Rotavirus – na kaj moramo biti starši pozorni

Kako zaščititi otroka pred okužbo z rotavirusom?

Eno od cepiv, ki ni obvezno v koledarju cepljenja, vendar ga pediatri priporočajo in je dostopno v Sloveniji, je cepivo proti rotavirusu.

Rotavirus - na kaj bi morali biti starši pozorni
Foto: Erin Nealey

Kaj je rotavirus?

Rotavirus je virus, ki povzroča okužbo prebavil (gastroenteritis) pri majhnih otrocih. Do 5. leta starosti se okuži skoraj vsak otrok. Za okužbo z rotavirusom so značilni driska, bruhanje in dehidracija (izguba telesne tekočine). V primeru hudih okužb je potrebno zdravljenje v bolnišnici. Rotavirus je najpogostejši vzrok driske in bruhanja pri dojenčkih in majhnih otrocih in glavni vzrok hospitalizacije zaradi driske. Letno v EU zboli okoli 3,5 milijonov otrok.

Kdo se lahko okuži z rotavirusom in kdaj je tveganje največje?

Z rotavirusom se lahko okuži kdorkoli, vendar je tveganje največje v starosti od treh mesecev pa do dveh let. Majhni otroci so zelo občutljivi na dehidracijo, ker zaradi driske in bruhanja v kratkem času izgubijo ogromno telesne tekočine. Četrtina hospitaliziranih otrok so dojenčki v prvih mesecih življenja. Izbruhi se najpogosteje pojavljajo februarja, čeprav kroži virus v zraku od decembra do aprila. Ko enkrat pride v organizem, se virus naseli v tankem črevesju, kjer se prične njegovo širjenje (replikacija). Nejegov učnek se zelo hitro opazi, ker mora biti v celici, da bi se lahko razmnoževal. Čez 12 ur se bolezen začne s hudim bruhanjem in povišanjem temperature, v naslednjih 24 urah pa se začne driska, ki običajno traja 6-7 dni.

Rotavirus – simptomi in kako nevarna je okužba?

Prva dva dneva po okužbi z rotavirusom se pojavijo bruhanje in povišana temperatura ter driska, ki lahko traja tudi do 3 tedne. Otrok ima lahko drisko tudi do 20-krat na dan, kar vodi do dehidracije. Dehidracija je najbolj nevarna posledica gastroenteritisa in zahteva hospitalizacijo otroka. V hudih primerih dehidracija privede do šoka, odpovedi ledvic, kome in celo smrti. Izguba telesne tekočine predstavlja največjo nevarnost, ki jo povzroči gastroenteritis, oz. vnetje želodca in tankega črevesja, ki ju povzroča rotavirus.

Bolj kot je otrok mlajši, bolj nevarna je takšna okužba. Večina otrok se po petem letu relativno dobro upre okužbi z rotavirusom. Najmlajši otroci so najbolj ogroženi, ker je njihova telesna sestava drugačna kot pri starejših otrocih in odraslih. Zaradi večje vsebnosti vode v organizmu se že pri majhni izgubi ravnovesje vode in mineralov poruši.

Pri dojenčkih že zelo hitro pride do dehidracije. Če dojenček bruha večkrat, v črevesju pa se nabira večja količina tekočine, pride tudi do driske in že po enem obilnejšem tekočem blatu otrok oslabi, kri se zgosti in kroženje krvi postane oteženo. Če ne ukrepamo dovolj hitro, nastopi šok – stanje nezadostne oskrbe tkiv oz. celic s kisikom in hranljivimi snovmi.

Kako se rotavirus prenaša?

Rotavirus se izloča iz organizma v blatu, je zelo nalezljiv in se lahko širi preko stika z umazanimi rokami in usti. Na igračah in površinah, s katerimi pride otrok v stik, je lahko rotavirus, kjer lahko preživi tudi do dva tedna. Za okužbo je potrebna zelo majhna količina virusa in zato je še posebno pri majhnih otrocih pomembno preprečiti širjenje okužb. Rotavirus je tudi najpogostejši vzrok okužbe v bolnišnicah. Petina otrok se z rotavirusom okuži med bivanjem v bolnišnici, kar podaljša hospitalizacijo do šest dni.

Kdaj cepiti otroke proti rotavirusu?

Najboljši način zaščite pred okužbo z rotavirusom je cepljenje. Temu v prid govori tudi dejstvo, da so se dobra higiena in dezinfekcijska sredstva niso pokazali za dovolj učinkovite pri preprečevanju širjenja okužbe. Pomembno je, da otroke čim bolj zgodaj zaščitimo, saj najmlajši zbolevajo za najhujšimi oblikami bolezni. Cepimo lahko že pri dopolnjenih šestih tednih življenja, cepljenje pa se mora zaključiti najkasneje do dopolnjenih 6 ali 6,5 mesecih, odvisno od vrste cepiva. Podatkov o učinkovitosti cepiva, če se le-to prejme po dopolnjenih 6 mesecih, ni.

Kako učinkovito je cepivo proti rotavirusu?

Cepivo je zelo učinkovito, varno in omogoča hitro in zgodnjo zaščito pred različnimi sevi rotavirusov, ki krožijo v okolici. Cepivo je dostopno v Sloveniji, strošek pa krije starš. Cena cepiva za rotavirus se giblje okoli 75 €, kar ni malo in je zagotovo en or razlogov, zakaj starši niso v večji meri nagnjeni k cepljenju otrok proti rotavirusu. Rizične skupine so nedonošenčki, rojeni pred 33. tednom gestacijske dobe, novorojenčki s prirojenimi srčnimi napakami, novorojenčki s prirojenimi presnovnimi boleznimi, dojenčki s kronično okvaro jeter in ledvic ter dojenčki s težkimi okvarami centralnega živčnega sistema.

zena.hr

Ocena:
[Skupaj: 19 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor