Zakaj otroke boli “pod rebri” – so bolečine v prsih nevarne?

“Težave s srcem so prva stvar, na kar številni starši pomislite. Toda bolečine v prsnem košu pri otrocih je zelo redko posledica resnega zdravstvenega stanja.” Dr. Zahka

Zakaj otroke boli "pod rebri" - so bolečine v prsih nevarne?

Včeraj se je zgodilo prvič. Petletnico smo peljali po preboleni angini na pregled k pediatrinji in ko je po dveh urah čakanja končno prišla na vrsto, smo se v sosednji gostilni ustavili še na pijači. Poleg različnih igral za otroke so imeli tudi trampolin. Tam je že skoraj pol ure skakala njena mlajša sestrica in seveda se mu tudi sama ni mogla upreti. Skakali sta še dobre pol ure, s kratkimi premori za pijačo. Vse je bilo v redu. Plačali smo in se odpravili proti avtu, ko je kar na lepem starejšo hčer začelo močno zbadati pod rebri. Auuuu, auuuuuu … mami, boli. Res, da je moja punca (kot tudi jaz) bolj preplašene narave, ko gre za lastno zdravje, ampak vseeno je to zgledalo kar malce grozljivo. Trajalo pa je dobrih pet minut, morda celo več. Usedla se je v avto, še nekajkrat pojamrala in se zatekla v spanec. Ko se je kmalu zatem prebudila, je vsa vesela povedala, da je ne boli več.  Oddahnila sem si. Ampak … kaj je to bilo?

In danes … nehote naletim na članek oz. odgovor pediatra Gorana Vukomanovića na isto vprašanje. Da se ne boste tudi sami ustrašili tako, kot sem se jaz, ta odgovor delim z vami.

Ni redko, ko otroka, medtem ko teče, zaboli pod rebri. Zakaj pravzaprav gre?

Pod levim rebrnim lokom se nahaja organ, ki se imenuje vranica. Ko otrok teče in če je to še dolgo in hitro, se vranica napolni s krvjo in malo “raztegne”, nasloni na notranji del rebrnega loka in to lahko zaboli.

Na desni strani se nahaja največji notranji organ trebušne votline – jetra. Jetra so veliko bolj pomembna od vranice in tudi večja. Tudi ta se včasih “prenapolnijo” s krvjo in to lahko zaboli.

Kaj naj naredimo, ko otroka tako zaboli?

Otrok naj se samo lepo spočije. Resnično ni razloga za skrb. Čeprav so ta “zbadanja” včasih zelo močna in neprijetna, gre za nenevarne bolečine.

Ali je treba obiskati zdravnika?

Zaradi tega se ne gre k zdravniku, saj je to popolnoma normalno in naravno.

Vseeno pa si odgovorimo na teh šest vprašanj

Ali je bil otrok zadnje čase bolan?

Med najpogotejšimi vzroki za bolečine v prsih pri otrocih je kostohondritis (vnetje prsnično-rebrnih stikov). To je stanje, ki običajno nastane pri virusnih boleznih ali pri pogostem kašlju. Zaradi tega ni treba skrbeti, vendar pa je kostohondritis v nekaterih primerih dolgotrajnejši, zato pediater lahko predpiše protivnetno zdravilo, da se ga znebite.

Je bil moj otrok pred kratkim poškodovan?

Če se je vaš otrok pred kratkim udaril v prsi med npr. športom ali je celo padel, bi to lahko bil očiten vzrok za bolečnine v prsnem košu. Vendar pa tudi dvigovanje težkih stvari, pogosto kašljanje ali intenzivna aerobna vadba lahko obremenjujejo rebrne mišice, kar povzroča bolečino. Če je bolečina huda, vztrajna in povezana s težkim dihanjem, obiščite pediatra.

Je moj otrok pod stresom?

Čeprav si je lahko težko predstavljati sedemletnega otroka pod stresom, pritisk v šoli in izguba ljubljene osebe, na primer, lahko vse prispeva k temu, da otrok čuti stres. Kar vas bo lahko še bolj presenetilo, je to, da stres lahko povzroča bolečino v prsih. Čeprav je bolečina v prsnem košu, ki jo povzroča stres, neškodljiva – nobene razlike ni od glavobola zaradi stresa – je trajanje bolečine, razumljivo, skrb zbujajoče za starše. Zakaj bi skrbeli, če lahko obiščete pediatra, da pregleda vašega otroka.

Kdaj otroka boli v prsnem košu?

Boli, ko otrok sedi, ali takrat, ko je aktiven? Bolečina v prsih, katere razlog ni srce, se ponavadi zgodi v obeh primerih, ko otrok miruje in ko je aktiven. Moje prvo vprašanje se ponavadi vedno nanaša na to, ali se je bolečina zgodila med telovadbo ali med gledanjem TV-ja. Bolečina v prsih, ki se zgodi samo takoj po zmerni do živahni dejavnosti, kot napr. med tekom ali igranjem tekmovalnih športov, je drugačnega pomena in zahteva nadaljnjo zdravniško preiskavo.

Koliko časa že traja bolečina v prsih?

Se to dogaja več mesecev ali celo let? Če da, potem je zagotovo ne povzroča bolezen srca. Bolečine v prsih zaradi srčnih bolezni je tako močna, da je otrok ne bi mogel prikriti ali ignorirati ali pa je progresivna in povezana z drugimi težavami kot so omedlevica ali povečana izčrpanost, zato bi bilo sila nenavadno, da bi se taki znaki nadaljevali dlje časa. Pri bolečinah v prsih, ki niso posledica srčnih bolezni je ravno obratno – pogosto se jih da ignorirati, niso povezane z ostalimi težavami in ostanejo v ozadju.

Kako boleče so bolečine v prsih. Blage do zmerne ali hude?

Blage do zmerne bolečine v prsih običajno niso povezane s srcem in zato niso skrb vzbujajoče. Skrbeti bi nas moralo, če se bolečine v prsih pojavijo nenadoma ali pa so hude. Običajno so tako hude, da otrok ne želi iti v šolo in se mu bo videlo, kako trpi. Taka vrsta bolečine je najpogosteje povezana s vnetnim stanjem srca (pericarditis). Na srečo je pericarditis zelo redek, vendar pa je to najpogostejši razlog, ko je bolečina v prsih povezana s srcem. Če ima vaš otrok nenadne hude bolečine v prsih, ki se nadaljujejo in se pogosto pojavijo v istem obdobju bolezni, potem takoj obiščite pediatra.

Dr. Madsen

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor