Stridor – zvok, ki ostane v spominu

Stridor je strokovno ime za neprijetni, vibracijski zvok, ki ga slišimo, ko prihaja zrak iz otrokovega sapnika ali grla. Hripanje je samo eno od simptomov, a ko enkrat to slišimo, težko pozabimo. Ker je to dramatičen zvok, starši običajno hitro gredo k pediatru, ki zelo hitro postavi diagnozo “že na vratih”, a obvezno sledi še podrobni pregled.

Stridor - zvok, ki ostane v spominu

Včasih stridor lahko slišimo nekaj minut in potem nič več, veliko pogosteje pa je prisoten več ur. Zelo pogosto se zgodi, da se stridor pojavi skupaj s kašljem, kar je za starše lahko prava drama:  otrok kašlja kot da bi lajal. Pri majhnih otrocih je tudi hripav jok reden pojav.

Vzroki za stridor

Zoženje dihalnih poti v sapniku ali grlu povzroča stridor  – torej, gre za oviranje zgornjega dihalnega organa. Za nastanek stridorja je najpogostejši vzrok vnetje, prisotnost tujka v že tako ozkem grlu pa je sicer redka, a zelo nevarna. Čeprav alergije pogosteje napadajo nos ter male dihalne poti, se stridor lahko pri nekaterih otrocih pojavi kot posledica otečene sluznice zaradi te reakcije.

Vzrok za vnetje so ponavadi virusi ali bakterije (kar je, na srečo, redkeje). Glivice so tudi lahko vzrok vnetja, ki ga spremlja stridor, vendar zelo, zelo redko in se zgodi samo tistim otrokom, ki imajo drastično zmanjšano delovanje obrambnega sistema.

Razpon tujkov, ki lahko pridejo v otrokovo grlo, je zelo širok: od kikirikija do drobnih igračk (ali njihovih delov), preko različnih rastlin, pa tudi kamenčkov, ki spominjajo na bonbone.

Kdaj je treba otroka čimprej odpeljati k pediatru?

Čeprav so redki, obstajajo primeri, ko stridor zahteva nujno zdravniško intervencijo. Dovolj je, če opazite enega od naslednjih znakov, čeprav se jih včasih pojavi tudi več:

  • Otrok ima visoko telesno temperaturo (čez 39 °C). Če se stridor in visoka vročina pojavita skoraj istočasno, ne smete čakati.  Čeprav obstaja verjetnost, da ni nič groznega, je pediater tisti, ki bo to presodil. Pomembno je, da se prepriča, ali gre za redko, a zelo nevarno obliko bakterijskega vnetja grla (epigotitis), ki zahteva nujno antibiotično zdravljenje z “močnimi” antibiotiki, ki se dajejo izključno v žilo, da bi čim prej delovali.
  • Otrok poleg stridorja začne modreti okoli ust in izgleda zelo slabotno. To je zagotovo znak, da v otrokov organizem ne pride dovolj kisika. Zato dobiva modrikasto barvo kože, spreminja pa se tudi njegovo stanje zavesti,  postaja izmenično tesnoben in zaspan, pobit.
  • Otrok težko in hitro diha. To otrokovo mučenje pri dihanju (strokovno dispnea) se zelo lepo vidi, ko se otrok sleče, saj se medreberni prostori vdirajo navznoter in prav tako se v ritmu dihanja vdira jamica pod brado (na sredini zgornjega dela prsnega koša). Ta vdiranja so posledica velikega napora mišic, ki sodelujejo pri dihanju in ki poskušajo pognati zrak skozi zožani del dihalne poti. In to je znak za težjo zaporo dihalne poti, zato je nujna čim prejšnja pomoč.
  • Vedno, ko se stridor pojavi po hranjenju ali če se je otroku pred tem zaletelo in je začel hripati. V tem primeru je najverjetneje dal v usta nekaj, kar tja ne spada – tujek. Namesto da bi šel v požiralnik, je tujek padel v grlo  in se tam zataknil. Sledi dramatičen boj otroka za preživetje, ki se kaže v krčevitem lovljenju zraku, neredko pa se vidi sluz, ki prihaja iz ust. Takrat je vprašanje vsake minute in čimprej je treba priti v bolnišnico, kjer lahko hitro ukrepajo. Prisebni starši lahko poskusijo odstraniti tujek tako, da otroka obrnejo z glavico navzdol in ga trepljajo z roko (ne preveč močno) med lopaticama. To pa NE SME odložiti odhoda v bolnišnico ali ambulanto, na poti do zdravnika pa lahko poskušajo z “umetnim dihanjem”, čeprav je to v glavnem neučinkovita. Že samo sum, da gre za tujek, je dovolj za hiter odhod do zdravnika. Bolje se je prepričati, da tujka ni, kot da bi se otrok zadušil.
  • Če se stridor pojavi skupaj z močno alergijsko reakcijo, ki je zajela skoraj cel organizem. Takrat ima otrok običajno tudi koprivnico, če pa oteče sluznica grla, lahko pride to hudih posledic.
  • Stridor pri dojenčkih (v prvih nekaj mesecih) vedno zahteva pregled pediatra, tudi če otrok ne izgleda zelo bolan.
  • Če otrok nima zgoraj navedenih znakov, se mora starš obrniti k zdravniku vedno, ko stanje hripajočega otroka odstopa od normalnega.

 

Kaj lahko starš naredi sam?

Ko gre za lažje oblike stridorja, posebno če otrok nima visoke telesne temperature in če ni strahu zaradi neželjenega vnosa tujka, gre običajno za krup (vrsta virusnega laringitisa). Otrok običajno zahripa ponoči, če posebno, ko so noči hladne. Tedaj je dobro kopalnico napolniti s paro in otroka prinesti vanjo, da malo “inhalira”. Potem ga odnesemo do okna, da nekajkrat vdihne hladen nočni zrak. Pri skoraj dveh tretjinah otrok strodor lahko preneha. Če pa ta, malce čuden postopek ne deluje, smo na dobri poti, da bo otrok mirno prespal noč.

 

Starši otrokom ne bi smeli sami dajati zdravil, razen če gre za ponovljene epizode in starši vedo, kako v tem primeru ravnati.

Starši morajo preprečiti, da majhen otrok pride v stik z majhnimi koščki igrač ali neustrezne hrane, ki se lahko zatakne v grlu in povzroči dušenje.

Na srečo zelo veliko število otrok s stridorjem ni resno bolnih, zato res ni treba delati panike, vendar pa moramo prepoznati primere, ko je otroka nujno čim prej odpeljati k zdravniku.

Dr Tanja Vukomanović, pediatrinja

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor