Terapija na daljavo – kaj je to?

Terapija na daljavo - kaj je to?

Današnji čas je poln izzivov. Na vsakem koraku se srečujemo z novimi možnostmi, priložnostmi in neznankami. Izzivov je vse več, časa pa vse manj. Zato potrebujemo tudi drugačne rešitve, kot so bile običajne v preteklosti. Sodobni čas ne prinaša zgolj dodatnih obremenitev, temveč tudi dodatne možnosti!

Psihološko svetovanje, coaching ali konkreten terapevtski proces danes lahko kvalitetno izpeljemo tudi prek telefona, Skypa ali drudih aplikacij. Postopek je enostaven. Dogovorimo se za termin kot pri srečanjih v živo. Potem pa se povežemo, pri čemer smo lahko na kateremkoli koncu sveta in je tvoj VAŠ terapevt Z VAMI – na plaži pod palmami, v hotelski sobi, v udobju vašega domačega naslanjača  ali na vlaku, v avtomobilu, ko potujete … Možnosti se s tem zelo odprejo. V današnjem času se zaradi številnih obveznosti mnogo ljudi namreč težko zaveže, da bodo obiskovali terapevta vsak teden ob istem času, kar običajno predpostavlja klasičen psihoterapevtski setting. Model terapevtske podpore na daljavo je tukaj mnogo bolj fleksibilen in ponuja številne možnosti.

Ljudje imajo pogost pomislek, , češ da je za terapijo ključen osebni stik.  V večini primerov je osebni stik res prednost. Vendar vedno ni mogoč. V teh primerih je kvalitetno psihološko svetovanje ali terapevtska podpora na daljavo vsekakor dobrodošla rešitev.

Včasih pa je terapija na daljavo lahko tudi prednost. Psihološka pomoč je pogosto še vedno stigmatizirana. Včasih človek lažje zmore prvi korak prek telefona ali Skypa. Toliko, da se prebije led, da vidimo, kako nam terapevt kot oseba in njegov način dela ustreza. Takšen način nam lahko olajša odločitev za konkreten proces v živo.

Sama imam že vrsto let zelo pozitivne izkušnje s terapijo, life coachingom in psihološkim svetovanjem na daljavo. Ljudje se znajdemo v življenjskih stiskah in takrat potrebujemo hiter odziv. Ker se pri terapevtskem delu na daljavo običajno lahko mnogo lažje uskladimo, se za prvi termin pogosto lahko dogovorimo v zelo kratkem času. Včasih se zgodi, da opravimo celoten proces, ne da bi se sploh kdaj videli v živo. S pravimi usmeritvami in konkretnimi, majhnimi in osebnostno usklajenimi spremembami, konkretnimi vajicami, ki jih je enostavno prakticirati, lahko pri številnih življenjskih krizah relativno hitro in učinkovito dosežemo izboljšanje počutja in zadovoljstva z življenjem. Včasih pa se zgodi, da ugotovimo, da je potrebno bolj poglobljeno delo. Tudi v teh primerih je terapevtski proces na daljavo dobra možnost. Terapevtska podpora na daljavo omogoča, da ostanemo povezani skozi različne življenjske situacije, ne da bi izgubljali čas za pot in se s tem dodatno spravljali v stres.

Terapevtska pomoč, psihološko svetovanje ali life coaching na daljavo je ustrezna možnost pri zelo raznolikih izzivih in stiskah. Od sprememb v karieri in poslovni poti do težav v partnerskih odnosih, stikih z otroki ali drugimi družinskimi člani … Pa do osebnih težav, kot so slaba samopodoba ali izgorelost zaradi prevelikega stresa, žalovanje ob izgubi ali povečana tesnoba, strahovi, ki se razraščajo v življenju.. Dvomi ob odločitvah, negotovost pred novimi izzivi, občutek brezsmiselnosti in izgubljenosti na življenjski poti… Neuspešni odnosi, ki se ponavljajo… Terapevtska pomoč na daljavo je preverjen način, s katerim lahko dober, ustrezno izobražen terapevt uspešno in hitro pomaga.

Včasih se kdo ustraši, da bodo za takšno svetovanje na daljavo potrebna nekakšna zahtevna tehnična znanja.. No, temu ni tako. Če berete te vrstice, že imate vsa znanja, ki jih potrebujete za uporabo psihološke pomoči na daljavo.  Komunikacijska sredstva, ki jih uporabljamo vsak dan, npr. telefon ali Skype, so pri tem običajno popolnoma dovolj.

Sama že vrsto let prepoznavam, kako pozitiven doprinos ima terapevtsko delo na daljavo. Neka klientka, ki je trpela za socialno anksioznostjo, me je kontaktirala po telefonu, ker jo je bilo preveč sram, da bi prvič prišla na terapijo v živo. Na daljavo sva vzpostavili dober odnos, začela je delati vajice, ki so ji pomagale, da je pridobila samozavest in razvijala socialne veščine. Sčasoma je začela prihajati na srečanja v živo, se udeležila skupine za socialno anksioznost in danes suvereno in sproščeno živi izpolnjujoče življenje. Občasno se še slišiva, če potrebuje kakšno podporo pri večjih izzivih, npr. pri predstavitvah na kongresih v službi. Z velikim veseljem pa sem v pomoč tudi Slovencem, ki živijo v izseljenstvu. Tako že vrsto let delam s Slovenci po vsem svetu. Izseljenstvo namreč prinese številne dodatne izzive in takrat je še posebno dragoceno če imamo na svoji strani toplega, sočutnega strokovnjaka, ki govori tvoj materin jezik …

Psihološka pomoč na daljavo je zanimiva, aktualna možnost, ki nam jo odpira sodobna tehnologija.  Če je tema vzbudila vaše zanimanje in bi želeli izvedeti več o tem, me kontaktirajte Tjasa@TjasaKos.net ali pa na GSM 00386 (0)41 421 532. Lahko pa pokukaš tudi na mojo spletno stran wwwTjasaKos.net, kjer lahko najdeš več o tej temi in mentalnem zdravju, oz. me spremljaš na FB-ju.

Veselilo me bo, če se poveževa!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor