Vnetje sinusov pri otrocih

Vnetje sluznice sinusov lahko povzročijo virusi ali bakterije. V kolikor otrok ne razvije zadostnega obrambnega mehanizma, se lahko vnetje razširi na sinuse.

Vnetje sinusov pri otrocih

V času pogostejših obolenj dihal, je na udaru tudi vnetje sinusov. To ni nedolžna bolezen pri otrocih in je dobro, če jo znamo prepoznati. Sinusi so votline v čelni kosti, v ličnih kosteh in za nosom. Napolnjeni so z zrakom in so povezani s sluznico v nosu. Povezava med nosom in sinusom mora biti prosta, da lahko zrak kroži. Te votline so v notranjosti prekrite s sluznico, ki je dovzetna za okužbe, tako kot sluznica ust ali žrela. To pomeni, da vnetje sinusne sluznice povzročijo virusi ali bakterije, ponavadi tiste na sluznici nosu ali grla. Če otrok nima razvitega zadostnega obrambnega mehanizma in če je slabokrven, se vnetje nosu ali grla širi preko sluznice globlje, vse do sinusov.

Vnetje sinusov je redko osnovna bolezen. Običajno se pojavi po dolgotrajnem vnetju sluznice zgornjega dihalnega trakta. Lahko pa se pojavi tudi zaradi neustreznega zdravljenja vnetja zgornjih dihalnih poti, čeprav obolenje ni trajalo daljše obdobje.

Kakšne simptome ima otrok pri vnetju sinusov?

Tak otrok je bled, pogosto s povišano temperaturo, ima zatečen obraz, zlasti veke in nos. Težko diha skozi nos in zato diha z odprtimi usti. Lahko se pritožuje zaradi občutka zamašenega nosu. Pojavi se lahko izcedek iz nosu. Najpogostejši je gost, temno-rumen do zelenkast izcedek iz nosu. Če so zamašeni čelni sinusi, se lahko otrok pritožuje zaradi hudega glavobola. Če so zamašeni sinusi v licih, se pojavijo bolečine v ličnih kosteh.

Kako prepoznamo vnetje sinusov?

Diagnoza običajno temelji na opazovanju otroka in laboratorijskih preiskavah. Poviša se sedimentacija in skupno število levkocitov. Za potrditev vnetja lahko zdravnik odvzame tudi bris sluznice iz nosu, v redkejših primerih pa so potrebni celo rentgenski posnetki sinusov.

Možni zapleti pri vnetju sinusov

Poleg sluznice sinusov, lahko vnetje prizadene tudi samo kost, ki omejuje sinus, kar je zelo resen zaplet. Prav tako se lahko sinusno vnetje razširi na možgansko tkivo. Pride lahko celo do vnetja možganov ali možganskega tkiva, kar je lahko smrtonosno.

Zdravljenje z antibiotiki

Terapija se običajno izvaja z oralnim uživanjem antibiotikov, v hujših primerih pa je otrok hospitaliziran, kjer štirikrat na dan prejema antibiotike neposredno v veno. Poleg tega se otroka zdravi s pomočjo elektronskih inhalatorjev. Na ta način otrok prejme zdravilo pod pritiskom v nos in sinuse.

Poleg tega otrok dobiva štirikrat na dan kapljice za nos, ki zmanjšajo oteklino nosne sluznice in odpirajo sinusno ustje, da se lahko vsebina prosto odvede skozi nos. Poleg tega je priporočljivo vdihovati inhalacije s kamilico. Zdravljenje traja do sedem dni. Otrok z vnetjem sinusov mora počivati in piti veliko tekočine.

Posebni primeri

V zelo redkih primerih je potrebno punktirati sinus z debelo iglo in izvleči vsebino. Če obstaja žarišče okužbe, ki povzroča pogosto vnetje zgornjih dihalnih poti (na zobeh ali čeljustih, kronično vnetje …), se posvetujte z zobozdravnikom ali ORL zdravnikom, da odstranite žarišče.

Če je pri otroku diagnosticiran sinusitis, je treba uporabiti vse štiri metode zdravljenja (antibiotiki, vpihovanje zdravila, inhalacije kamilic in kapljice za nos), ker se bo na ta način stanje izboljšalo v najkrajšem možnem času. V primeru večdnevnih močnih glavobolov, z možno vrtoglavico, je treba vedno pomisliti na sinusitis. Obstajajo tudi primeri, ko je vnetje sinusov posledica alergije. V tem primeru je treba otroka zdraviti v skladu s posebnimi navodili pediatra alergologa.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 3.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor