5 varnih načinov za zbijanje vročine

5 varnih načinov za zbijanje vročine

Povsem normalno je, da otroka napade okužba, ki povzroči povišano telesno temperaturo. Večinoma vročina poteka normalno, ne glede na zdravljenje, in večina otrok povišano telesno temperaturo dobro prenaša. Je pa situacija, ko je doma bolan otrok, tudi za starše dokaj neugodna. Ponujamo vam nekaj varnih načinov, s katerimi lahko pomagate otroku, ko ima težave z vročino.

Počitek

Imunski sistem porabi za boj proti okužbi ogromno energije. Počitek in spanec telesu nudita nadomestilo porabljene energije v času tega procesa. Poleg tega pa počitek pomaga pri preprečevanju dehidracije.

Udobno okolje

Udobno okolje je nujno, ko mora otrok bolezen premagati s pomočjo počitka. Otrok naj bo v postelji v lahkih oblačilih, temperatura sobe pa naj bo dokaj nizka. Če otroka ne mrazi, ga pokrijte le s tanko odejo. Če pa bi otrok potožil, da ga zebe ali opazite, da drgeta, ga pokrijte z debelejšo ali dodatno plastjo. Če bodo oblačila zaradi potenja mokra, jih obvezno zamenjajte. Otrok pa ne sme biti oblečen preveč, saj je s tem onemogočeno hlajenje telesa, zaradi česa lahko pride do nepotrebnega dodatnega dvigovanja telesne temperature.

Zadostna mera tekočin

Pri kontroliranju vročine igra tekočina pomembno vlogo. Ne le da preprečuje dehidracijo, do katere lahko pride zaradi potenja, ampak tudi ohranja telo hladno. Otroku lahko ponudite vodo, sok, bistro juho ali lučke. Nikakor pa ne športnih pijač, to velja predvsem za dojenčke in malčke. Ponujanje tekočine je lahko precej zapleteno, če je poleg vsega razdražen tudi želodec, a že par žličk vode vsakih nekaj minut bo pomagalo.

Hladni obkladki in kopanje

Potopite krpo v hladno vodo in jo položite na čelo, zapestje in prsni koš – kjer so krvne žile blizu kože. To bo pomagalo hladiti telo. Kopanje v mlačni vodi bo prav tako znižalo telesno temperaturo. A preden se lotite kopanja otroka, se prepričajte, da je voda resnično prave temperature. Če je voda pretopla, bi lahko temperaturo dodatno dvignila, če je prehladna, pa bo otroka hitro mrazilo.

Zdravila

Sledite navodilom otrokovega pediatra glede zdravil za zbijanje telesne temperature. Najbrž vam bo predlagal uporabo ibuprofena ali paracetomola.

***

Kadar vaš otrok trpi zaradi povišane telesne temperature, je pomembno, da temperaturo nadziramo ves čas. Ne glede na to, da lahko klasični toplomer uporabimo v ustih, zadnjici ali pod pazduho, je pri otrocih metoda pod pazduho najbolj varna.

Ne pozabite pa, da visoka temperatura ne kaže nujno na to, kako huda je bolezen. Dejstvo je, da vam o bolezni največ pove otrokovo vedenje. Če pa je otrok mlajši od dveh mesecev, ga nemudoma odpeljite k zdravniku, ne glede na to, kako visoka je njegova vročina.

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor