Spomladansko čiščenje podzavesti

Spomladansko čiščenje podzavesti
Spomladansko čiščenje podzavesti

»Ko se ustavim in globoko zadiham, sem presenečena, koliko negativnih misli in občutkov preplavi moje telo – ali sem dovolj dobra mama, žena, delavka, hčerka, prijateljica? Zdi se mi, da ničesar ne naredim dovolj dobro. Kako se izkopati iz teh negativnih vibracij?« – Ana

Vsak je že imel kdaj občutek, kot da ni dovolj dober. Včasih se pač stvari tako odvijajo, da jim je težko slediti, vse uhaja iz rok. Starši ta občutek dobro poznajo, še posebej če je v družini več otrok ali pa so starostne razlike med otroci majhne. Dela in obveznosti je veliko.

Velikokrat se zgodi, da se starši ujamejo v mrežo negativnih mislih in navad. Ker so negativne misli tako obtožujoče, je celotna situacija videti veliko slabše kot dejansko je. Prvi korak na poti k izboljšanju je, da se začnemo ceniti takšne kot smo in se pomirimo sami s sabo.

Toda negativne misli je zelo težko utišati in prezreti. Naši možgani so konstantno na preži za nevarnostmi, tudi lastnimi napakami. V boju za preživetje v nas sprožijo alarm, ki povzroči strah. Sreča in zadovoljstvo pač nista na seznamu dejavnikov, ki ogrožajo naše bivanje.

Nagnjenost možganov k negativnim in ogrožujočim občutkom  je še okrepljena s sporočili, ki smo jih dobili v otroštvu. Peggy O’Mara, novinarka in publicistka, ki že več kot 30 let pokriva  področje družinskega življenja, vzgoje, rojevanja in dojenja je nekoč rekla: »Ton glasu, ki ga starši uporabljajo v komunikaciji z otrokom, postane otrokov notranji glas.«

Tudi če smo bili vzgojeni s pozitivno samopodobo, imajo možgani nagnjenost k skrbem, kar je lahko zelo utrujajoče. Raziskave so pokazale, da naše misli konstantno begajo med miselnimi vzorci, ki se zapišejo v nevronskih povezavah v možganih. Bolj pogoste in trdovratne so določene misli, bolj trdno se zasidrajo v naši podzavesti. Poglejmo primer: »Moj otrok se neprimerno vede, ker sem slab starš in ničvreden človek. Gre za nujno situacijo. Otroka moram pripraviti k drugačnemu vedenju!« Znano? Ta glas prihaja iz najbolj primitivnega dela možganov t.i. plazilskih možganov. Gre pravzaprav za notranji kritični glas.

Dobra novica je, da imamo možnost ta notranji kritični glas utišati. Še bolje je seveda, če nanj pogledamo kot na priložnost za izboljšanje svojih starševskih prijemov in metod. Težava ni v naših mislih temveč v slabih navadah, v katere nas rade pahnejo.

Ker smo že pošteno zakorakali v pomlad, si poglejmo nekaj praktičnih vaj iz čuječnosti, ki pozitivno vplivajo na naše misli in podzavest. Z izvajanjem teh vaj boste na dolgi rok v možganih vzpostavili nove povezave, ki vam bodo pomagale bolje uravnavati čustva. Postali boste strpnješi in mirnejši, kar bo vsekakor dobro vplivalo na vaš odnos z otroci. Zadovoljni boste tudi sami, saj bo tisti kritični glas v vaši glavi manj slišen. Glejte na to kot na neke vrste spomladansko čiščenje vaše podzavesti

Predstavljamo vam tri strategije za

Začnite se zavedi svojih misli

Ustavite se. Zadihajte. Umirite se za nekaj minut in se osredotočite na svoj notranji svet ter na misli, ki se vam ob tem porajajo.

Spremenite tok svojih misli

Naenkrat se spomnite, da ste pozabili nekaj urediti in postanete napeti. Še en opravek več na seznamu vseh obveznosti, ki jih imate. Toliko dela, poskrbeti za vse in vsakogar okrog sebe. Utrujeni ste, zdi se vam, da vas nihče ne ceni. To vas boli, postanete zamerljivi. Čas je, da vam otroci pričnejo pomagati. Toda pred seboj vidite samo upiranje in prepire. So vaši otroci leni in nedisciplinirani? To je vaša krivda, ker jih niste navadili na red. Začne vas stiskati v trebuhu. Mogoče bi kolaček pomagal k boljšemu počutju.

Ne skrbite. Črne misli so čisto normalne. Toda hitro se lahko razrastejo in nas prevzamejo s svojim negativizmom. Vsaka negativna misel sproži val občutij, ki vzbudijo še več negativnih misli in vodijo v tesnobo in slabe razvade, kot so prenajedanje ali visenje na telefonu.

Privoščite svojim mislim dopust

Mogoče pa ni treba verjeti čisto vsaki misli, ki se porodi v vaših možganih. Veliko misli sploh ne bazira na resničnosti temveč so plod strahu, navad ali zaključkov, do katerih ste prišli že dolgo nazaj in ki slonijo na majavih temeljih.

Ko se začnete resnično zavedati svojih misli, se lahko odločite, da jim ne boste verjeli in ne boste delovali v skladu z njimi. Počutili se boste kot na zgodnje spomladansko jutro, ko sonce prežene meglo.

Danes pa izkoristite vsako priložnost, da se ustavite za minuto ali dve in samo dihajte. Slišite klepet v svoji glavi? Če so misli negativne, jih izzovite. Vprašajte se ali je to, kar mislite, absolutna resnica (namig: če se tiče prihodnosti, ne more biti absolutna resnica). Vprašajte se, ali lahko na situacijo pogledate iz drugega zornega kota, na način, ki prinaša rešitve (namig: zmeraj se najde rešitev).

Takšen način razmišljanja vam daje izbiro, da se sami odločite, kako se boste počutili in odzivali, namesto da bi vas popolnoma prevzela čustva. Tudi tesnoba in nelagodje bosta izginila.

Ali ste izbirčni glede tega, s kom se družite in kakšna hranila vnašate v svoje telo? Zakaj ne bi na podoben način bili izbirčni tudi pri tem, kakšnim mislim dopustite da vstopajo v vašo glavo. Točno tako. Ali se vam ne zdi to osvobajajoče?

Avtorica: Dr. Laura Markham, ustanoviteljica AhaParenting.com in avtorica knjig Peaceful Parent, Happy Kids, Peaceful Parent, Happy Siblings ter njene zadnje knjige Peaceful Parent, Happy Kids Workbook.

Vir: Spring-Cleaning for Your Psyche

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor