Hrana, ki lahko povzroči alergijsko reakcijo na otrokovi koži

Alergijska reakcija na otroški koži - prehranske alergije

Se koža vašega otroka obarva modro ali postane bleda, ko zaužije določeno hrano? Se pritožuje nad ščemenjem v ustih? Vse to so lahko znaki prehranske alergije, ki jo povzroča nekaj v njegovi prehrani.

Veliko otrokom se razvijejo kožne alergije zaradi določene hrane. Specifična živila, kot so mleko, jajca, arašidi, pšenica, soja in razni oreščki, pokrivajo kar 90 odstotkov prehranskih alergij pri otrocih, navaja ena od vodilnih zdravstvenih spletnih strani.

Medtem ko lahko alergijo na mleko in jajca otrok preraste, bi znale alergije na oreščke kar vztrajati. Naprej pa si lahko preberete, katera živila lahko povzročijo alergijsko reakcijo na otroški koži. Pogledali bomo tudi simptome, s katerimi lahko lažje prepoznamo alergijo.

Simptomi prehranske alergije

Ne glede na to, da se lahko prehranska alergija pri otrocih pokaže na različne načine, moramo vedeti, da se bodo simptomi pojavili takoj ali nekaj ur po zaužitju določene hrane. Prehranske alergije se lahko pojavijo kadarkoli, najpogosteje pa se v zgodnjem otroštvu.

V večini primerov simptomi prehranske alergije zajemajo:

  • oteženo dihanje
  • rdečico na obrazu in srbeč lišaj okoli ust
  • otekanje jezika in grla
  • srbečica v ustnicah
  • otečen obraz

V nekaterih primerih lahko simptomi prehranske alergije postanejo precej resni in prizadenejo celotno telo. prehranska alergija lahko povzroči izpuščaje, otečeno grlo in lovljenje sape. Takšna ekstremna reakcija je poimenovana anafilaktični šok in takrat otrok nemudoma potrebuje zdravniško oskrbo.

Hrana, ki povzroča kožne alergije pri otrocih

Jajca

Otroci obožujejo jajca v vseh oblikah – kuhana, pečena, vmešana ali kot omleto. Jajca so popolna prehrana za otroka, saj so bogat vir proteinov. Nekateri otroci razvijejo alergijsko reakcijo na jajca, ki prizadene kožo v obliki rdečih in srbečih izpuščajev. Nekateri razvijejo alergijsko reakcijo samo na beljak in ne na rumenjak. Naj bo tako ali drugače, v primeru alergije je potrebno iz prehrane odstraniti tako beljak kot rumenjak.

Alternativa: nadomestite proteine vašim otrokom z drugimi viri, kot nor. meso ali stročnice.

Mleko

Vse pogosteje se mleko smatra kot polnovreden obrok za otroke. Nekatere znamke ga celo obogatijo z različnimi hranljivimi snovmi. Mleko pomaga pri splošni rasti in razvoju vašega otroka. Vendar pa ga nekateri otroci žal ne prebavljajo. Če ima vaš otrok alergijo na mleko, se bo to pokazalo v obliki bruhanja in napenjanja.

Alternativa: poskusite uporabljati mandljevo, kokosovo ali sojino mleko. Vsa ta nadomestila lahko uporabite ob kosmičih, mlečnih napitkih in celo pri peki.

Pšenica

Včasih pšenica in druga žita, ki vsebujejo gluten (ječmen, rž, ovseni kosmiči), lahko povzročijo otrokom kožne alergije. Protein, ki mu rečemo gluten, najdemo v pšenici in je glavni krivec tovrstne alergije pri otrocih, ki zaradi njega trpijo za simptomi, kot so vodena driska, prebavne motnje, otekanje grla in obraza, ko pridejo v stik s tem živilom.

Alternativa: pšenico lahko nadomestimo z drugimi mokami, kot je prosena, riževa ali koruzna. Ta nadomestila lahko uporabite tudi pri peki kruha in palačink.

Arašidi

Arašidi se smatrajo za ene izmed najpogostejših živilskih alergenov pri otrocih. Ponavadi otroci, ki so nanje alergični, začutijo žgoč ali srbeč občutek v ustih. Lahko pride tudi do žgečkanja, ki je posledica povišane vsebnosti histamina v mehkem tkivu, kar se odrazi kot alergijska reakcija.

Alternativa: sončnična semena so po hranljivosti popolno nadomestilo za arašide.

Soja

Prebavni sistem nekaterih otrok je lahko preobčutljiv za določena živila, predvsem soja je eno takšnih živil. Ker se sojo pogosto uporablja v predelani hrani, kot so, recimo, piščančji medaljoni, se prepričajte, da otrok ni alergičen na sojo, preden zaužije predelano hrano. Alergijske reakcije zaradi soje v obliki tofuja, sojine omake ali sojinega mleka lahko povzročijo otekanje rok, nog, jezika in ustnic otroka.

Alternativa: sojo vegetarijanci uživajo predvsem zato, ker je bogat vir proteinov. Tako jo lahko prav enostavno nadomestite z mlekom, jajci ali mesom.

Koruza

Vaš otrok obožuje koruzo, a se po njej vedno slabo počuti? To je že lahko prvi znak, da se ob zaužitju v vašem otroku odvija alergijska reakcija na koruzo. Veliko procesirane hrane vsebuje koruzo ali druge izdelke iz koruze, tako da le stežka poiščemo tako hrano, ki ne vsebuje koruze. To prehransko alergijo ni ravno lahko diagnosticirati, se pa lahko pokaže v obliki izpuščajev in srbečice na koži.

Alternativa: preverite, če živilo vsebuje sledi koruze. Še vedno lahko uporabljate vse, kar je ne vsebuje.

Diagnosticiranje kožne alergije

Zdaj, ko veste, da je otrok na določeno hrano preobčutljiv, je postavljanje diagnoze naslednji korak. Potrebno je opraviti kožni alergijski test, oziroma bremenilni test, da boste identificirali sestavine, ki alergijo povzročajo.

Poleg tega pa je smiselno opraviti še običajen krvni test, da vidimo, koliko protiteles proizvede otrokov imunski sistem.

Zdravljenje kožne alergije

Najprimernejši način za zdravljenje kožne alergije je preprosto izogibanje živilom, ki jo povzročajo. V večini primerov pa bodo blage reakcije minile brez zdravljenja.

V primeru, da pride do življenja ogrožujoče situacije, je potrebna injekcija, ki se jo zaradi alergije dobi na recept in nemudoma pomaga, ob uporabi le te pa je takoj za tem potrebno tudi čimprej poklicati zdravniško pomoč.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor