Salmonela – vzroki, simptomi in zdravljenje
Salmonela je pogosta infekcijska bolezen, ki prizadene prebavni trakt. Bakterije salmonele običajno živijo v črevesju ljudi in živali. Ljudje se najpogosteje okužijo z okuženo vodo ali hrano.
Ljudje, okuženi s salmonelo, običajno v roku 8 do 72 ur dobijo drisko, vročino in trebušne krče. Večina drugače zdravih ljudi si opomore v nekaj dneh brez kakršnega koli dodatnega zdravljenja.
V nekaterih primerih driska, povezana s salmonelo, tako izsuši telo, da je potrebna hitra medicinska pomoč. Če se okužba razširi iz črevesja, se lahko pojavijo življenjsko nevarni zapleti. Tveganje za okužbo s salmonelo je večje, če potujete v države, ki imajo slab sanitarni sistem.
Znaki salmonele
Salmonelo ponavadi dobimo s surovim ali premalo kuhanim mesom, z mesom perjadi ali jajci in izdelki, ki vsebujejo jajca. Inkubacijska doba je v razponu od nekaj ur do dveh dni.
Možni znaki in simptomi salmonele so:
- slabost in bruhanje
- bolečine v trebuhu
- driska
- mrzlica
- visoka temperatura
- glavobol
- bolečine v mišicah in
- kri v blatu
Znaki in simptomi salmonele običajno trajajo štiri do sedem dni, čeprav lahko mine tudi nekaj mesecev, preden se stanje vrne v normalo.
Nekaj vrst salmonele je posledica tifusa, včasih smrtne bolezni, ki se pogosto pojavlja v nerazvitih državah.
Vzroki za salmonelo
Bakterija salmonele živi v črevesju ljudi, živali in ptic. Večina ljudi se s salmonelo okuži z jedjo okužene hrane.
Najpogosteje okužena hrana s salmonelo je:
- Surovo meso, perjad in morski sadeži
Bakterija lahko med zakolom pride na surovo meso in perjad iz iztrebkov. Morski sadeži se lahko okužijo, če so pobrani iz okužene vode. - Surova jajca
Čeprav se jajčna lupina zdi kot dobra zaščita pred okužbo, nekatere okužene kokoši lahko znesejo jajce, ki je okuženo s salmonelo še prej, preden se oblikuje lupina. - Sadje in zelenjava
Nekateri sveži izdelki, posebej tisti uvoženi, so lahko bili hidrirani na terenu ali oprani z vodo, okuženo s salmonelo. Okužba se lahko pojavi tudi v kuhinji, kjer lahko sokovi surovega mesa in perjadi pridejo v stik s sadjem ali zelenjavo.
Veliko hrane se okuži s salmonelo med pripravo, če si ljudje ne umivajo rok po opravljeni potrebi ali po menjanju plenic. Okužba se lahko pojavi tudi, če tikate kaj okuženega, vključno s hišnimi ljubljenčki, še posebej ptice in kuščarje, in potem bakterijo z roko prenesete v usta.
Okužbo širijo tudi osebe, ki se vrnejo na delo, kjer so v stiku s hrano, še preden je okužba popolnoma izzvenela. Nekateri ljudje, ki dobijo salmonelo, postanejo njeni kronični prenašalci, kar pomeni, da se v njihovih iztrebkih izločajo bakterije salmonele. Nekateri prenašalci lahko prenesejo salmonelo, ne da bi se jim pojavili kakršni koli znaki ali simptomi te bolezni.
Zdravljenje salmonele
Ker salmonela lahko povzroči dehidracijo, je nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov zelo pomemben cilj zdravljenja. Težji primeri salmonele lahko zahtevajo zdravljenje v bolnišnici, kjer bo potrebna infuzija.
Kot dodatek vam lahko zdravnik priporoči:
- Zdravila proti driski
Zdravila kot loperamid lahko pomagajo omiliti krče, vendar pa lahko tudi podaljšajo čas driske, povezane s salmonelo. - Antibiotike
Če vaš zdravnik sumi, da je bakterija salmonele prodrla v krvni obtok ali če imate težjo obliko salmonele ali ogrožen imunski sistem, vam lahko predpiše antibiotike, ki uničijo bakterijo. Antibiotiki pri nezapletenih primerih niso koristni, saj lahko podaljšajo čas, ko imate v sebi bakterijo in lahko z njo okužite druge. Prav tako pa lahko povečajo tveganje za ponovitev okužbe s salmonelo.
Telegraf