije (dismenoreja). Bolečine v maternici in krči se lahko pričenjajo že pred samo menstruacijo in trajajo še kar nekaj dni po začetku. Obenem pa se lahko občuti tudi bolečine v spodnjem delu hrbta in v območju trebuha.
 • Bolečine zaradi spolnih odnosov. Bolečina med ali po odnosu je pri endometriozi pogosta.
 • Bolečine med delovanjem črevesja ali uriniranjem. Ta simptom se najverjetneje pojavi v času menstruacije.
 • Pretirana krvavitev. Lahko boste izkusili občasne konkretne krvavitve (menoragija) ali krvavenje med menstruacijami (menometroragija).
 • Endometrioza je prvič diagnosticirana pri nekaterih ženskah takrat, ko iščejo zdravila za neplodnost.

Drugi simptomi

Lahko pride tudi do slabosti, driske, zaprtja, napihovanja, utrujenosti, predvsem v času menstruacije.

Ne glede na to, kako hude so bolečine, to še ni nujno, da je to zanesljiv pokazatelj, kako resno je vaše stanje. Nekatere ženske z blago endometriozo imajo močne bolečine, medtem ko druge z naprednim stadijem endometrioze izkušajo le blage bolečine ali pa jih sploh nimajo.

Endometriozo včasih zamenjujejo za druga bolezenska stanja, ki lahko povzročajo bolečine maternice, kot je, recimo, bolezen vnetja maternice ali cista na jajčnikih. Lahko se jo zamenja tudi za sindrom razdražljivega črevesja, stanja, ki povzroča napade driske, zaprtosti in krčev v trebuhu. Sindrom razdražljivega črevesja lahko spremlja endometriozo, kar pa otežuje diagnosticiranje.

Kdaj morate k zdravniku

Pojdite k zdravniku če imate znake ali simptome, ki so lahko indikatorji za endometriozo.

Endometrioza je lahko zelo težak izziv, s katerim se morate spopadati. Posledica zgodnje diagnoze, primernega zdravstvenega tima različnih strokovnjakov in razumevanja svoje diagnoze je lahko lažje in boljše kontroliranje simptomov.

Vzroki za endometriozo

Natančen vzrok za nastanek endometrioze ni povsem znan, možne razlage pa vključujejo:

 • Retrogradna menstruacija. Pri tej vrsti menstruacije kri, ki vsebuje endometrične celice, teče nazaj skozi jajcevode v maternico, namesto da bi tekla iz telesa. Te napačno pozicionirane celice se nato znajdejo na steni maternice in na površju drugih materničnih organov, kjer še naprej rastejo in se zgoščujejo z vsakim menstrualnim ciklom.
 • Transformacija peritonealnih celic. Pri tej tako imenovani »indukcijski teoriji« strokovnjaki predvidevajo, da hormoni ali faktorji imunskega sistema povzročijo transformacijo peritonealnih celic – celic, ki obdajajo notranjo steno trebušne votline – v endometrialne celice.
 • Transformacija celic zarodka. Hormoni, kot je estrogen, lahko pretvorijo celice zarodka – celice v zgodnji fazi razvoja – v izrastke endometrialnih celic  v času pubertete.
 • Implantacija kirurške brazgotine. Po operaciji, kot sta histerektomija ali carski rez, se endometrične celice lahko prilepijo na kirurški rez.
 • Transport endometričnih celic. Sistem krvnih žil ali tkivne tekočine (limfne) lahko transportira endometrične celice v druge dele telesa.
 • Motnja imunskega sistema. Prav možno je, da lahko problem z imunskim sistemom povzroči, da telo ne prepozna in uniči endometrioznega tkiva, ki raste izven maternice.

Faktorji tveganja za endometriozo

Ogromno faktorjev vas lahko postavi v skupino za večje tveganje razvoja endometrioze, to so, recimo:

 • Niste še nikoli rodili.
 • Začetek menstruacij pri mladih letih.
 • Začetek menopavze v poznih letih.
 • Kratek menstrualni cikel – na primer krajši od 27 dni.
 • Povišane vrednosti estrogena v vašem telesu ali večja življenjska izpostavljenost estrogenu, ki ga telo proizvaja.
 • Nizek indeks telesne mase.
 • Uživanje alkohola.
 • Ena ali več sorodnic (mama, sestra ali teta) ima endometriozo.
 • Kakršnokoli zdravstveno stanje, ki onemogoča normalen pretok menstrualne krvavitve iz telesa.
 • Nepravilnosti maternice.

Endometrioza se ponavadi razvije več let po nastopu menstruacije. Znaki in simptomi za endometriozo se lahko začasno prekinejo z nosečnostjo ali se popolnoma končajo z menopavzo, razen v primeru, če uživate estrogen.

Endometrioza in rak jajčnikov

Pri ženskah z endometriozo je rak jajčnikov pogostejši, vendar pa je verjetnost za raka jajčnikov že od samega začetka dokaj nizka. Nekatere študije predvidevajo, da endometrioza poveča možnosti zanj, a so le te vseeno še vedno nizke. Kljub temu, da je redko, se lahko pri ženskah, ki so imele endometriozo, kasneje v življenju razvije druga vrsta raka – adenokarcinom.

O zdravljenju endometrioze pa bomo več zapisali prihodnjič.

mayo clinic

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor