Herpes na ustnicah – simptomi in zdravljenje

Herpes na ustnicah - simptomi in zdravljenje

Herpes na ustnicah (labialni herpes) je zelo pogosta virusna okužba (Herpes Simplex), ki jo spremljajo različna stanja organizma, najbolj pogosto pa se pojavlja kot stranski učinek okužbe, ki slabi imunski sistem, močnih menstruacij, stresa, strahu, tesnobe ali nervoze.

Poznamo dva tipa virusa: 1 in 2. Virus herpesa simpleksa 1 ali HSV1 pogosto kaže simptome na ustnicah in obrazu, medtem ko je virus herpesa simpleksa 2 ali HSV2 značilnejši za genitalni predel. Oba pa se lahko pojavita na obeh predelih. V otroštvu se labialni herpes večinoma kaše v obliki ustnih vnetij z izrazitimi mehurčki (aftozni stomatitis).

Inkubacijska doba znaša 1 do 26 dni, redko več tednov.

Simptomi herpesa na ustnicah

Herpes se na ustnicah običajno pojavi iznenada. En do dva dni pred pojavom prvih simptomov lahko na tem mestu čutimo srbenje, bolečino in precej neprijetno zbadanje.

Zelo hitro se na nabrekli, rdeči in boleči koži pojavijo majhni mehurčki, napolnjeni s svetlo tekočino, najpogosteje na zunanji strani ust ali ustnic ter poleg njih. Mehurčki sčasoma počijo, naredijo pa se rumene kraste, ki po sedmih do desetih izginejo. Virus pa v organizmu ostane neaktiven.

Prvo okužbo lahko spremljajo tudi splošni simptomi nalezljivih bolezni, kot so povišana telesna temperatura, splošna slabost in otečene limfne žleze.

Diagnoza za labialni herpes

Diagnozo običajno potrjujejo značilen izpuščaj in simptomi, vendar lahko se opravijo tudi posebni testi. Vzroki za napad herpesa so lahko tudi sončna svetloba, povišana telesna temperatura, stres ali menstruacija.

Krvni testi bodo pokazali, za kateri tip herpesa gre. Če oseba nima nobenih simptomov, krvni testi ne morejo odkriti mesta okužbe.

Preprečevanje herpesa na ustnicah

  • Preventiva v veliki meri temelji na izogibanju poljubljanja in uporabljanja stvari okužene osebe. Možnost širjenja okužbe lahko zmanjšamo z odgovornim spolnim vedenjem.
  • Ne dotikajte se okuženega predela z rokami.
  • Po izbruhu okužbe temeljito umivajte roke.
  • Ne delite z drugimi predmetov, ki pridejo v stik z usti.
  • Izogibajte se poljubljanju, spolnemu stiku ter športov, pri katerih prihaja do telesnega kontakta (v času inkubacije herpesa).
  • Ponovni pojav herpesa lahko preprečite s krepitvijo imunskega sistema.
  • Poskrbite, da imate vsak dan vsaj sedem ur kvalitetnega spanca.
  • Tinktura ali preparati ameriškega slamnika lahko okrepijo vaš organizem in lahko tudi preprečijo pojav neprijetnega herpesa na ustnicah.
  • Ljudje verjamejo, da česen, sladkor in ginseng pomagajo krepiti organizem – uporabljajte jih v obliki čaja ali tablet.

Zdravnika morate obiskati takrat, ko herpes ne izzveni v desetih dneh in v primeru, če se herpes na ustnicah pojavlja pogosto in je zelo izrazit.

Zdravljenje herpesa na ustnicah

Labialni herpes oz. herpes na ustnicah običajno mine spontano in ne zahteva posebnega zdravljenja. Vendar pa se pri zelo pogostih ponovitvah naredi zdravljenje s protivirusnimi zdravili, ki jih lahko dobimo na recept. V takšnih primerih se mora zdravljenje izvesti takoj po izbruhu simptomov, zato je dobro imeti doma škatlico zdravil, ki vam jih je predpisal zdravnik.

Protivirusno zdravljenje skrajšuje trajanje okužbe herpesa in daljša čas do ponovitve, zmanjšuje število ponovitev in pomaga pri ozdravitvi. Od lokalnih sredstev se najpogosteje uporablja aciklovir, kot tudi številna druga zdravilna sredstva v obliki gela za nevtralizacijo virusa, zunanje zdravljenje s kremami, ki vsebujejo cink, olje čajevca in podobno.

Naravno zdravljenje herpesa na ustnicah

Nekaj naravnih možnosti za preprečevanje oz. zdravljenje herpesa

Pri pojavu herpesa na ustnicah svetujejo izogibanje stresu, mirovanje in uživanje lahke hrane. Prav tako priporočajo pitje čajev iz žajblja, rožmarina, korenine repinca ali travniške detelje.

Za lajšanje simptomov herpesa lahko uporabite tudi strok svežega česna, ki ga morate držati na ustnici približno pet minut, potem pa postopek ponovite še enkrat za eno minuto. Prav tako priporočajo na mestu okužbe herpesa držati kockico ledu.

Ognjičeve cvetove zmeljite, tekočino, ki jo dobite, pa s pomočjo vate nanesite neposredno na herpes. Na okuženo področje pa lahko nanesete tudi melisino kremo.

Herpes na ustnicah lahko ustavimo z eteričnimi olji pelargonije, bergamote, evkaliptusa, čajevca in lavande. O uporabi teh olj se posvetujte s strokovnjakom. Ne poskušajte sami sestaviti recepta iz nepreverjenih izdelkov. Omenjena eterična olja lahko kupite v lekarni.

Zmešajte 10 kapljic eteričnega olja timijana ali čajevca z dvema žličkama tinkture lavande in štirimi žličkami vode. To raztopino dvakrat na dan nanesite na okuženo mesto.

Takoj ko začutite da se vam dela herpes, dajte na okuženo mesto vlažno vrečko Earl Grey čaja ali vato, namočeno v hladno kavo brez sladkorja ali alkohola.

Ljudsko zdravilo za boj proti herpesu je tudi krompir. Svetujejo vsakodnevno uživanje krompirja. Najnovejše raziskave kažejo, da je krompir resnično bogat z močnimi protivirusnimi snovmi.

Naj vam herpes ne greni lepih dni.

Kako lahko otroku s herpesom sami pomagamo

Herpes bo prej izginil in bo zdravljenje hitrejše, če bomo pravočasno uporabili mazilo proti herpesu.

Če so otroci starejši od enega leta, mu lahko pomagamo tako, da na herpes nanesemo zobno pasto ali cinkovo mazilo, saj izsušujeta mehurčke.

Mehurčke herpesa lahko večkrat na dan navlažite s koncentratom kamiličnega čaja. Naj otrok dovolj pije. Najbolje kar mlačni čaj.

Pri nanašanju sredstev za zunanjo uporabo nikar ne uporabljajte prstov, ampak za to uporabite vatirane palčke.

Otroku pojasnite, da si z drugimi otroki ne sme deliti kozarcev, žlic ali vilic, saj je tako nevarnost širjenja okužbe manjša.

 

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor