Kako obuditi notranjega otroka in okrepiti samovrednost?

Kako obuditi notranjega otroka in okrepiti samovrednost?

Pregledujem FB in štejem ponudbe delavnic, predavanj, seminarjev, katerim skupna rdeča nit je osebna transformacija. Vedno več je ljudi, ki pri svojih 30-ih, 40-ih, 50-ih ugotavlja, da jim ves trud, imetje, izobrazba, medosebni odnosi, požrtvovalnost, napor in delo, ki so jih vložili v svoje življenje, ne vračajo ugodja in sreče. Kot otroci smo s strani lastnih staršev in kulture prejeli »list« pravil in navodil, ki je obljubljal pravljično življenje. Preprosto, slediš korakom in na koncu dosežeš osebno srečo.  Če se le dovolj potrudiš, daš vse od sebe, se pridno učiš in ubogaš, vadiš, potem boš, nekega dne, ko obkljukaš še zadnjo rubriko z opravilnika, končno postal NEKDO.

Sedaj stojimo na razpotju, »to do« lista je več ali manj obkljukana, imamo družino, diplomo, avto, hišo, otroke, kariero, vikend, a kljub vsemu, nismo nič bolj srečni, zadovoljni in osebno izpolnjeni. Ugotavljamo, da se notranja praznina ni zmanjšala. Nasprotno, ta manko postaja čedalje večji in njegova vrzel nas neusmiljeno vleče v praznino. Loteva se nas depresija, melanholija, smo brez cilja, volje, sovražimo sebe in za nastalo stanje pogosto tudi neupravičeno krivimo druge. Hrepenimo po spremembi, ki bi nam osmislila življenje. Pri tem se zapletamo v začaran krog potreb in hotenj, ki so povezana s posedovanjem vedno novih stvari, površinskimi odnosi in enostavnimi potrošniško vsiljenimi rešitvami. Naivno verjamemo, da nam lahko take hitre instant rešitve, npr. v obliki skupinskih vikend delavnic, spremenijo življenje.

Žal, osebna transformacija je boleč proces, ki ga ni moč preskočiti in neposredno preiti zgolj na končno fazo njegove evolucije. Kadar ta proces ignoriramo ali se ga izogibamo, pogosto vskoči življenje, ki je učitelj par excellence. Na pot nam postavi nepredvidene in neizprosne preizkušnje, boleče ovire, ki nas silijo, da končno že uvidimo, da vendar živimo popolno laž. Kolikokrat je potrebna celo smrt, bolezen, ločitev, spor, da spregledamo, kako smo se vse življenje gnali za nečim zunaj sebe, s čimer smo želeli zapolniti svojo notranjo praznino. A prav te grenke izkušnje nas najbolj prizemljijo in učijo, da resnice ne bomo nikoli našli tam zunaj, s še več stvarmi, z novimi nazivi, imetjem, dosežki, pomlajenim in lepotno obdelanim telesom.

Resnični, avtentični jaz namreč leži globoko v nas in hrepeni, da bi bil ponovno odkrit in izkopan izpod navlake mask, ki smo jih v svojem življenju ustvarili samo zato, da bi pobegnili pred grenko izkušnjo, da to kar smo, ni bilo (ne s strani staršev, ne s strani kulture) nikoli sprejeto kot nekaj, kar je dovolj. Dovolj že samo zato, ker smo, ker obstajamo. Tako smo bili naučeni in to sedaj učimo tudi svoje otroke. Pokaži, naredi, dosezi, izkaži se, daj nekaj od sebe, da boš vreden, sprejet in ljubljen. Da boš NEKDO. In to celo imenujemo ljubezen.

Resničen izziv je najti pot do prave notranje osebnostne transformacije. Ta pot terja ogromno poguma in napora, saj se je najprej potrebno od-učiti prav vsega, kar smo imeli za vredno truda. Upati si namreč moramo odvreči vse maske in vloge za katerimi smo se skrivali in na katerih smo zmotno gradili svojo samovrednost. Ko se bomo končno lahko zazrli v svoj gol odsev in ga brezpogojno sprejeli takšnega kot je, z vsemi povprečnostmi, hibami, nepopolnostmi, strahovi in bolečinami – tukaj in sedaj – takrat bomo neposredno zrli v oči svojemu lastnemu notranjemu otroku, ki leži pokopan pod težo vsega, kar smo v življenju mislili, da moramo, zgolj za to, da bi nekdo bili. Takrat spoznamo, da smo, kar smo, in da je to, kar čutimo in vidimo v odsevu, preprosto dovolj.  Šele takrat, ko obudimo in objamemo otroka v sebi, lahko naučimo lastne otroke, da je za samovrednost dovolj »biti« in da zanjo ni potrebno prav nič »storiti«.

Dr. Lucija Čevnik; svetovalka in predavateljica s področja telesne samopodobe, motenj hranjenja in čutne vzgoje

Lucija Čevnik
Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor