Naravno lajšanje vročine – naravna sredstva proti vročini

Vročino ponavadi narobe tolmačimo in jo pogosto prehitro zdravimo, ko pride do naših otrok. Vročina sama po sebi ni bolezen in večinoma zaradi nje ni razloga za skrb. Dvig telesne temperature v obliki vročine je eno od najmočnejših orožij našega telesa za obrambo proti okužbam in večinoma naredimo najboljše, če jo pustimo, da opravi svoje delo.

Naravno lajšanje vročine - naravna sredstva proti vročini
Naravno lajšanje vročine – naravna sredstva proti vročini

Vročina poviša količino naravnih antivirusnih in antibakterijskih substanc v krvi. Prav tako vročina dvigne tudi število belih krvničk, uniči celice okužene z virusom in izboljša možnosti, da so bele krvničke uspešne v spopadu z bakterijami in okuženimi celicami in medtem celo preprečuje, da bi se virusi in bakterije v krvi razmnoževali.

Alopatska medicina ima na voljo omejeno število zdravil za zbijanje vročine in večina vsebuje paracetamol ali ibuprofen, ki pa lahko zakrijeta druge simptome in bolezen še podaljšata.

Zdravljenje otroka z vročino z naravnimi pripravki je nežnejša metoda, ki v telo ne vnaša kemičnih preparatov ali na silo znižuje vročino. Dr. Robert Mandelsohn, avtor knjige »Kako vzgojiti zdravega otroka, kljub svojemu zdravniku« (org. How to raise a healthy child in spite of your doctor) ovrže mit, da vročinski napadi (krči) in visoka temperatura povzročajo trajne poškodbe na otrokovih možganih ali telesu. Priporoča pa obisk pediatra z novorojenčkom (pod dvema mesecema starosti), ki ima telesno temperaturo nad 37 stopinjami. Vročina pod 41 stopinjami pa bi pri starejših morala delovati sama, brez da posegamo vanjo.

Seveda pa bo, ko bo otrok nejevoljen in ne bo hotel spati, zdravljenje vročine na naraven način omogočilo, da se spočije in zdravi. Konec koncev boste spanec potrebovali tudi vi.

Naravni pripomočki za lajšanje vročine

Mlačna kopel

Kopanje v mlačni kopeli pomaga telesu izgubiti nekaj vročine in pripomore k zadostnemu olajšanju za dober nočni spanec za vse. Otroke, ki imajo kopanje radi, pa bo igra v vodi njihove misli odvrnila od neudobja bolezni.

Zadostna hidracija

Poskrbite, da bo imel vaš otrok ves čas na voljo kozarec vode in bo zaužil dovolj svežega sadja ali zelenjave, da nadomesti izgubo tekočine zaradi vročine.

Mokre nogavice

Namočite par bombažnih nogavic v vodo in jih dajte otroku na nogice, čez nje pa nataknite še par volnenih, kar bo pomagalo znižati temperaturo. To poskusite v primeru, ko otrok nikakor ne bo mogel zaspati.

Kis

Kopanje z gobico in kisom ali namakanje nogavic v kis je še ena od preizkušenih in delujočih domačih skrivnosti.

Zeliščni čaj

Močan čaj poprove mete je lahko v pomoč vročičnim otrokom, kot tudi bezgov čaj. Revija Mothering pozna recept za čaj, ki lajša vročino:

  • 2 žlički poprove mete,
  • 2 žlički bezgovih cvetov,
  • 2 žlički cvetov rmana,
  • 2 žlički cvetov in listov konjske grive.

Uporabite 1 žličko suhe ali 2 žlički sveže začimbne mešanice in jo prelijte z eno skodelico vroče vode. Namakajte pet minut in odcedite, sladkajte z medom ali javorjevim sirupom, da ga bodo otroci lažje spili, ostanek zlijte v banjo. Ponudite jim ga čimbolj vročega, toliko kot ga le lahko spijejo. Priporočamo, da jim ga servirate v plastični posodici, medtem ko vaš bolni otrok udobno sedi v mlačni kopeli v segreti kopalnici.

Lizike zeliščnih čajev

Izberite enega od prej naštetih čajev, vlijte ga v modelčke za lučke/lizike in ga zamrznite, tako bo bolj zabavno in ga bodo z veseljem zaužili (majhni otroci se teh čajev zelo radi izogibajo, zato vam bodo takšne lizike res v pomoč).

Zeliščne tinkture

Lahko kupite že pripravljene tinkture, pri nas so stalnica med zdravili. Ponudijo olajšanje, da si otrok lahko od vsega odpočije. Tinktura ehinaceje (ameriškega slamnika) poleg tega pomaga tudi pri dvigu odpornosti imunskega sistema.

Homeopatski pripravki

Povprašajte mamice, ki jih uporabljajo, kateri pri njih ponavadi deluje. Pozanimajte pa se še o drugih izdelkih pri homeopatskem zdravniku.

Vitamin C

Pri nas so šumeče tablete C vitamina stalnica za dvig imunskega sistema in hidracijo telesa. Poleg tega pa ima še mehurčke … Takemu napitku rečemo Mehurčkasto dvigajoča pijača.

Surova čebula

Narežite surovo čebulo na kolobarje in na vsak podplat položite enega ter prekrijte z nogavico. Ta stara navada se prenaša od mamice do mamice, res pa je, da bo osmradila celo sobo.

Jajčni beljak

2 krpi namočite v jajčni beljak, položite jih na podplate in dajte čez nje nogavice.

Sonček in svež zrak

Če je vreme lepo, bo mali udobni kotiček na svežem zraku in toplem soncu s knjigo in z velikim kozarcem vode deloval čudežno. Seveda pa zunanja temperatura ne sme biti previsoka.

Zeliščne pršilke

Zmešajte več kapljic eteričnega olja kamilice, sivke ali timijana z malo vode v flaški s pršilko. Poškropite otroka po prsih, hrbtu, nogah in rokah. Izogibajte se obrazu in predvsem oči.

Opozorilo: nisem zdravnik, niti ga ne igram na televiziji. Ta članek temelji na mojih izkušnjah in izkušnjah drugih staršev, ki jih poznam. Nikakor ne nadomešča mnenja medicine. Prosim vas, da se pred uporabo katerega od nasvetov posvetujete s svojim družinskih zdravnikom ali pediatrom glede njihovega priporočila.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor